«Космічні» платіжки за обігрів будинків. Як рахують і чому такі шалені суми — ми з'ясовували

«Космічні» платіжки за обігрів будинків. Як рахують і чому такі шалені суми — ми з'ясовували
  • Тернополяни отримують додаткові платіжки за функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання.
  • Від 300 до 1000 грн, кажуть містяни, доведеться викласти за обігрів місць загального користування: під'їздів, підвалів, допоміжних приміщень…
  • З чого такі суми? Як здійснюють нарахування і чи можна їх зменшити, читайте далі

Новорічні комунальні сюрпризи вступили у свою дію. Початок року для тернополян увінчався додатковими платіжками. Платити за обігрів місць загального користування та транспортування теплової енергії всередині будинку тепер будуть всі! Суми у платіжках шокували. Судячи з коментарів, які ми отримали, то це від 300 до 1000 грн плюс з помешкання!!! 

«Ну що, які рахунки отримали за опалення? Якщо у вас індивідуальне опалення, ви все одно маєте сплачувати за роботу тепломереж, якщо в будинку є абоненти теплокомуненерго. Наївно думала, що сума буде в межах 100-200 грн, а вийшло 672,93 грн», — написала тернополянка Людмила Лукіян на своїй сторінці у Фейсбуці.

Тернополяни шоковані

Тернополянка Ірина також отримала платіжку від теплових мереж майже на 700 грн.

Відео дня

«І в мене така ж сума, сказати, що я шокована, то нічого не сказати. Платити реально за те, чим не користуєшся, це тільки в нас таке можливо. Платити не збираюся, нехай приходять і відрізають стояки, я ними не користуюся», — наголошує пані Олена.

Вікторія поділилась: «617,80 грн за тепло плюс 27,05 грн за гарячу воду. Всі труби обрізані, а в під'їзді взагалі немає. Дзвонила в абонентський відділ, сказали написати заяву, і вони перерахують за відрізані труби. Можливо…»

Директор КП тепломереж «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак пояснює, чому так: «Це рішення Кабміну. Усі тепер будуть платити за опалення місць загального користування і за обслуговування мережі гарячого водопостачання, навіть, якщо гарячою водою не користуєтесь».

Сотні, ба навіть тисячі обурливих коментарів і скрінів з платіжками заполонили соцмережі протягом останніх трьох днів. Сказати, що тернополяни шоковані, — нічого не сказати. Ніхто не очікував наскільки великої суми, до того ж, зовсім незрозуміло, як і чому її нараховують, коли в багатьох будинках давно нема батарей, або ж обігріву підвалів чи горищ.

Чому ввели додаткову плату

Спочатку пояснимо, з чого, власне, це все почалося. Отож, 1 жовтня 2021 року прийняли зміни до постанови №830 від 21.09.2019 року. Таким чином Кабмін запустив для усіх теплопостачальних організацій та споживачів новий ринок послуг. Ця «нова» послуга — з постачання теплової енергії. Передбачена вона Законом України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 року. 

Раніше ця послуга називалася «послуга з опалення, а не постачання теплової енергії». Тому й теплові мережі не могли користуватися Методикою розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг. Тепер можуть. 

Прийняті зміни, спрямовані начебто на забезпечення рівних умов отримання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води  із співвласниками багатоквартирних будинків, запевняють у Кабміні. Фактично це — оплата за тепло у місцях загального користування. 

Раніше за обігрів місць загального користування у багатоквартирних будинках платили споживачі, які мали централізоване опалення у своїх квартирах, пояснює директор. Тепер же платитимуть і ті, хто має індивідуальне опалення.
— Ті, хто користувався центральним опаленням і був приєднаний до нас, платили виключно за обігрів тієї частини місць загального користування, яка пропорційна площі їхніх квартир. За все інше ніхто не платив, — каже пан Чумак. — Ми ж не мали законодавчих підстав звертатися і стягувати оплату за таке теплопостачання примусово.

Тож, виходить зі слів керівника, підприємство несло збитки? Як же покривали таку суттєву різницю? І якщо тепер оплачувати обслуговування внутрішньобудинкових мереж зобов'язали і тих абонентів, які мають індивідуальне опалення, що буде з користувачами центрального?

Як нам пояснив пан Чумак, мешканці квартир з централізованим опаленням і надалі платити менше не будуть, для них взагалі суттєво нічого не зміниться. Зміни торкнуться лише тих, у квартирах яких є індивідуалка. 

Як повідомили «20 хвилин» в управлінні житлово-комунального господарства міста, з 2016 по 2019 рік лише 13 житлових будинків перейшли на індивідуальне опалення. За 2020-2021 рік – шість будинків також стали «автономними». 

 — Загалом до системи центрального опалення в Тернополі підключено приблизно 780 будинків. А це орієнтовно 40 000 абонентів,  — каже Андрій Чумак. А от скільки мають індивідуальне, від служб відповіді, на жаль, ми отримати не змогли.

За що саме нараховують плату? Що входить до місць загального користування, які тепер для всіх стали платними? До місць загального користування належать сходові клітки, міжквартирні майданчики, коридори (крім балконів), горища, підвали. 

Допоміжними приміщеннями є комори, сміттєкамери, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні технічні приміщення.

Як же обліковують тепло 

Головне питання, яке турбує всіх, як же вимірюють, скільки будинок споживає теплової енергії, якщо в більшості багатоповерхівок міста нема лічильників, з допомогою яких можна проводити цей облік?

Загальнобудинковий лічильник показує усю енергію, яка споживається і якщо раніше вона розподілялась між споживачами, які приєднані до КП теплових мереж — тих, що мають централізоване опалення у квартирі, то тепер ця енергія розподіляється між всіма співвласниками багатоквартирного будинку. Тільки в різних пропорціях, каже керівник теплових мереж. 

— Лише 20-25% будинків із майже 800 у Тернополі вже мають такі вузли комерційного обліку — будинкові лічильники. Зараз ведеться активна робота по їхньому встановленню. До кінця цього року плануємо повністю перейти на загальнобудинкові лічильники. Тоді мешканці платитимуть виключно за ту величину теплової енергії, яку фактично споживає їх будинок, — уточнює Андрій Чумак.

А поки таких лічильників немає, як же рахують?

Розрахунки за спожиту теплову енергію у багатоквартирних будинках регулюють Правила користування тепловою енергією, а також за Методикою розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, яка затверджує формулу загального обсягу спожитої у будівлі теплової енергії на опалення.

Простими словами, якщо є загальнобудинковий лічильник мешканці сплачують за фактично спожиті Гкал. Обсяги тепла розподіляються пропорційно до опалювальної площі квартири плюс опалення місць загального користування (МЗС) та функціонування внутрішньої системи опалення (ФСО).

Коли нема лічильника, вартість опалення розраховується на основі теплового навантаження будинку, яке залежить від фактичної кількості годин постачання теплової енергії та фактичної середньомісячної температури зовнішнього повітря. Тобто, чим тепліше на вулиці – тим менше ці мешканці заплатять, і навпаки.

Насправді, це все звучить сумбурно. Ми намагалися отримати конкретну формулу і точний приклад нарахування, як же саме вимірюють цю теплову енергію, яку нібито споживає будинок, однак комунальники пояснити цього не можуть, скеровуються лиш на офіційні постанови з масою формул, де одна витікає з іншої. 

Якщо немає батарей

Ще один важливий нюанс — у деяких будинках немає батарей у під'їздах, або ж не опалюється горище чи підвал. Чому змушені платити? 

— За законом, опалювальні приміщення — це не тільки ті, де є батареї. Це так завжди було. Це ті приміщення, у яких внормовується температура. До прикладу, це підвал, де температура не може бути нижчою за -6 градусів за Цельсієм, щоб не замерзала вода у трубах. Приміщення не завжди опалюються за допомогою батарей. Інколи опалюються й іншими способами — за рахунок тонких внутрішніх стін. Тоді із квартир тепло попадає у під'їзд, — каже пан Чумак.

То що виходить, підвал гріють квартири, а додатково рахують гроші за обігрів підвалу? 

Директор лиш додає, що є норма тепла у під'їздах, залежно від типу будинку. Є такі під'їзди, у яких ця норма — +16 градусів, а в інших — +14. 

Насправді перевірити, чи справді кількість теплової енергії, яку нарахували співмешканцям будинку, поки що — місія нездійсненна. Судячи з відповідей, які дають представники тепломереж, виникає ще більше питань. Проблема вирішиться тоді, коли теплові мережі поставлять всім спеціальні вузли обліку — будинкові лічильники. Тільки тоді мешканці бачитимуть, скільки тепла насправді споживається їхнім будинком і як воно розподіляється.

— Ми вперше проводимо такі нарахування. Не виключається, що можуть бути помилки в обчисленні сум. Будемо розбиратися у кожному випадку. Вправі робити, як відрахування, так і донарахування неправильно обчислених сум. Ні ми, ні громада міста цього змінити не можемо. Це імперативні тарифи (категоричне розпорядження держави) і методики обчислень загальнодержавного значення, — наголошує Андрій Чумак.

 

Як зменшити платіжки, читайте завтра у публікації «20 хвилин».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (33)
  • Serhii Nuzhnyi

    Зухвале нав'язування послуги. Весь світ економить. Вони по землі женуть тепло в під'їзди і вимагають їм це оплатити. Мені не потрібен теплий під'їзд, я в ньому не живу.
  • Читач41

    Ну, з опаленням зрозуміло. А за гарячу воду???
  • марія дідюк

    Платити небуду.
  • Ярослав Кузьмин

    площу

keyboard_arrow_up