Скільки та як тернополяни можуть зекономити на електроенергії? Поради фахівців

Скільки та як тернополяни можуть зекономити на електроенергії? Поради фахівців
  • Опалювати домівку за допомогою електроенергії та ще й економити кошти? Така можливість доступна і для жителів Тернопільщини. Все що треба – перейти на багатозонний облік електроенергії та рахувати витрати струму за різними тарифами протягом доби.
  • Як перейти на вигідний облік, скільки це коштує і за який час окупиться багатозонний лічильник – ми розбиралися. 

Користуються і не жаліються 

Наразі багатозонним обліком електроенергії користуються понад 31 000 жителів Тернопільщини, з них двозонним – 30 964. І вони вже економлять на щомісячних витратах за комунальні послуги. Адже при двозонному обліку нічний тариф на 50% менший порівняно з денним. При тризонному обліку нічна енергія може бути 2,5 рази дешевшою за денну.

– Такий лічильник рахує не лише обсяг використаної електроенергії, а й час споживання. Наприклад, для двозонного тарифу вартість електроенергії, спожитої у певний проміжок часу, множиться на спеціальний понижуючий коефіцієнт. Таким чином, людей стимулюють споживати електроенергію саме в цей час, – розповідає заступник комерційного директора «Тернопільобленерго» Андрій Курило.

Відео дня

Серед тернополян, які вже не один рік користуються багатозонним обліком електроенергії і Валерій Федорейко. Науковець каже, це перший крок до обігріву домівки без блакитного палива та ще й економія коштів. 

– Я неодноразово наголошував під час своїх виступів, що люди мають використовувати двозонний, а то і тризонний облік електроенергії. Таким чином ви економите свої витрати. Якщо на сьогоднішній день порахувати, то опалювати в нічний період житло набагато дешевше, ніж тримати газовий котел навіть на найнижчій позначці. Звичайно, є люди, які кажуть, що мережа не витримає такого навантаження. Та треба ж враховувати, що вночі електроенергією майже ніхто не користується, не враховуючи вайфай і холодильник. Один кВт електричної енергії обігріває 10 кв.м. приміщення. Тобто можна встановити електрообігрівачі, що з 23:00 до 07:00 нагріватимуть бойлери з водою. А вже зранку помпа розганятиме гарячу воду по трубах і забезпечуватиме тепло у приміщенні. Наразі таким методом обігрівають навчальні заклади, офіси не лише Європи, а й України, – каже пан Валерій.

Як змінюється тариф 

Станом на 20 вересня, для тернополян діють фіксовані ціни на електричну енергію. За інформацією «Тернопільелектропостач», все залежить від того, яку кількість кіловат на годину витрачає споживач на місяць. 

Наприклад, побутові споживачі, які використали до 250 кВт/год на місяць мають тариф – 1,44 гривні за 1 кВт/год. А ось побутові споживачі, які використали понад 250 кВт/год на місяць мають тариф – 1,68 гривні.

Якщо ви ще думаєте, що перехід на багатозонний облік енергії – просто витрата особистого часу, то ви помиляєтеся, адже зекономити цілком реально. Більш детально розповідаємо про коефіцієнти, що застосовуються відповідно до періоду доби.

Для тих, хто обирає двозонний тариф, то використана електроенергія рахуватиметься так:

  • з 23-ї години до сьомої години ранку – 0,5 тарифу;
  • з сьомої години ранку до 23-ї години – повний тариф.

Для тих, хто обирає тризонний тариф, то у цьому випадку система трохи інша:

  • 1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з восьмої до 11-ї години і з 20-ї до 22-ї години);
  • повний тариф у напівпіковий період (з сьомої до восьмої години, з 11-ї до 20-ї години, з 22-ї до 23-ї години);
  • 0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23-ї до сьомої години).

Тобто, з 23-ї до сьомої години тернополянам вигідно не лише вмикати каміни для обігріву власного помешкання, а й бойлери, печі та пральні машини. 

Як перейти та які вимоги

По-перше, під час переходу на багатозонний облік електроенергії споживачам необхідно буде замінити лічильник. Придбати його можна як у сертифікованому магазині, так і безпосередньо в обленерго. І якщо однофазний лічильник коштує від 1300 до 2000 гривень, то ось трифазний – від 2 500 гривень. 

Під час купівлі лічильника споживач повинен звертати увагу не лише на ціну, а й на технічні характеристики приладу. «Тернопільобленерго» ознайомлює споживачів з переліком необхідних характеристик:

  • клас точностості – не нижче 1,0; 
  • чутливість не менше – 12,5 мА;
  • номінальна напруга – 380\220 В;
  • кількість тарифів – не менше чотирьох;
  • кількість тарифних зон – не менше 12;
  • робочий діапазон температури – від -35 до +70;
  • споживана потужність в колах напруги – не більше 10 ВА.
  • наявність повірочного виходу;
  • наявність захисту від перенапруги на вході лічильника. 

– Також варто звертати увагу на можливість фіксації лічильником порушення правил роздрібного ринку електричної енергії, на наявність модуля інтерфейсу для можливості програмування та локального зчитування даних. А ось термін служби кожного лічильника має бути не менше 24 роки», – йдеться на сайті «Тернопільобленерго». 

По-друге, кожен споживач має провести параметризацію лічильника – налаштування приладу на роботу у кількох зонах. Зі слів Андрія Курила, при першому установлені багатозонного лічильника «Тернопільобленерго» здійснює первинну параметризацію за власний рахунок.

– Це стосується індивідуальних побутових споживачів. Для цього споживач повинен із заявою на програмування засобів комерційного обліку звернутися у місцевий район електромереж ВАТ «Тернопільобленерго». До заяви необхідно надати: копію паспорта точки розподілу, паспорт електролічильника. Після параметризації працівники оформляють протокол. Якщо у споживача встановлено лічильники з функцією дистанційного зчитування, достатньо надати в місцевий район електромереж заяву з проханням встановити тарифні зони та проводити розрахунки за тарифами диференційованими за періодами часу, – каже він. 

Після отримання протоколу параметризації приладу обліку, споживач має звернутися у відповідний район електромереж ВАТ «Тернопільобленерго», аби замінити старий лічильник на новий. 

Приклад подання показників багатозонного лічильника

Що стосується подачі щомісячних показників, то навіть після переходу на багатозонний облік електроенергії процедура залишається незмінною. Єдине – коли під час подання показників бот запитує про тип лічильника, то треба обирати багатозонний і окремо вносити показник день і показник ніч.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Володимир Степанович

    двозонним користуюся вже другий рік-вигідно

    Володимир Степанович reply Володимир Степанович

    Дмитро Сан немає

    Дмитро Сана reply Володимир Степанович

    Володимир Степанович власний то так а на квартиру при невеликому споживаннні немає змісту…

    Володимир Степанович reply Володимир Степанович

    Дмитро Сан власний

    Дмитро Сана reply Володимир Степанович

    Володимир Степанович власний будинок чи квартира?

    Polina Daineha reply Володимир Степанович

    Володимир Степанович доброго вечора. Дякуємо за інформацію. Отже, нас не надурили

keyboard_arrow_up