Тернополяни отримають нові платіжки за опалення: 42,24 грн/кв. м: рішення прийняли під «шумок»?

Тернополяни отримають нові платіжки за опалення: 42,24 грн/кв. м: рішення прийняли під «шумок»?
  • Тернополян "б’ють" зі всіх фронтів. Підняли не лише ціну на проїзд у транспорті, а й тарифи на центральне опалення.
  • Уже з листопада містяни платитимуть на 38% більше за центральне опалення та на 36% за гарячу воду.
  • Про це на брифінгу 12 листопада розповів директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак.

Отже, тариф на тепло тепер становитиме 42,24 грн/ кв. м (раніше – 30,50 грн), а гаряча вода вартуватиме 91,36 грн/куб. м. (без рушникосушки) та 98,85 грн/куб. м. (з рушникосушкою). Нові розцінки нібито затвердили на виконкомі міської ради 5 листопада.

Вплинули ціна на газ і зарплата працівників

Такий різкий стрибок ціни, за словами пана Чумака, пов'язаний зі зміною вартості енергоносіїв.

- У собівартості нового тарифу найголовніший компонент – вартість природного газу, вона займає майже 90% тарифу. Серед інших факторів – зростання ціни на електроенергію, яка впродовж останніх років виросла вдвічі, на тариф також вплинуло підняття ціни на холодну воду, яку ми використовуємо для технологічних процесів, - пояснює він.

Відео дня

Ціну на газ для населення востаннє міняли ще у квітні 2016 року. Тоді, у відповідності до цих змін, збільшували і тариф на центральне опалення більше, ніж у два рази. Тож теперішнє підняття ціни не настільки відчутне, як два роки тому, зауважує керівник.

- Ми мусимо думати і про те, аби наші працівники мали заробітну плату, яка відповідає вимогам сьогодення. На жаль, у нас є серйозний брак кадрів. Є певні коефіцієнти, які можемо дозволити при  нарахуванні нового тарифу, аби зарплата працівників відповідала нормам і нормативам чинного законодавства. По суті, зростання середньої заробітної плати працівників підприємства є другим ключовим фактором, що вплинув на підвищення тарифу на центральне опалення для тернополян, - додає посадовець.

 

Інші міста наздоженуть Тернопіль?

Якщо для населення тарифи збільшилися, то для бюджетних та комерційних установ вони зменшилися – на 15-16%.

Ситуація з тарифом в інших містах різна. Чому наразі Тернопіль випереджає їх за ціною на опалення?

- Частина міст заклали складову на заробітну плату працівникам раніше, ніж ми. Тому підняття тарифів у них буде залежати суто від підняття ціни на природний газ. Є також міста, тарифи для яких встановлюють не органи місцевого самоврядування, а Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Це бюрократична процедура перегляду тарифів, яка передбачає проведення громадських слухань. Тож підвищення ціни на тепло може зайняти там і до двох місяців. Зміна тарифів у таких містах може відбутися орієнтовно в січні 2019 року. Це негативно відіб’ється на роботі самих підприємств, адже вони будуть мати збитки, які потім також закладуть уже в новий тариф, - розповідає керівник. – Тому за п’ять-шість місяців ми побачимо те, що Тернопіль буде знову займати середню планку за рівнем тарифів серед інших міст України.

Рішення виконкому на сайті немає

Завдяки процесам модернізації та роботі з європейськими інституціями вдалося зменшити складову щодо вартості електроенергії в новому тарифі на опалення, приблизно на 18%, наголошує пан Чумак.

Нагадаємо, що спочатку на виконкомі міськради 22 жовтня затвердили тариф опалення для населення з 1 листопада – 44,67 грн/кв. м. А згодом його знизили до 42,24 грн/кв. м. Нібито зменшення складової тарифу на електроенергію вплинуло на те. Цікаве наступне – хто був присутній на виконкомі 5 листопада, і які рішення там приймали під «шумок». Цього дня під міською радою якраз зібралися невдоволені жителі міста, які вимагали скасування тарифу на проїзд у громадському транспорті. Тоді мер Сергій Надал нібито зібрав екстрене засідання виконкому, де і скасували попередні тарифи на проїзд. Рішення про це оприлюднили на сайті міської ради - № 825.

Більше ніякі рішення на сайті не представлені, хоча сьогодні якраз минає п'ять робочих діб (саме стільки часу мають органи місцевого самоврядування для оприлюднення своїх рішень - прим. авт.). 

На брифінгу керівник КП «Теплокомуненерго» Андрій Чумак спирається саме на рішення виконкому №827 від 5 листопада 2018 року. Не знаходимо і протоколу засідання виконавчого комітету. Тому питання – хто затверджував новий тариф на опалення для тернополян - лишається відкритим.

Як пояснила керівник прес-служби міської ради Мар'яна Зварич, пять днів з моменту прийняття рішення - якраз 12 листопада. Після звернення журналіста "20 хвилин" рішення про встановлення нвих тарифів на центральне опалення таки оприлюднили на сайті міської ради 12 листопада о 17.00. 

 

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Діонісій

    мені от дивно, серьожу і компанію ми посадили туди, щоб вони захищали наші інтереси, покращували життя мешканців міста, щось вони не справляються зі своїми обов'язками зовсім.
  • Искра

    Люди всегда были и всегда будут глупенькими жертвами обмана и самообмана в политике, пока они не научатся за любыми (…) фразами, заявлениями, обещаниями разыскивать интересы тех или иных классов.
    Кто автор этих слов ?!
  • Анонім

    Жах
  • Ігор Саган

    Тернопіль як завжди - передовик )))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не виявилось 19:01 з 1 першого травня на водіїв чекають значні зміни в ПДР 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи 21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up