Сотні тисяч готівки та бізнес у родин депутатів міської ради

Сотні тисяч готівки та бізнес у родин депутатів міської ради

Підприємства, зареєстровані на близьких, сотні тисяч готівки та доходів від підприємницької діяльності рідних, проданий бізнес, гуртожитки, величезні квартири та будинки – все це задекларували депутати міської ради

Цикл публікацій про декларації тернопільських можновладців продовжує редакція “RIA плюс” разом з системою YouControl. Аналізуємо нові е-декларації за 2016 р. місцевих обранців. У попередніх публікаціях ми вже проаналізували декларації перших  тридцяти за алфавітом депутатів міської ради. У цій — шість наступних. 

Загалом у Тернопільській міській раді є 42 депутати. Електронну звітність щодо майна та доходів подали всі місцеві обранці.

Зауважимо, що, починаючи з е-декларацій за 2015 рік, за приховування власності посадовцям можуть присудити 51 000 грн штрафу, громадські роботи, позбавлення волі до двох років із позбавленням права обіймати державні посади.

Відео дня

Конфлікту інтересів немає

Екс-свободівець депутат Іван Сороколіт працює директором КП «Тернопіль Інтеравіа», за що отримав зарплату 83 409 грн за минулий рік. Разом з тим декларант зазначає, що є приватним підприємцем і вказує дохід від зайняття підприємницькою діяльністю - 461 500 грн. Загалом сукупні доходи сім'ї Сороколіт у 2016 р. становили 887 226 грн. 

Фінансові заощадження у сім'ї також є. У загальній сумі у різній валюті готівка становить майже 1,5 млн грн. Чималенька позика у сім'ї депутата ще з 2008 року, в сумі 19 тис. доларів на дату виникнення. Декларант фіксує і кошти, сплачені в рахунок позики, що становить 5,7 тис. дол. Щодо інших позик, то Іван Сороколіт в е-документі фіксує 116 483 грн - розмір сплачених коштів у рахунок основної суми позики та 3099 грн - розмір сплачених коштів у рахунок процентів за позикою. 

У власності депутата також є автомобіль Mitsubishi Outlander 2006 року, зазначена вартість якого 173900 грн на дату набуття у 2006 році.

У власності депутата є квартира, гараж та земельна ділянка. Окрім цього, він фіксує корпоративні права у ТОВ "Гранд" - 33,3% від загального капіталу та МП Фірма "ІС-Інфо" 100% від загального капіталу. До слова, зазначені підприємства та КП «Тернопіль Інтеравіа» ведуть схожу господарську діяльність.

-    «Конфлікт інтересів» тут може бути лише в тому, що багатьма власними напрацюваннями й здобутками в приватній сфері я ділюсь і впроваджую в муніципальному підприємстві, - коментує депутат Іван Сорокаліт. -  Ще більше докладати зусиль для ефективної роботи підприємства, ніж я докладаю, я не можу. Чи страждає від мого підприємництва комунальне підприємство – сумніваюсь. А ось моя підприємницька діяльність страждає точно. Підприємництвом я займаюсь з 1998-го року і дотепер. У 2011 році отримав пропозицію очолити комунальне підприємство «Тернопіль Інтеравіа». З того часу без бюджетної підтримки мені разом з командою залучених фахівців вдалось вивести його з мінусових показників на стабільний прибутковий рівень і постійну динаміку росту та розвитку.

Іван Сороколіт 
Позапартійний

Нерухомість: квартира, гараж, земельна ділянка.
887 226 грн - сукупні доходи сім'ї
1728 грн - кошти на банківських рахунках
1 498 800 грн - готівка у різній валюті
Автомобіль: Mitsubishi Outlander 2006 року

 


Бар під краєзнавчим музеєм

Депутат Володимир Стаюра - директор з комерційних питань ПП “Партнер”. У е-декларації зазначає ряд нерухомого майна, зокрема: квартиру, яка перебуває у спільній власності, три житлових будинки, чотири земельних ділянки, два нежитлових приміщення та бар, приміщення для якого винаймає дружина депутата пані Любов у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Також депутат у е-документі вказує організації, власником яких є його дружина, - ПП "Партнер" та ТзОВ "Тернопільська інвестиційна компанія "Галичина".

Згідно з декларацією, депутату належить автомобіль Suzuki Grand Vitara 2007 року, зазначена вартість якого на дату набуття у 2007 році - 161 тис. грн.  

Доходи минулого року в сім'ї депутата становили в загальній сумі 882 551 грн. У тому числі: 676 949 грн - дохід від підприємницької діяльності дружини, 75 101 грн - спадщина. 28 510 грн - зарплата депутата тощо. Окрім цього, декларант зазначає 218 920 грн у валюті, як кошти, сплачені в рахунок позики банкам, та 111 956 грн – кошти, сплачені в рахунок процентів за позикою.

Готівки у Володимира Стаюри на суму понад 100 тис грн, а у дружини - 644 800 грн у валюті.

-    Організації, що зареєстровані на мою дружину займаються різними сферами діяльності, зокрема туризмом, нерухомістю та рекламою, - коментує депутат Володимир Стаюра. - Окрім цього, в моєї дружини є ресторан “Мамонт”, приміщення для якого вона винаймає під краєзнавчим музеєм. 

Володимир Стаюра 
Позапартійний

Нерухомість: квартира, три житлові будинки, чотири земельні ділянки, два нежитлові приміщення та приміщення бару 
882 551 грн - сукупні доходи сім'ї
750 800 грн - готівка у різній валюті
Автомобіль: Suzuki Grand Vitara 2007 року

 


Майже 120 тис. грн оборот по кредитній картці

Депутат міськради від «Громадянської позиції», директор з продажу в Тернопільському ПАТ "Діамантбанк" Ткаченко Андрій декларує квартиру та дві земельні ділянки. Також декларант зазначає гараж як об’єкт незавершеного будівництва і Opel Astra G 2006. Вартість автомобіля на дату набуття у 2007 році він фіксує 72 196 грн. 

Сукупний дохід сім'ї депутата минулого року становив 191 220 грн. У тому числі: 111 152 грн - зарплата депутата, 45 391 грн - зарплата дружини, 3 300 - стипендія сина тощо. 

Сім'я пана Ткаченка володіє також певними заощадженнями. Зокрема, 46 696 грн кошти на банківських рахунках та 215 тис. грн у різній валюті. Окрім зазначеного, сім'я декларанта мала фінансові зобов'язання перед фінустановами: 119 975 грн - сукупна позика та 125 911 грн кошти, сплачені по позиці.

-    Я працюю в банку, і до моєї зарплатної картки встановлено фінансовий ліміт. Протягом року я знімав і одразу ж повертав певні суми грошей, - розповідає пан  Ткаченко. - Сукупна сума всіх тих коштів, що я зняв і повернув протягом року,  становила суми, які я зазначив у декларації. 

Андрій Ткаченко 
“Громадянська позиція”

Нерухомість: одна квартира, дві земельні ділянки, гараж
191 220 грн - сукупні доходи сім'ї
46 696 грн - кошти на банківських рахунках 
215 000 грн - готівка у різній валюті 
Автомобіль: Opel Astra G 2006 року

 


Ні житла, ні авто

Досить скромна декларація порівняно з іншими депутатам ради за 2016 рік у свободівця Романа Торожнюка. Він працює головним спеціалістом відділу розвитку інфраструктури з питань цивільного захисту Тернопільської райадміністрації. Декларант не зазначає нерухомості та авто. Пан Торожнюк вказує лише 69 698 грн як сукупний дохід. У тому числі: 69 518 грн - зарплата та 180 грн - профспілкові виплати. Також декларант зазначає 20 тис. грн готівки.

-    Я проживаю у гуртожитку, що на вул. Макаренка, - коментує депутат Торожнюк. - Цього не зафіксував, тому що нерухомість не належить ні мені, ні моїм батькам.

Роман Торожнюк
ВО “Свобода”

Нерухомість: відсутня
69 698 грн - дохід депутата
20 000 грн - готівка 
Автомобіль: відсутній

 


Продав частину бізнесу 

У е-декларації екс-секретаря міськради, екс-свободівця Ігоря Турського зазначено, що він проживає в одній з тернопільских квартир, власником якої є третя особа - Ірина Турська. 

Декларант також є власником новенького автомобіля Toyota Camry 2016 року. Вартість авто на дату набуття зазначає 921 тис. грн. Незначні доходи вказує пан Турський. Це майже 50 тис грн, які йому надала міська рада як гарантію депутатам після закінчення повноважень за виборною посадою.

Попри незначні доходи декларант фіксує чималу готівку, яку його сім’я тримає у різній валюті, загальна сума готівки - 2 304 504 грн.

-    Як посадова особа декларації заповнюю вже давно, - коментує Ігор Турський. - Якщо не помиляюся, то ще у 2011 року я задекларував близько 150 тисяч доларів у гривнях, як дохід від продажу тернопільської частини підприємства, яку мав мій батько ще з 1986 року. Сфера діяльності підприємства - виробництво плівки та різної пластмаси. На момент заповнення е-декларації я був безробітний. Проте сьогодні працюю на кафедрі в Тернопільському технічному університеті. Займаюся науковою діяльність, працюю над докторською дисертацією. Щодо нерухомості, то квартиру придбав я, однак зареєстрована вона на мою матір.

Ігор Турський 
Позапартійний

Нерухомість: одна квартира (власник - третя особа)
49735 грн - дохід депутата
2 304 504 грн - готівка 
Автомобіль: Toyota Camry 2016 року

 


Квартира площею понад 230 кв. м

Депутат міськради від «Народного контролю», актриса драмтеатру Вікторія Шараськіна зазначає у е-документі своє право власності на тернопільську квартиру площею 231,2 кв. м. Іншу нерухомість - гараж, квартиру та земельну ділянку депутат має у спільній власності.

Сукупні доходи декларанта минулого року становили 180 255 грн, з яких: 66 861 грн - зарплата у драмтеатрі, 109 311 - грн соціальна допомога на дитину.

-    Я одинока мати, відповідно тати діток фінансово їм допомагають, - коментує Вікторія Шараськіна. - Цю допомогу я і відобразила в декларації як соціальну допомогу на дітей.

Вікторія Шараськіна 
Громадський рух “Народний контроль”

Нерухомість: дві квартири, гараж, земельна ділянка
180 255 грн - сукупний дохід депутата
Автомобіль: відсутній

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Andrey Tkachenko

    Так, загальна сума обороту по картці  склала приблизно  суму, яка вказана в заголовку. Розмір овердрафту до зарплатної карти становить 15 тис. Грн.  А. Ткаченко
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up