Тарифи на газ і тепло спустошують кишені. Які ще «комунальні сюрпризи» готують тернополянам: аналітика

Тарифи на газ і тепло спустошують кишені. Які ще «комунальні сюрпризи»  готують тернополянам: аналітика
  • Істотне зростання тарифів на газ, електроенергію, підвищення плати за тепло і гарячу воду в нинішню зиму боляче б’ють по гаманцях тернополян.
  • Чого чекати далі, наскільки «золотою» буде для нас комуналка, особливо після лютневих морозів, з'ясовували «20 хвилин».

Із 1 серпня 2020 року в Україні діє вільне ціноутворення на постачання блакитного палива. Ціна на газ в  нашій державі прив’язана до імпортного паритету, залежить  від котирувань на європейських біржах, зокрема на нідерландському та німецькому хабах. Та й не варто забувати, що «імпортна» ціна газу ще й включає витрати на його транспортування до України.

Вільна ціна в українських реаліях

Отож, за даними видання «Економічна правда», постачальники купували  імпортний газ у травні по 2,3 грн за кубометр, у червні - по 3,4 грн, у серпні по  - 4,7 грн, у жовтні - по 5,4 грн та  закачували  його у підземні сховища. І вже з  листопада по січень минулого року, під час опалювального опалювального сезону, вони суттєво підвищили ціни на газ і почали поставляти населенню блакитне паливо по 7,4 – 8,5 грн за кубометр. Додалася і  вартість доставки газу, яку з 1 січня минулого року НКРЕКП зробила окремим платежем.  Для  більшості облгазів перевищувала 2 грн за кубометр. Для ПрАТ «Тернопільміськгаз» із 1 липня до 31 грудня діяв тариф на доставку газу в розмірі 396 грн (із ПДВ).  І ціна на газ для мешканців Тернополя газу разом з доставкою коливалася від 7,9 до майже 9 грн за кубометр.

«Тарифні протести». Як вони вплинули на ціну?

Вочевидь, «тарифні» протести по всій Україні змусили уряд «притримати» ціни на газ для населення. Що спостерігаємо? Під час засідання уряду 13 січня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив: «Для всіх побутових споживачів буде запроваджено державне регулювання ціни на газ на період дії карантинних обмежень або до кінця опалювального сезону». І недавно Кабмін таки встановив граничну ціну на газ для населення – 6,99 грн за кубометр, яка буде діяти з 1 лютого до 31 березня поточного року. Уряд взяв за орієнтир найнижчу вартість газу, яку пропонував населенню один з газопостачальників.

Відео дня

Загалом же на українському ринку газу працює 50 постачальників, із них 4 поставляють газ для населення Тернопільщини. Ось їхні ціни на січень 2021 року (у грн. за 1 кубометр):

А із 1 лютого у постачальників газу для жителів Тернопільської області ціни такі (у грн. за 1 кубометр):

Дещо подешевшала доставка газу

А 19 січня національний регулятор – НКРЕКП, діючи в унісон з урядом, знизив тарифи на розподіл(доставку) газу для 13 облгазів, cеред яких і ПрАТ «Тернопільгаз». Останній буде забезпечувати доставку газу за ціною 1,79 грн за кубометр (плюс ПДВ), тобто по 2,14 грн  за кубометр. До 31 січня вартість становила 2,60 грн за метр кубічний.

Так, окрема плата за (розподіл) доставку газу – це практика країн Європи, вимоги Третього енергопакета, які взяла не себе Україна і зобов’язалася їх виконувати. Але навіть після часткового зниження вартості розподілу(доставки) газу вона залишається високою для більшості домогосподарств. Бо якщо   середньостатистична сільська оселя споживає в зимовий період по 150-200 кубометрів газу в місяць для опалення, то одна вартість доставки коливатиметься від 300 до 400 грн. І це для багатьох мешканців відчутний платіж.

Де газ, якщо Україна з власним видобутком?

Практика адміністративного регулювання ціни на постачання газу- це тимчасовий вихід із вибухонебезпечної суспільної ситуації.               

Адже Україна вважається країною, яка має власні немалі запаси газу і газовидобуток. Однак видобуток власного газу в Україні не зростає. Тягне донизу державна компанія «Укргазвидобування», яка в останні роки не нарощує, а зменшує видобуток блакитного палива. За даними «Укргазвидобування»,  у 2018 році ця компанія видобула 15,5 млрд, у 2019 – майже 15 млрд, а торік – лише 14,2 млрд кубометрів газу. Однак навіть того обсягу газу, який забезпечує державна компанія «Укргазвидобування», повністю або майже повністю(залежно від температур в зимові місяці і у березні) вистачає для потреб населення і комунальної теплоенергетики. Як свідчать дані «Нафтогазу України», за результатами 2019 року населення України спожило 8 млрд кубометрів газу, а комунальна теплоенергетика – 4,6 млрд куб. газу для виробництва тепла для населення (сумарно – менше 13 млрд кубометрів).  А собівартість видобутку власного газу плюс навіть 30-відсоткова рентабельність наближаються або ледь перевищують 200 доларів за 1000 кубометрів (тобто 5600-5700 грн за 1000 кубометрів). Крім того,  в останні роки понад 5 млрд кубометрів газу в рік видобувають приватні компанії, які теж почали поставляти газ населенню. То чому ж має бути така захмарна ціна на цей продукт? Недавно в ефірі «Свобода слова» народний депутат України, перший заступник голови Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг  Олексій Кучеренко резонно запитував виконувача обов’язків міністра енергетики Юрія Вітренка і голову правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва: навіщо утримувати таку надбудову, як «Нафтогаз», коли здійснено поділ її діяльності: видобуток, транспортування, постачання і розподіл газу. Хіба для того,  щоб вона забирала видобутий «Укргазвидобуванням» природний газ і продавала його населенню дорожче, ніж 7 грн за кубометр. І щоб рядові працівники «Нафтогазу» отримували зарплати не нижче 200 тисяч гривень у місяць, а керівництво – понад мільйон гривень? Але ці питання, швидше за все, поки що лишаються риторичними.

За висновками експертів газового ринку, перспектива в Україні – за біржовою торгівлею газом, як це відбувається в Європі і США. Але ця перспектива в Україні - далека.

Хочуть збільшити ціну на тепло для тернополян

Ціну на газ, який використовується для виробництва тепла, уряд постановою від 18 січня ц.р. не знизив навіть до граничного рівня – 6990 грн за 1000 кубометрів. Підприємствам комунальної теплоенергетики оптом постачає газ НАК «Нафтогаз України», з якого не знято спеціальні обов’язки для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі формування ринку природного газу(так звані ПСО). І в цьому сегменті ринку немає конкуренції серед постачальників газу. Тому  на січень оптова ціна на газ для виробництва тепла і  гарячої води залишилася на нібито ринковому рівні -  8000-9000 грн за 1000 кубометрів. А частка  блакитного палива в собівартості опалення становить від 66 до 80 відсотків у різних містах.

Органи, які затверджують тарифи в різних містах і областях (міськвиконкоми, облради, НКЕРКП), вже тепер можуть мають підстави скоригувати  тарифи на опалення і гарячу воду в напрямку збільшення вартості цих послуг для населення. Наприклад, на розгляді у виконкомі Тернопільської міської ради знаходиться проєкт рішення про збільшення тарифів на послуги з централізованого опалення і гарячої води.

КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» подало в міськраду розрахунки, за якими опалення  для населення має подорожчати із діючих 1746, 82 грн до 1933,02 грн за 1 Гкал(із ПДВ), тобто більше, ніж на 10 відсотків. Має зрости і вартість гарячої води(без сушок) – із 91,36 грн до 104,59 грн за 1 кубометр (із ПДВ)…

Минулий опалювальний сезон не вдарив дошкульно по кишенях українців і, зокрема, тернополян. З простої причини – зима 2020 року була аномально теплою. Спробуймо з’ясувати, як змінювалася фактична оплата за централізоване опалення, вироблене КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» при тому, що тариф на опалення і гарячу воду  не змінювався із листопада 2018 року. Міська влада устами мера Сергія Надала наполегливо повторювала, що завдяки програмі модернізації теплопостачання, яка діє в Тернополі  упродовж останніх десяти років, вдалося зробити ряд енергоефективних заходів, які дозволили знизити використання газу для виробництва тепла – на 20 відсотків, а електроенергії – аж на 40 відсотків. І все це стримало зростання тарифів на опалення і гарячу воду для населення.

Та в останні місяці 2019 року почала стрімко змінюватися вартість газу для виробників тепла: вона вже повністю орієнтувалася на газові котирування не європейських хабах. І міська теплопостачальна організація проводила перерахунки за опалення і гарячу воду, починаючи вже з жовтня 2019-го.

Як змінювалися ціни на тепло у Тернополі, дивіться у графіці. 

Що буде далі з комуналкою?

Зростання цін на газ із 1 січня «підтримали» й інші комунальні послуги. Уряд скасував пільговий тариф на електроенергію для населення (на 100 кВт у місяць), і вона зросла до 1,68 грн за кВт. НКРЕКП збільшила тарифи на водопостачання і водовідведення для ряду міст… Проте нинішні керівники держави і міністри запевняють: малозабезпечені громадяни цього суттєвого подорожчання  не відчують. Вони будуть забезпечені субсидіями. Але статистика говорить про зовсім іншу, протилежну, тенденцію. Через встановлення все більш жорстких умов надання субсидій і певне збільшення доходів кількість отримувачів субсидій зменшується. Коли, наприклад, на кінець 2015 року їх назбиралося 7,1 млн домогосподарств, то нині – лише 3,1 млн, тобто менше, ніж удвічі. На Тернопіллі – схожа тенденція. За даними обласного управління статистики, якщо у листопаді 2016-го кількість субсидіантів становила 224 тисячі домогосподарств, то вже у січні цього року їх було лише 94,6 тисячі. Тим часом, українцям стало не по кишені оплачувати захмарні тарифи. І тому заборгованість населення за житлово-комунальні послуги наростає, як снігова лавина. За даними Державної служби статистики, на кінець 2020 року вона зросла до 73 млрд грн. .Левова пайка боргу – за постачання і розподіл природного газу – 31,5 млрд грн., за  тепло і гарячу воду – 24,1 млрд грн., за постачання і розподіл електроенергії – понад 6 млрд грн… А в Тернопільській області, за статистикою, у грудні минулого року рівень оплати населенням житлово-комунальних послуг був  одними з найнижчих в Україні – майже 71 відсоток (загалом в Україні – 72,6 відсотка). А за найдорожчі блага цивілізації наші земляки заплатили ще менше. Наприклад, за постачання і розподіл природного газу – трохи більше 63 відсотка нарахованих сум, за постачання теплової енергії та гарячої води – 64,2 відсотка…

Як писав Павло Тичина, ростемо ж ми, гей!

 

Автор: Роман ЯКЕЛЬ

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач68

    Ті уроди депутати хочуть повністю кишені пороніми в людей зробити
  • Pavel Orestovich

    Спасибі меру! Тепер тупоголові нехай думають, хто насправді Клоун а хто Господар☝️
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up