Тривожна сигналізація буде в кожному навчальному закладі. Дізналися, скільки це коштує і хто платить

Тривожна сигналізація буде в кожному навчальному закладі. Дізналися, скільки це коштує і хто платить

В усіх навчальних закладах Тернопільщини планують облаштувати «тривожні кнопки» для виклику охорони. Журналісти «20 хвилин» дізналися, скільки коштує така система. Чи повинні платити батьки? Про це у матеріалі.

Обладнати навчальні заклади тривожними кнопками – ідея Кабінету Міністрів. Там надали такі рекомендації усім військовим адміністраціям країни. У Тернопільській області цю ідею вирішили підтримати. Спершу обладнають всі школи тривожними кнопками. Потім у планах встановлення відеонагляду – розповів очільник області Володимир Труш.

Що таке тривожна кнопка

Ми звернулися за коментарем до Управління поліції охорони в Тернопільській області. Як там пояснюють – обладнання у школах дозволить швидко викликати правоохоронців, якщо на це є потреба.

– Тривожна кнопка є спеціальним механізмом, завдяки якому можна визвати наряд поліції охорони, – пояснюють в управлінні. – Після натискання кнопки на пульт централізованого спостереження надходить спеціальний тривожний сигнал та протягом декількох хвилин група реагування прибуває на місце події. Це потрібно для безпеки під час навчального процесу, при виникненні небезпечної ситуації, щоб відповідальні особи змогли викликати наряд поліції охорони, які прибудуть в найкоротший термін на місце події.

Відео дня

Також правоохоронці пояснюють – тривожною кнопкою можуть бути обладнані всі навчальні заклади, навіть якщо вони знаходяться на значній відстані від найближчого відділу поліції охорони.

Скільки коштує обладнання

Вартість встановлення тривожної сигналізації у одному закладі становить 7365,30 грн.

Ці кошти мають виділити з місцевих бюджетів. Батьки нічого платити не повинні, запевнила начальниця управління освіти та науки ОДА Ольга Хома.

– За встановлення охоронних систем та їх обслуговування кошти повинні виділяти з місцевих бюджетів, – каже Ольга Хома. – Батьки платити не мають. На найближчих сесіях місцевих рад це питання повинні вирішити та виділити необхідні кошти. Місячна плата за послугу охорони коштує 100 гривень. Тобто це не є великі суми з бюджетів.

У деяких навчальних закладах ще раніше облаштували тривожні кнопки. Як повідомили в  Управлінні поліції охорони в Тернопільській області, наразі згідно з укладеними договорами, охороняють за допомогою охоронно-тривожної сигналізації більше як 100 освітніх закладів в області, ще більше як пів сотні планує встановити систему тривожної сигналізації.

Загалом в області є 1310 освітніх закладів. Їх повинні обладнати системою охорони. Це заклади середньої та дошкільної освіти. Щоправда, не всюди це вдасться зробити до 1 вересня.

А як вважаєте ви, чи потрібно встановлювати тривожні кнопки у всіх закладах освіти? Пишіть у коментарях!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Володимир Козін

    Який смисл в кнопці, якщо школа це величезне приміщення з великою кількістю класів, коридорів. Хтось буде шкоду робити тільки поруч з кнопкою? Чи може вчителька буде бігти з одного кінця школи в інший щоб натиснути на кнопку, а не просто позвонити по телефону? І взагалі, а що вже телефони відмінили? Чи якщо звонити на телефон то поліція не буде відповідати і їхати?

    Teren Teren reply Володимир Козін

    Вся суть в цьому: "Вартість встановлення тривожної сигналізації у одному закладі становить 7365,30 грн.". А ще ж щомісяця треба тій службі охорони, і не одну тисячу... А в межах міста, області держави...? Чергова афера по відмиванню бабла. І війна тут не перешкода. До речі, в смартфоні,, є така штука - "тривожна кнопка". Достатньо встановити відповідний додаток, за 29 гривень. Або просто набрати 102. І все, і ніяких тобі кнопок.

    Ирина reply Володимир Козін

    Чому ви думаєте, що та "кнопка" буде 1 на всю школу? І як ви собі уявляєте вчительку, в клас якої вдерлися (не дай Бог) підозрілі люди зі зброєю, - як ця вчителька телефонуватиме в поліцію?....

keyboard_arrow_up