«То така вишиванка, як я балерина»

«То така вишиванка, як я балерина»

На площі біля пам'ятника Бандері, де триває ремонт, обіцяли викласти бруківкою візерунок-вишиванку. В результаті тут можна побачити зовсім іншу картину

Добігає кінця капітальний ремонт входу у парк ім. Т. Шевченка. Те як виглядає тепер площа біля пам'ятника Степана Бандери, здивувало багатьох тернополян. Адже згідно представленого раніше проекту, площа, що навпроти білого дому мала б бути викладена візерунком з бруківки у вигляді вишиванки. А на ділі все інакше. Елементи вишиванки тут є, але дуже скромні. 

- Я бачила цей проект раніше і обіцяна вишиванка справді мала виглядати дуже оригінально, - каже тернополянка Ірина Коваленко. – Нещодавно під час прогулянки на цій площі я була просто ошелешена від того візерунку. То така вишиванка, як я балерина. 

Відео дня

Нагадаємо, капітальний ремонт входу у парк ім. Т. Шевченка біля пам’ятника Степану Бандери в Тернополі розпочали у березні цього року. Згідно з технічною документацією на цьому об’єкті запланували зняти старі плити і постелити бруківку у вигляді вишиванки, облаштувати газони. 

Загалом на проведення капремонту входу у парк ім. Т. Шевченка з міського бюджету обіцяли виділити 7 966 042 грн. 

Ремонтні роботи на площі проводить ТОВ "ТОМ-Інвестбуд", яке виграло тендер, яке запропонувало нижчу ціну, ніж конкурент, - 7 935 030 грн. Про це ми писали у публікації «RIA плюс» № 12 від 15 березня «За бруківку біля Бандери міськрада віддасть шість мільйонів в одні руки». До речі, 1, 3 млн грн – податок, 58 336 тис грн – розробка проектно-кошторисної документації ПМП «Нортон». Цікаво, що власником ТОВ "ТОМ-Інвестбуд" та ПМП «Нортон» є одна людина – Василь Мазурик. Його місцеві ЗМІ повязують з найближчим оточенням міського голови. Окрім того, постачає бруківку ТМ «Бруктон» - підприємство, яке також належить пану Мазурику. 

 

Так бачать молоді архітектори 

Чому сталося не так, як планували, ми запитали в управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології.

-    В розробці проекту капремонту входу у парк ім. Т. Шевченка прийняли участь молоді архітектори з ГО “Урбан-Т”, - коментує ситуацію заступник начальника - головний інженер управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології (далі управління ЖКГ, - прим. ред.) Микола Лесів. - Ми хотіли бачити на площі вишиванку. Проте молоді архітектори, внесли свою лепту, і сказали, що вишиванка там не підходить, а буде вкраплена інша композиція. 

Тому для того аби згладити усі розбіжності було скликане засідання, за участі представників міськради, ГО “Урбан-Т” та проектної організації ПМП “Нортон”. За результатами якого було прийняте спільне, компромісне рішення, каже пан Лесів. Як результат, були  внесенні зміни у проектну документацію.

У всьому винне ЖКГ

У ПМП “Нортон” повідомили, що вони до дизайну площі нічого не мають. 

-    Дизайн змінювали не ми, а замовник, тобто управління ЖКГ, - прокоментували ситуацію в ПМП “Нортон”.

Представники “Урбан-Т” також заперечили свою участь у цьому проекті. 

-    Ми не розробляли проект входу в парк Шевченка, - розповідає один з учасників ГО “Урбан-Т” Іван Джула. - Коли проект був готовий, нас міськрада попросила запропонувати якісь, можливі, покращення. Серед наших пропозицій спочатку була прийнята розкладка бруківки. Проте перед початком будівельних робіт все ж була вибрана інша, не наша пропозиція. Тому зараз ми не маємо ніякого стосунку до цього проекту.

Як повідомляють в ГО “Урбан-Т”, на даний момент не мають жодних спільних проектів з Тернопільською міською радою. У організації заперечують свій стосунок до інших об’єктів, з якими їх пов’язують. Зокрема, це проекти реконструкції парку “Національного відродження” та вул. Чорновола.

Арка теж буде інша

Відсутність вишиванки - не єдині зміни у цьому проекті. Разом з тим, каже заступник начальника управління ЖКГ, буде збільшена площа газонів на 670 кв. м. Також змінено перголу, яка мала іти дугою, а тепер вона має бути рівна. Пергола - конструкція з повторюваних секцій арок, з'єднаних між собою поперечними брусами, для захисту проходу від сонця. На неї міськрада виділила 997 874 грн.

Окрім цього, як ми вже писали раніше, на дорогу, яка наразі веде в нікуди, і яку роблять у рамках капітального ремонту входу у парк біля пам’ятника С. Бандері, міськрада передбачила близько 885 тис. грн. До речі, за документами, які нам надали в управлінні ЖКГ її ширина – 4,5 м. Насправді ж від бордюра до бордюра – лише 3,5. Куди поділися квадратні метри паркової доріжки, роз'яснив Микола Лесів.

-    Ми вирішили зробити цю доріжку технічного призначення лише на ширину авто, для того аби не врізати лишню паркову зелену зону, - каже пан Лесів. - Це означає, що ми дещо зекономили кошти. Але наразі зекономлені кошти “висять” в загальних об’ємах робіт, і сказати конкретно скільки зекономили - важко, оскільки роботи ще проводяться. Також, ми в кінці цієї доріжки, біля сміттєвих контейнерів, плануємо докласти, ще бруківки, яка не передбачена проектом.

На питання кореспондента, чому є різниця у проектно-кошторисній документації, заступник управління відповів, що редакція володіє старим, некореговании варіантом.

-    Зміни у проект вносилися 2 червня 2016 року, - каже він. - Усі зміни погодженні, як з проектантами так і міськрадою.

Однак парадокс, у редакції є саме цей документ, проте оригінали проектів чомусь різні. Тож питання чому, оригінали документів різні, залишається відкритим.

Виплатили лише 30% авансу

Згіно проектно-кошторисної документації на сьогодні вартість усіх робіт становить 7 966 042 грн. Проте міськрада рада виділила майже 8 млн. грн. 

-    Щодо калькуляції, то станом на сьогодні, виконавцю робіт на вході у парк ТОВ "ТОМ-ІнвестБуд" ми видали лише 30% авансу, - продовжує пан Лесів, - Процедура оплати здійснюється наступним чином. Виконавець робіт закриває аванс і дає почергово акти виконаних робіт, і коли останній акт він закриє, ми усі витрати додамо і аж тобі будемо знати кінцеву вартість усіх робіт, і чи справді ми зекономили на усіх цих змінах чи ні.

Як розповідає головний бухгалтер управління Наталія Кабанова, виконавцю робіт станом на 21 червня цього року виплачено 2 343 445 грн. 

-    Оплата відбувається виключно по актах виконаних робіт, - наголошує головний бухгалтер управління ЖКГ міськради - Тобто виконавець проводить частину робіт, після чого наш технагляд перевіряє об'єми та якість виконаних робіт, якщо зауважень немає - ми готуємо відповідну документацію по оплаті робіт.

Оновили Бандеру

Не дивлячись на те, що пам'ятник Степана Бандери є на балансі обладміністрації, паралельно з реконструкцією входу в парк Шевченка, управління ЖКГ міськради проводить  реконструкцію і цього об’єкту. А саме зміцнюють кріплення підніжжя. 

-    Цю реконструкцію проводимо також за рахунок міського бюджету, - продовжує пан Лесів. - Реконструкцію Бандери проводимо по окремому договору. 

Як повідомили у прес-службі міськради, старі плити біля пам’ятника вже почали відпадати, тому прийнято рішення зняти плити та закріпити їх на спеціальну суміші. На ці роботи передбачено 180 тис. грн. Проводить реконструкцію переможець тендеру ТОВ ІНВЕСТБУД, який займається реконструкцією входу у парк ім.Т.Шевченка. До речі, пам’ятник Степану Бандері відкрили у 2008 році.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Гаврищук Оксана

    Виглядає убого, але хто б сумнівався...
  • Drogbà Dima

    Главное чтобы выдержала,когда будете прыгать
  • Anonymous

    Дай Бог сто літ здравія тому пану,що переконав не робити рагульства посередміста

    вродило reply Anonymous

    Радує,що у місті є розумні молоді архітектори,несподівано приємно.
  • Володимир

    Мали шанс зробити ще одне цікаве місце у Тернополі яким булоб не соромно похвалитися. А так вийшло як завжди, і головне що і крайнього щось не можуть знайти. Сумно...

    Anonymous reply Володимир

    Чим похвалитися??? Собі хату вишиванкою обмалюй!.А Тернопіль це не хутір якийсь забитий,де усі свинопаси навкруги

    Володимир reply Anonymous

    І то не питання вишиванки, а того, що це творіння не має естетичного вигляду. Але де нам, пане Андрію, з нашого села навязувати свою думку

    Володимир reply Anonymous

    А те що вони зробили - то не хутір. Ліпше вже дерева висадили аніж таку жахливу пустку зробили. Пане Андрій, щось ми ся здає з мого села, що ви певно "вата"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up