Тим, хто ще не отримував субсидію, будуть нараховувати гроші на картки

Тим, хто ще не отримував субсидію, будуть нараховувати гроші на картки

Кількість отримувачів субсидій у Тернополі в минулому році суттєво скоротилася. "Закручування гайок" для населення триває. Про те, хто зможе отримати пільги на оплату житлово-комунальних послуг у 2019-му та що таке монетизація субсидій, поговоримо під час прямого ефіру на сайті "20 хвилин".. 

Нагадаємо, що з травня 2017-го року ввели нові правила призначення житлових субсидій. Уряд знизив для сімей граничні рівні споживання газу та електроенергії, що виділяються на опалення. Через це більша частина тернополян автоматично втратили право на призначення субсидії. А в 2019-му субсидії взагалі планують монетизувати. У Мінсоцполітики зазначили, що на кожного отримувача субсидій буде відкрито рахунок  у банку, куди зараховуватимуть кошти на сплату житлово-комунальних послуг. Скільки тернополян отримуватимуть пільги у 2019-му році, чи вріжуть норми споживання електроенергії та газу, під час прямого ефіру розповіла начальник відділу з призначення житлових субсидій управління соціального захисту міської ради Оксана Дендевич.

За її словами, минулоріч 49 тисяч тернополян мали субсидії, улітку ця цифра скоротилася в десять разів. А на опалювальний період пільгу призначили 21 600 абонентам.

Основна зміна 2019-го року – це монетизація субсидій, тобто відшкодування у грошовій формі. Фактично для самих жителів міста це мало що змінить, наголошує гостя програми.

Відео дня

- Вони, які  зазвичай, подають нам пакет необхідних документів – заяву та декларацію, але тепер мають обов’язково вказати свій номер мобільного телефону. Процедура перерахунку коштів відбуватиметься між управлінням соцзахисту, Мінсоцзахистом та Ощадбанком. Наразі вона доопрацьовується,- каже вона. – Монетизація стосується абонентів, які звернулися вперше. Ті, хто подали документи раніше, отримають субсидії за старим порядком, тобто кошти і надалі перераховуватимуть надавачам послуг. А от особи, які звернулися до нас з 1 січня, отримуватимуть пільги за іншою схемою. Щодня ми надаватимемо інформацію управлінню Мінсоцполітики, воно вже – банкам, а ті відшкодовуватимуть кошти підприємствам відповідно до укладених між ними договорів.

Отже, процес монетизації відбуватиметься без фактичної участі тернополян. Доступу до рахунків вони не матимуть. Можливо, що по завершенню опалювального періоду, банк відкриє поточні рахунки для абонентів, аби ті могли використати зекономлені кошти.

 

Найцікавіші обговорення на сайті «20 хвилин»

 

Ольга

Чи врізали норми споживання послуг?

Оксана Дендевич

На опалення зменшили обсяг споживання природного газу – із 5,5 до 4,5 метрів кубічних/ метр квадратний площі. 

 

Наталія

Чи багато звернень, є черги?

Оксана Дендевич

Складаємо приблизно 200 заяв на тиждень. У жовтні-листопаді був справжній ажіотаж.

 

Олена

Чи варто подавати документи на субсидію? Уже не вірю, що отримую.

Оксана Дендевич

Пробувати варто. Вийде чи ні – покаже час.

 

Від редакції

Які фактори вплинули на зменшення кількості отримувачів пільг?

Оксана Дендевич

Велика кількість заробітчан. Вони працюють за кордоном, тож не мають права на субсидії. Варто пам’ятати, що з великою кількістю країн Україна має підписані угоди про загальнообов’язкове пенсійне страхування. Він є на сайті міністерства. Якщо такі особи можуть надати довідку про сплату єдиного соціального внеску за кордоном, де буде вказаний період сплати і термін дії документа, значить, є право на призначення субсидії.

Є також певні категорії громадян, які враховують більші доходи.

 

Наталка

Якщо за комунальні послуги сім’я сплачує 25% свого сукупного доходу. Чи може вона претендувати на субсидію?

Оксана Дендевич

Звернутися вони мають право. Треба визначити, на яку частку вони мають право в межах нарахування соціальних норм на домогосподарство протягом місяця в опалювальний період. Можливо, їм і вийде.

 

Володимир Петрович

Яка кількість споживачів проходить через комісію?

Оксана Дендевич

Із 21 600 усіх, хто отримує пільги, 4 500 осіб пройшли через комісію.

 

Від редакції

Чи вплине зростання мінімальної заробітної плати на процес нарахування субсидій?

Оксана Дендевич

Думаю, що ні. Різниця дуже невелика.

 

Від редакції

А як бути тим, у кого зарплата менше мінімальної?

Оксана Дендевич

Якщо підприємство сплачує за особу повне відрахування у пенсійний фонд, тоді вона за рішенням комісії має право на субсидію.

 

marijka

Поясніть, як має сплачуватись обов'язкова плата, якщо спожито менше встановленої норми? Наприклад, відповідно до нарахованих субсидій, я маю споживати 240 куб.м. газу. За грудень я витратила 180 куб.м газу. Чи зменшується розмір субсидії, якщо спожито менше? І яка в такому випадку має бути обов'язкова плата? Бо «Тернопільміськгаз» нарахував повну суму субсидій (як при розрахунку на 240 куб.м), а решту маю сплатити я. Чи правильно це, бо роз'яснення досить різні дають щодо цього?

Оксана Дендевич

Якщо зареєстровані неповнолітні, соціальні норми на домогосподарство збільшують. Є обов’язкова сума платежу, яку треба вносити. Якщо хтось споживає меншу кількість послуг він може платити по факту. Хто більше – додає різницю.

Розмір субсидії, якщо домогосподарство використовує менше послуг, не зменшується.

 

Віталій

Чому служби не враховують субсидії?

Оксана Дендевич

Буває, що людина звернулася раніше а пільгу їй нарахували лише в грудні – одразу за три місяці. Коли людина заплатила за попередні місяці, залишок коштів їй переноситься на наступні місяці. Але потрібно звертатися безпосередньо у підприємство.

 

Оленка

А що пільговики обирають: субсидії чи пільги (учасники АТО, багатодітні і так далі)?

Оксана Дендевич

І те, і інше.

 

Від редакції

Що буде у випадку підвищення тарифів на комуналку?

Оксана Дендевич

Ми проведемо автоматичний перерахунок діючої субсидії. Для цього приходити в службу не потрібно. Лише у випадку, якщо змінилась кількість зареєстрованих у помешканні чи стан домогосподарства, потрібно повідомити про це протягом 30 днів. А саму процедуру управління проводить без участі тернополян.

 

Хто має право на субсидію?

Право на отримання житлових субсидій мають сім'ї, у яких плата за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов’язкового платежу.

Наразі обов’язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім’ї за встановленою формулою і залежить виключно від доходів сім’ї:

- обчислюється середньомісячний сукупний дохід домогосподарства

- середньомісячний сукупний дохід ділиться на кількість членів домогосподарства, і визначається середньомісячний дохід на одну особу;

- дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (з липня 2018 року – 1777 грн);

- отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15%, і таким чином визначається відсоток від середньомісячного сукупного доходу.

 

Як розрахувати розмір пільг

Розмір субсидії розраховується як різниця вартістю житлово-комунальних послуг в межах соціальних нормативів та обсягом обов’язкового платежу.

 Субсидія

=

плата за ЖКП в межах норм

-

обов’язковий платіж

 

Субсидія не призначається:

якщо будь-хто із зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, яким нараховується плата за житлово-комунальні послуги, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії, призначенням житлової субсидії без звернення здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали, інші товари на суму, яка на час звернення перевищує 50 тис. грн.

 

Які документи необхідно подати?

 

Громадянин надає:

– заяву про призначення житлової субсидії (за встановленою формою), (зразок заповнення)

– декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії (за встановленою формою), (зразок заповнення)

– договір найму (оренди) житла (за наявності),

– довідки про доходи (у разі зазначення у декларації доходів, інформація про які відсутня в ДФС, ПФУ).

За інф. Міністерства соціальної політики.

 

ДОВІДКА

Запис прямої трансляції відбувався з технічної підтримки компанії MagneticOne.

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Artem

    Посмотрите просто на наши заработки и заработки в любой другой более развитой стране, даже для приезжих и, шо называется — «понаехавших». Это в разы больше, чем у нас.Да и устроиться сейчас не особо сложно. Есть масса вакансий в Польше https://www.eurabota.ua/jobs-in/poland-svidnica/jobs-offered где люди подробно описывают что нужно делать, какие документы оформлять и как правильно искать для себя работу по своей специальности. Я сам вот думаю сваливать, ибо на те деньги, что получаю здесь — прожить очень сложно одному, а когда семья появится вообще невозможно.

  • Vanda Ryz-Maliovana

    Якщо жінка з чоловіком розлучені,  але мусять проживати разом (квартира однокімнатна).
    Як бути в такому випадку?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up