Тисяча гривень – і взимку не змерзнеш. Тернополянин радить, як зробити власний засіб для обігріву

Тисяча гривень – і взимку не змерзнеш. Тернополянин радить, як зробити власний засіб для обігріву
  • Підготовка до опалювального сезону триває. І поки одні у паніці скуповують електрообігрівачі та теплі речі, інші – власноруч створюють засоби обігріву.
  • Пенсіонер Олег Демидась із всіх варіантів обирає буржуйки. Їх можна придбати на ринку, але краще і зробити власноруч з базових металевих речей.
  • Який варіант дешевший та чи реально купити сьогодні буржуйку в Тернополі – ми дізналися. 

Все своїми руками

Для створення буржуйки обов’язково має бути металева основа, петлі для дверцят, кілька металевих рейок, а також труба. Металеві рейки згодяться у подальшому для створення решітки для закидання дров. Звичайно ж, ці деталі та метал можна просто придбати на ринку, але, враховуючи підвищення цін, буржуйка вийде «золотою».

Олег Демидась за основу для буржуйки обирає звичайні газові балони, а ось старенькі петлі та трохи металу завжди знайдуться у його гаражі. Тож витрачатися на це не треба.

Відео дня

– Раджу людям, які планують створювати буржуйку власноруч, придбати або запозичити у знайомих зварювальний апарат, болгарку та дрель. Бо без цих інструментів ви не впораєтесь – десь підточити, десь вирізати, щось приварити і так далі. Та і це потрібна техніка в господарстві. Також варто придбати і диски для болгарки. Треба робити все на совість, аби вона прослугувала вам не один рік і все одно, де ви її встановлюватимете: у гаражі, на дачі чи літній кухні, – каже пан Олег.

Щодо процесу, то тут треба чимало попрацювати. Зі слів тернополянина, спочатку варто помітити все крейдою або маркером, щоб кінцевий результат мав охайний вигляд та був придатний для використання.

– У стінці балона необхідно прорізати два отвори. Один слугуватиме для закидання дров, а інший – для вибирання попелу. Прорізавши дверцята, приварюємо петлі, а тоді до кінця прорізаєте і наварюєте на кожну невеликі металеві рейки. Так і краще виглядає і дим не виходитиме у приміщення. Далі всередині треба приварити колісники, вони слугуватимуть для закладання дров або вугілля. Також за пару сантиметрів до димоходу я приварюю кілька металевих листків. Саме ці листки дозволять диму не так швидко потрапляти у димохід, а отже і тепло краще зберігатиметься у нашій буржуйці, – розповідає зварювальник.

Буржуйка може бути багатофункціональною, а для цього треба лише зрізати округлу верхівку і заварити плоским металом.

– Зрізавши верхівку балона ви полегшуєте собі роботу, адже під час зварювання димоходу варто його гарно закріпити. На фініші вам треба взяти плоский метал необхідного розміру і заварити той отвір. Коли обігріватиметесь буржуйкою, то на той плоский вершечок можна ставити чайник, каструлю, щоб або їсти зварити, або підігріти води на чай. Також інколи плоский вершечок використовують для сушіння одягу, – ділиться своїми порадами тернополянин.

На створення однієї такої буржуйки треба витратити до двох діб, але все залежить від зайнятості та вашої обізнаності у роботі з металом. Після того, як буржуйка готова, варто ще підготувати місце для встановлення.

– Треба зробити нормальну витяжку, щоб дим з буржуйки виходив на вулицю і не потрапляв до хати. Також треба обладнати низ, щоб не зіпсувалася підлога. Можна зробити металеві ніжки або просто підкласти вогнетривку цеглу. Я вже кілька років користуюся металевим твердопаливним котлом і все нормально. А ось такої буржуйки мені вистачає, щоб зберегти нормальну температуру на 35 м.кв. Переважно опалюю дровами, інколи брикетами чи вугіллям. До речі, ці брикети зараз люди і самостійно роблять. Всі готуються до зими, бо не знаємо, чи буде те блакитне паливо, чи не поцілять ворожі ракети у труби, – каже тернополянин.

Варто розуміти, саморобна буржуйка буде забезпечувати оселю теплом стільки, скільки часу ви підкидатимете дрова. Як тільки вогонь згасне, то і тепло зникне. Але і тут пан Олег розповідає вже перевірені секрети по збереженню тепла.

– Якщо хочете, щоб тепло зберігалося довше, то після встановлення буржуйки у приміщенні, я раджу обкласти її вогнетривкою цеглою. Тоді вогонь нагріватиме метал, а той віддаватиме все тепло у цеглу. І цегла краще зберігає тепло. Це якщо для будинку, а якщо вам просто у гаражі, то таке вже робити необов’язково, – радить Олег Демидась.

Така буржуйка може обійтися до 1000 гривень. Якщо враховувати, що один газовий балон коштує від 200 до 500 гривень, а ще за потреби необхідно купити трохи металу. Якщо робити таку на замовлення, то ціна майже 2000 гривень, адже робота зварювальника теж недешево коштують.

Купити у Тернополі

А для тих, хто власноруч не хоче робити буржуйку, то можна зробити на замовлення. Сьогодні на ринках Тернополя є чимало точок, де можна замовити металеву пічку для обігріву власної домівки. Зі слів реалізатора буржуйок Ігоря Бендзака, тернополяни вже підшукують альтернативні способи опалення і готуються до зими.

– Кожного дня приходять і придивляються до буржуйок. Питають про матеріали, ціни, заміри і терміни, коли зможемо доставити у Тернопіль. Звичайно є вже замовлення від людей, бо треба встигнути встановити до холодів. Ми привозимо буржуйки з Польщі та Хорватії. То вже польський завод не встигає робити ті буржуйки, бо так всі розкуповують, – каже чоловік.

Що стосується асортименту, то є металеві і чавунні. Одна буржуйка може опалювати приміщення, площею від 50 до 100 кв.м. А ось за сировину радять використовувати звичайні дрова.

 – Люди надають перевагу бюджетним буржуйкам. Це десь від 10 000 до 15 000 гривень. Ось така обігріє 50 кв.м. А якщо треба більше і потужніше, то ціна стартує від 20 000 гривень. Одразу скажу, наші буржуйки не треба обкладати спеціальним камінням, вони і так нормально тримають тепло, але систематично треба закидати сировину, – розповідає пан Ігор.

Якщо порівнювати ціни, то сьогодні одна буржуйка коштує на 20-30% дорожче, ніж у вересні минулого року. У тому випадку, якщо курс валют буде ще зростати, вартість може збільшитися і на всі 50%.

Що пропонують в інтернеті

Також ми промоніторили ціни на сайті «OLX», попередньо вказавши, що хочемо придбати буржуйку саме у Тернопільській області. Якщо беремо ТОП пропозиції, то вартість коливається від 2000 до 6 100 гривень.

Найдорожча за 6 100 гривень буржуйка має варочну поверхню, радіаторні бічні поверхні та обладнана поворотною заслінкою-шибером, що регулює тягу. Можна збільшувати або зменшувати перетин димового каналу, і цим регулювати інтенсивність горіння в топці.

Є варіанти і за 5 590 гривень. Вона чавунна, а дверцята з кованими елементами. Також має варочну поверхню та ребра жорсткості для міцності і збільшення тепловіддачі. Приблизна площа обігріву 40 кв.м-50 кв.м.

Буржуйка за 2 500 гривень виглядає не так привабливо, натомість з українською підковою. В описі продавець запевняє, що буржуйка добротна та практична для обігріву приміщення площею до 50 кв.м та для приготування їжі.

Тож, як бачимо, існує чимало варіантів обігріву приміщення без блакитного палива. Якщо переймаєтесь, що ваша проводка не витримує напруги, то надавайте перевагу твердопаливному котлу чи буржуйкам. І тоді жоден газ вам не буде потрібен в осінньо-зимовий період.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Teren Teren

    Топив Герасим Му-му, а в нас опалюють. В буржуйці чи п`єцу палять дровами або вугіллям, а топлять у воді. Грамотії, курва...

    А на рахунок такого способу обігріву, то хіба десь в літній кухні, прибудові чи в приватному будинку, а от на поверсі таке не підійде, на жаль. Хоча, не дай Бог, щоб так довелось. До речі, а де ті надалівські котельні на торфі? Щось про них він навіть і не згадує. Чого ж то так?

    Polina Daineha reply Teren Teren

    Доброго вечора. Дякую за повідомлення. Помилку виправили. А стосовно буржуйок, то ми і не казали, що їх треба встановлювати у квартирах. Гарного вечора
  • Ирина

    Ви що рекламуєте? Поставить такий вуйко собі буржуйку "для обігріву" на поверсі 5-му багатоповерхівки і наробить біди - собі і людям.

    Polina Daineha reply Ирина

    Вітаю. Це не реклама. І ми нічого не казали про встановлення таких пічок у багатоповерхівках. Їх встановлюють на дачах, у гаражах.

    Ирина reply Polina Daineha

    "Підготовка до опалювального сезону триває. І поки одні у паніці скуповують електрообігрівачі та теплі речі, інші – власноруч створюють засоби обігріву..." Ви хочете сказати, що можна співставити електрообігрівач і це пожежонебезпечне чудо-юдо??? І далі йдеться про "обігрів оселі". Прочитайте уважно, що ви написали, - дядько виготовляє ці обігрівачки "для тернополян".

keyboard_arrow_up