Скільки вартує утеплити квартиру: переваги та недоліки різних способів та матеріалів

Скільки вартує утеплити квартиру: переваги та недоліки різних способів та матеріалів
  • Утеплення квартир – необхідне, але недешеве задоволення, зважаючи на щорічне зростання тарифів на опалення. 

  • Якими матеріалами можна це робити, скільки вони вартують, чим небезпечне зовнішнє утеплення? Розповідаємо.

Найчастіше люди утеплюють помешкання зовні. Цей спосіб популярніший, і не дивно, адже таким чином зберігається внутрішній простір квартири. Але не менш часто власники готують до зими тільки своє житло, тому на фасадах багатоквартирних будинків ми бачимо наслідки так званого «латкового» утеплення.

Переваги та недоліки внутрішнього утеплення квартири

Найголовніша перевага внутрішнього утеплення – його можна робити в будь-який період, незалежно від погодних умов. Роботи можна здійснювати самому, без спеціального спорядження. До того ж, деякі будинки представляють історичну цінність, а тому утеплювати зовні їх не можна, адже зміниться і вигляд фасаду будівлі. Ще одна перевага – ви зможете вирівняти стіни в кімнаті.

Відео дня

– До внутрішнього утеплення вдаються набагато рідше, адже мінусів в ньому більше, аніж плюсів, – пояснює фахівець компанії «Фасад Люкс» Андрій Кравчук. – Перш за все, порушується одне з головних правил утеплення – зберегти тепло та уникнути вологи. Все через те, що так звана «точка роси», місце де сходиться холодне і тепле повітря, знаходитиметься в будинку. Через це приміщення покриватиметься цвіллю.

Ще один недолік, за рахунок збільшення товщини стін зсередини, ви зменшуєте площу приміщення та й у домі накопичуватиметься будівельне сміття.

Переваги та недоліки зовнішнього утеплення квартири

Недоліків небагато, але вони суттєві. Для зовнішнього утеплення стін необхідна наявність риштування та використання колисок і підйомників, або ж допомога будівельних альпіністів. Тому при утепленні квартири краще звертатися до фахівців, що займаються цим професійно.

Крім того, якщо ви утеплюватимете тільки власну квартиру, на стінах помешкання сусідів може з’явитися пліснява, пояснили нам в управлінні ЖКГ.

– Для погодження зовнішніх документів законодавством не передбачено відповідних документів. Воно нічим не регламентується, – додають в управлінні ЖКГ. – Однак, коли здійснюється «латкове» утеплення, можуть постраждати сусіди, котрі живуть поверхом вище, або нижче.

Ідеальний варіант утеплення будинку – коли відповідними матеріалами облаштовують всю стіну та створюють так званий ефект «термоса», при якому утеплюється вся будівля.

– Чому «латкове» утеплення небезпечне? Тому що часто не дотримуються технологічних вимог, з’являється грибок у квартирах зверху та знизу. Люди шукають переважно дешевші матеріали, що часто виявляються неякісними і через це зростає ризик пожежної небезпеки, – кажуть в управлінні ЖКГ.

Проводити роботи із зовнішнього утеплення будинку потрібно за температури повітря від +5 до +25 градусів, пояснив Андрій Кравчук.

Якими матеріалами потрібно утеплювати

Утеплювати квартиру можна різними матеріалами. У них є свої переваги та недоліки. Найчастіше використовують пінопласт, мінеральну вату, скловату, екструдований пінополістирол.

Як пояснив фахівець, найбільш ефективно використовувати саме вату та пінопласт.

– Мінеральна вата, наприклад, довше служить та й матеріал екологічніший, – каже пан Кравчук.

Пінопласт має хорошу теплопровідність, однак він дуже горючий, легко займається та не такий довговічний як решта матеріалів.

Мінеральна вата практично не горить, але є нестійкою до вологи. Альтернативою є скловата, але з часом вона може дати усадку.

Для внутрішнього утеплення використовують пінополістерол. Та його недоліком є низька звукоізоляція.

Які ціни?

Все залежить від виробника. Ціни на ті чи інші матеріали відрізняються. Навіть на різних сайтах ціни на один і той же матеріал від того ж виробника можуть відрізнятися. Фахівці радять проконсультуватися щодо цих питань з майстрами.

Виробники пропонують широкий вибір матеріалів залежно від ваших вподобань та на різних сайтах ціна також різниться. До того ж, відіграє роль і товщина утеплювача. Чим він товщий, тим більше тепла зберігатиметься всередині квартири.

Наприклад, ціна на пінопласту товщиною 5 сантиметрів становить від 22 гривень. Вдвічі товщий матеріал вартує від 39 гривень. Листи пінопласту переважно стандартного розміру – 100 на 50 сантиметрів. Тому досить легко порахувати, скільки вам знадобиться. Адже два складених листи становитимуть один метр квадратний. 

Наприклад, якщо вам потрібно утеплити стіну площею 30 метрів квадратних, то вам знадобиться 60 листів. Множимо на ціну за лист і отримаємо суму, яку потрібно витратити. 

Лист мінеральної вати розміром 120х100 сантиметрів та товщиною 60 міліметрів вартуватиме орієнтовно 320 гривень. Для стіни розміром 30 метрів квадратних необхідно 25 таких листів. 

Лист пінополістиролу товщиною 50 міліметрів розміром 120 на 60 сантиметрів вартує від 67 гривень в інтернет-магазинах. Для стіни площею 30 метрів квадратних потрібно 42 таких листи.

Додатково ще потрібно витратити гроші для фарби, сітки для утеплення та засоби обробки від шкідників, а також оплату майстрам.

– Наприклад, якщо брати нашу роботу пінопластовим утепленням разом з матеріалами, то метр квадратний вартуватиме 550-600 гривень.

 

Отож, як ми переконалися, утеплення точно недешеве задоволення, яке має свої нюанси та тонкощі, про які необхідно знати. Щонайменше, якщо ви не хочете посваритися з сусідами.

А ви утеплювали своє житло? Пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up