Скільки заплатимо за м’ясо до різдвяного столу: ми порівняли ціни у магазинах та на ринку

Скільки заплатимо за м’ясо до різдвяного столу: ми порівняли ціни у магазинах та на ринку

Серед продуктів, які найбільше подорожчали під час війни – м’ясо. Особливо зросла в ціні курятина, свинина, сало. Ми дізналися актуальні ціни в різних супермаркетах та на ринку

Напередодні Різдва багато місцевих пішли у магазини та на ринок, щоб підготуватися до свят.

Як змінилися ціни за рік

Ми порівняли вартість м’яса у січні 2022 та січні 2023 року. Курятина значно подорожчала. Кілограм курячої тушки рік тому коштував від 62 гривні. Тепер ціна сягає і 88 гривень.

Куряче філе наразі коштує від 126 до 144 гривень за кілограм. Торік – 109–134.  Курячі крильці були по 60–70 гривень, тепер – 70–94 гривні. 

Відео дня

Свинячу вирізку можна було купити по 158 грн/кг. Тепер вона коштує 214–230 гривень. Ребра коштували 109 гривень, тепер – щонайменше 169 гривень.

На ринку ажіотаж

У м’ясному павільйоні Центрального ринку у вівторок, 3 січня, був ажіотаж. Чимало людей прийшли купити м’ясо до свят. 

Його вартість тут не дешевше, ніж у магазинах. Продавці кажуть – фермерське, свіже. Вибір свинини тут значно більший, ніж у магазинах. До того ж, можна купити частини, які ми не побачили на полицях супермаркетів. Дехто купує копитця свині на холодець. Вони по 50–70 гривень за кілограм. 

Також можна купити і обрізки та кістки. Їх зазвичай беруть  домашнім тваринам.

Як ми помітили, вартість сала знизилась. У супермаркетах ми його не знайшли, тож якщо ви полюбляєте сало – за ним варто йти на ринок. Ціна за кілограм в середньому 140–170 гривень. Це кілька місяців тому вартість сягала і понад 200 гривень – дорожче, ніж м’ясо.

Обрізки сала та на шкварки чи смалець можна купити і по 70 гривень за кілограм. 

Де дешевше

Ми обійшли кілька мереж супермаркетів, які є в місті. Також побували і у м’ясному павільйоні центрального ринку. Ми порівняли ціни на м’ясо у «Сільпо», «АТБ», «Рукавичці» та NOVUS. Асортимент в магазинах відрізняється. Десь продають м’ясо на вагу, а в деяких супермаркетах – лише фасоване у вакуумній упаковці.

Вартість товару в різних мережах магазинів відрізняєтья. У деяких вигідніше купувати курятину, а у деяких – свинину.

Знайти м’ясо індички, кролика чи навіть яловичини можна не всюди. 

Ціни зросли майже на 25%

За даними Мінфіну, за минулий рік, вартість м’яса та м’ясопродуктів зросла в середньому на 24,5%. Рекордсменом в ціні у 2022 році стали яйця. Вони подорожчали на понад 80%. Фрукти в середньому стали дорожчі на 70%. Риба подорожчала на 44%

Загальний індекс інфляції, станом на листопад 2022 року, склав 25,7%. 

Як пояснили у Національному банку України, основною причиною прискорення інфляції залишаються наслідки повномасштабної війни – руйнування виробництв, порушення ланцюгів постачання та логістики, зниження пропозиції товарів та послуг та збільшення виробничих витрат бізнесу. Додатковий тиск на ціни призводить до погіршення очікувань населення та бізнесу, а також коригування офіційного курсу гривні. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Emma Bridges

    🇺🇦 Громадяни України та люди, які потребують допомоги подайте заявку на фінансову допомогу сьогодні разом із проектом UAPPL.

    натисніть на  >  https://s.uappl.org/77reco1130

    ініціатива Uappl – це платформа пожертвувань, яка допомагає Громадянам України та біженцям звертатися за фінансовою допомогою напряму до людей з усього світу.

    Ви швидкоможете створити свій запит, і ми розмістимо його на наших каналах для потенційних iнвесторiв.

    На відміну від багатьох інших організацій, пожертви надходять напряму від донора до того, хто запитує.

    Щоб отримати більш детальну інформацію та відправити прохання, перейдіть до  >> https://s.uappl.org/77reco1130

  • Maryna Kokhmat

    Так ніби більше ніхто ніколи не купляє м'ясо. Вам нічим зайнятись, то рахуєте в яку суму обійдеться миска олів'є на новорічний стіл, кусок мяса на Різдво і великодній кошик. Кому то треба, яка різниця? І так всі куплять, що кому потрібно і як виходить. Ясно, що ціни ростуть кожного року і росли до війни і зараз. І що з тих ваших писульок? 😀
  • Наталія Савенко

    До різдвяного столу? А що, крім свят люди м'яса не їдять? Хоча бариги постараються, щоб їли значно менше 😡😡😡
  • Tom Davis

    Після свят ціни спадуть..це ажіотаж..так завжди є перед святами.

keyboard_arrow_up