Світло подорожчало від 1 червня, а що з іншими тарифами на комуналку в Тернополі?

Світло подорожчало від 1 червня, а що з іншими тарифами на комуналку в Тернополі?
  • «20 хвилин» зібрали чинні тарифи на комунальні послуги в одному матеріалі. Зберігайте та рахуйте свої витрати. 
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

З 1 червня 2023 р. за один кіловат електроенергії будемо платити 2 гривні 64 копійки. Так вирішив Кабмін. Повідомлення про зміну тарифу ми знайшли і на сайті Тернопільелектропостач. 

— Тарифи для побутових споживачів змінюються з 1 червня 2023 року, — йдеться у повідомленні на сайті Тернопільпостач. — Згідно з постановою № 483 від 5 червня 2019 року (зі змінами від 30.05.2023 № 544), ціна на електроенергію для населення з 1 червня 2023 року становитиме 2,64 грн з ПДВ.

Більш детальну інформацію по тарифах можна дізнатись за посиланням: https://tepo.com.ua/consumer-tariffs .

Відео дня

«20 хвилин» звернулись до компанії за більш детальним роз’ясненням, журналістка кілька разів на день телефонувала, залишала свої контакти, нам повідомили, що людина, яка надає коментарі щодо тарифів, у відпустці. Коли ми попросили зв’язати нас із керівником чи заступником, нам знову пообіцяли передзвонити. Однак, дзвінка протягом дня ми так і не дочекались. 

Чому подорожчало світло

Ще 21 квітня 2023 року, нагадаємо, Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі — НКРЕКП, прим ред.), Костянтин Ущаповський в прямому ефірі всеукраїнського телемарафону «Єдині новини» говорив про зростання тарифу на електричну енергію для населення.

За його словами, можливе збільшення тарифів для населення повʼязане із великою вартістю відновлення енергетичної інфраструктури.

— Після ворожих обстрілів енергетичних об’єктів для відновлення живлення споживачів використовувались тимчасові схеми подачі електроенергії, — пояснював тоді Костянтин Ущапковський. — Тож для забезпечення проходження нового опалювального сезону такі схеми є неможливими, 

Тому в Уряді розглядали питання про перегляд тарифів на електроенергію для побутових споживачів, повідомили на сайті.

Це найсуттєвіше здорожчання за останні десять років. Востаннє тариф змінювався 5 років тому. Після цього на нього не впливали ані пандемія, ані початок великої війни. Але зараз кіловат подорожчав на гривню. У Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуги пропонували підняти ціну для населення у два етапи, щоб врешті-решт зрівняти з ринковою. В уряді вирішили інакше, повідомили в ТСН.

—  Не йдеться про те, що ми відпускаємо тариф до ринку, — прокоментував ТСН міністр енергетики України Герман Галущенко. — Якщо ми не зробимо це цьогоріч, наступної зими ми будемо без світла.

За словами пана Галущенка, нині всі енергокомпанії, які виробляють і транспортують електрику, несуть колосальні збитки через російську агресію. І йдеться тут не лише про руйнування. Значна частина наших генерувальних потужностей перебувають в окупації. Одна з найбільших — Запорізька АЕС в Енергодарі. Під контролем окупантів — Каховська ГЕС, Вуглегірська ТЕС, значна частина сонячних і вітрових електростанцій на півдні країни. Ці об’єкти не виробляють електрику для України. Відповідно, її не можна продати та отримати кошти.

Енергетичний терор росіян фактично вивів з ладу всю теплову генерацію, забрав половину теплоелектроцентралей, окупував 40 відсотків атомної генерації. Щоб уникнути дефіциту електроенергії і хоч якось відремонтувати ці енергоблоки до зими — потрібні гроші. Отже, рахунки, які отримаємо у червні за травень, сплачуємо ще по старій ціні 1,68 або 1,44 грн. А вже в липні платіжки за червень будуть за новим тарифом — 2,64 грн.
 

Тариф на газ не міняли

Ціни на газ у червні 2023 року для побутових споживачів, так само, як і перелік постачальників природного газу для населення, практично не змінилися. Ціни для непобутових споживачів, промислових підприємств, у червні 2023 року дещо знизилися. Вартість доставки газу на час дії воєнного стану має залишатися без змін, повідомили на сайті Мінфіну

 

 


 

Вода може подорожчати через місяць

Тарифи на централізоване водопостачання і водовідведення у Тернополі, станом на 1 червня, залишаються незмінними і становлять 36, 696 грн з ПДВ за куб. Про це зазначив речник КП «Тернопільводоканал» Антон Федорців. 

Вартість 1 м3 води з ПДВ, грн — 17,58 грн.

Вартість 1 м3 стоків з ПДВ, грн — 19,116 грн.

Проте про подорожчання води від липня неодноразово згадували протягом останніх кількох місяців. Нагадаємо, від 1 січня за 1 куб м води ми мали платити 44, 46 грн, а з липня ціна, анонсували, мала підскочити ще майже на 7 грн і вартуватиме 51, 38 грн. Про це дізналися із Постанови НКРЕКП про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення.  Новий тариф напередодні нового року вже тоді затвердила Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та компослуг. Але через кілька днів Комісія відмінила своє ж рішення, анонсувавши, що повернеться до питання вартості води невдовзі. Відтоді тариф так і не змінювали. 

Детальніше читайте Куб води у Тернополі подорожчає аж на 10 грн. Чи справді у нас тече «золота вода», дорожча, ніж у сусідів?

Вже у березні 2023 р. з'явилося нове повідомлення: в Україні найближчим часом можуть підвищити тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення. Про такі наміри повідомила Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунпослуг.

Засідання щодо зміни тарифів на водопостачання має відбутись з дня на день, кажуть у КП «Тернопільводоканал». Поки що повідомлень на офіційному сайті НКРЕКП ми не побачили. 
 

Прогнозують подорожчання вивозу сміття?

І на сайті «Екотерн», і й на сторінці ТОВ «Альтфатер Тернопіль», які займаються вивезенням твердих побутових відходів у місті, є повідомлення про потребу у піднятті тарифів — повідомлення розмістили на сторінках у розділі «Тарифи» ще минулого року. 

«Повідомляємо, що у зв’язку із різким збільшенням вартості паливно-мастильних матеріалів, підприємство подало на затвердження до управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради, наступний розмір тарифу на послугу   поводження з побутовими відходами: 

— Вивезення,зберігання та захоронення 1 м3 побутових відходів  –   119,72 грн

— Вивезення,зберігання та захоронення 1 м3 великогабаритних відходів – 130,10 грн», — йдеться на офіційному сайті «Екотерн»

Оголошення про намір змінити тариф на вивезення сміття є й на сторінці ТОВ «Альтфатер Тернопіль». Оголошення опубліковане 2 червня 2022 року. Проте поки про зміну тарифу у міськраді не повідомляли. 

Наразі ті, кого обслуговують і «Екотерн», і «Альтфатер», якщо вірити платіжкам, сплачують за одну людину, що проживає у квартирі, 22 грн 38 коп. в місяць (з ПДВ). Вартість вивезення 1 куб м сміття у місті вартує 119 грн. За спеціальною формулою вираховують оплату за одну людину, яка проживає у квартирі, пояснив начальник управління ЖКГ міськради Олег Соколовський. Відповідно, кожен платить 19 грн без ПДВ, а з ПДВ виходить 22, 38 грн.  

У міськраді коментувати зміну тарифу на вивезення сміття, а також опалення і гарячу воду, відмовились. Журналістам повідомили, що відповіді нададуть лише не інформаційні запити. 

Нагадаємо, що постановою від 29.04.2022 № 502 Уряд рекомендував органам, уповноваженим встановлювати тарифи, не підвищувати тарифи для населення на такі комунальні послуги як – постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, впродовж дії воєнного стану в Україні.

19 серпня 2022 року вступив в дію Закон № 2479-IX «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування», яким держава забороняє протягом дії воєнного стану та шести місяців після його завершення підвищувати тарифи на послуги з розподілу природного газу, теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання) і послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.

 

Довідка

Теплокомуненерго https://teplo.te.ua/index.php

Тернопільводоканал http://www.vodokanal.te.ua 

Тернопільелектропостач https://www.tepo.com.ua/

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Ростислав Гарасимчук

    Олег Леусенко:

    Коли зелебоби кажуть, що немає грошей для виплат бійцям ЗСУ, нагадуйте їм автівки слуг за мільйони, 9 мільярдів пр..сраних резніковим, офшори Зеленського і Ко.

    В решті, з якого хріна іноземець Коломойський наживається на держкомпаніях, а для фронту ЗЕ не здатні розкуркулити Бєню?
  • Kolibry Starr

    Тернополяни - люди небідні, того зростання навіть не помітять.
  • Читач46

    Енергетика у приватних руках. які роками з нас здирали кошти, вілли за бугром багатоміліонні купували а як ворог якому вони симпатизували то мають ремонтувати і відновлювати коштами народу, а Детек та Ко будуть спочивати на лаврах за рахунок народу. СПРИТНО ПРИДУМАЛИ ОЛІГАРХИ. яких підтримав наш уряд. СУМНО. бо дадуть субсидію і облопошать бюджет. Так що тут палка на два кінці. крути- не верти а у виграші будуть ділки, а народ зубожіє до ручки.
  • andriy

    Різко подорощало пальне з 52 до 43 грн, за таку хуйню зразу треба вішати на найблищому стовпі...

keyboard_arrow_up