Скільки тернополяни зекономлять від зменшення тарифу на доставку газу: ми порахували

Скільки тернополяни зекономлять від зменшення тарифу на доставку газу: ми порахували
  • Плату за доставку газу зменшили для 14 з 44 компаній. Серед них є і тернопільська ПрАТ «Тернопільгаз».
  • Який тариф на доставку газу для жителів Файного міста тепер, коли абонентам пришлють платіжки з новими цінами та скільки зекономимо, читайте в  матеріалі.

Тарифи на доставку газу переглянули 19 січня на засіданні Нацкомісії держрегулювання комунальних послуг.

Зниження тарифів ухвалили для компаній, в яких попередні тарифи були вищими ніж середні по Україні. Це такі компанії як: ПРАТ «Гадячгаз», АТ «Закарпатгаз», АТ «Івано-Франківськгаз», ПРАТ«Коростишівгаз», АТ «Лубнигаз», ПрАТ «Мелітопольгаз», АТ «Миколаївгаз», АТ «Полтавагаз», ПрАТ «Тернопільгаз», АТ «Тисменицягаз», ПрАТ «Уманьгаз», АТ «Харківгаз», АТ «Чернівцігаз», ТОВ «Газовик».

Відео дня

Рішення ухвалили одноголосно.

Різниця – 45 копійок за куб

Попередня ціна на доставку газу в ПрАТ «Тернопільгаз» становила 2,17 гривні за метр кубічний (без ПДВ). У новому тарифі – на рівні 1,79 гривні за метр кубічний (без ПДВ).

Новий тариф планують запустити з 1 лютого, до цього часу споживачам доставлятимуть газ за тарифом, що діяв з 1 січня.

Втім, усі дані про новий тариф вказані без ПДВ. Якщо додати ще 20 відсотків податку на додану вартість, то за новим тарифом тернополяни сплачуватимуть 2,15 гривні за кубометр газу. До слова, попередня вартість розподілу доставки газу від ПрАТ «Тернопільгаз» із ПДВ становила 2,6 гривні за метр кубічний. Тобто різниця становить 45 копійок.

Для порівняння, за попереднім тарифом за кожні 100 кубометрів доставленого газу споживач сплачував 260 гривень, а з 1 лютого платитиме 215 гривень. Тобто економія – 45 гривень на кожних 100 кубометрів доставленого газу. 

Відповідно, якщо споживання блакитного палива на місяць складе 200 кубометрів, економія за його доставку становитиме 90 гривень.

Зміна ціни  з 1 лютого

Нова ціна буде і на газ. Почне діяти вона також з 1 лютого. Уряд 18 січня схвалив, що верхня межа ціни газу для населення має бути не більше 6,99 гривні на куб.м за місяць.

Про це йдеться в рішенні, опублікованому на Урядовому порталі. Постанова №25 від 18 січня 2021 року запроваджує, що гранична ціна на рівні 6,99 грн вказана з урахуванням ПДВ, плати за транспортування магістральними газопроводами до внутрішніх точках виходу з газотранспортної системи. Така ціна буде діяти на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року.

Встановити тарифи для населення не вище цього рівня мають усі газопостачальники, у тому числі постачальник «останньої надії». Ним визначена газопостачальна компанія «Нафтогаз», яка може продавати газ споживачу, який залишився без газопостачальника. Але на термін не більше, ніж 60 діб.

А що про нові тарифи на розподіл газу думаєте ви? Діліться своїми думками в коментарях.

 

Читайте також:

Як змінити постачальника газу та чи вигідно це? Досвід тернополян та інструкція.

Скільки за комуналку платитимуть з січня жителі Тернополя та сусідніх обласних центрів. Ми порівняли
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Читач68

    Українців дурять на всіх уровнях життя - ще трошки і українці за воздух що дихать будуть платити
  • Юрій Гаврилюк

    Чому депутати Мукачівської міської ради змогли скасувати тариф за транспортування газу,а наші не можуть?
  • Alina Hnatyuk

    Значить все-таки будуть платити за доставку!!???
  • Ольга Романська

    Самі підняли , а потім трошки зняли. Ну й аферисти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up