Ціни «кусаються», але ми знайшли, де дешевше! Скільки коштують літні овочі та фрукти на ринках

Ціни «кусаються», але ми знайшли, де дешевше! Скільки коштують літні овочі та фрукти на ринках

У Тернополі на ринках – різноманіття сезонних фруктів та овочів. Щоправда, ціни на деякі смаколики надто високі. Ми дізналися, як зекономити і не прогадати з покупкою.

Зранку у п’ятницю, 16 липня, на Центральному ринку справжній ажіотаж. Чимало тернополян приїхали скупитися перед вихідними, поки не надто спекотно. Тут можна придбати молоді овочі та сезонні фрукти. Однак люди бідкаються – на деякі ягоди та фрукти ціна надто висока.

– Лохина дуже дорога, по 200 гривень за кілограм, черешня теж недешева, – каже тернополянка Тетяна. – Ціни дуже високі.

«Золота» лохина

На ринку є чимало продавців, які пропонують лохину. Щоб не лякати покупців, ціну вказують за 100 грамів. На Центральному ринку – 200 гривень за кілограм. Найдешевше, що ми знайшли – 170 гривень.

Відео дня

На овочевому ринку купувати цю ягоду дешевше. Там її пропонують за 150, а дехто навіть і за 140 гривень.

Однак це ще не надто висока ціна. Лохина на ринках українська – кажуть продавці. Ціна на неї знизилась. У травні ж вона лише з’являлась у супермаркетах. Її завозили з Іспанії, а вартість сягала майже 800 гривень за кілограм. Це була найдорожча ягода на прилавках. Продавали її в лотках по 125 грамів. Такий коштував 94–99 гривень. 

Які фрукти можна купити?

Більшість фруктів на ринку – українські. Найдешевші яблука. Ціни по 13–16 гривень за кілограм. Дехто на стихійних ринках продає домашні яблука і по 10.

Ціни на абрикоси та персики на Центральному та Овочевому ринку майже однакові. Вартість залежить від сорту.

– Абрикоси з Херсонської області, дуже солодкі, ароматні, – хвалить товар одна з продавчинь. – Дешевші по 55, є ще сорт «ананаска» – по 70 за кілограм.

Абрикоси виявились дорожчими, ніж персики. Персики можна купити за 45 гривень. Дрібніші по 35 гривень. Інжирний персик найдорожчий – по 85 гривень. Нектарин – 80 гривень.

Уже є і кавуни та дині. Ціна на них знизилась. Наразі кілограм дині коштує 25 гривень. Кавуни – від 17 до 25 гривень. Продавці кажуть – ціна ще знизиться до кінця місяця.

– Саме сезон настане, і кавуни точно будуть дешевші, – каже продавець пан Олексій. – Дині зазвичай дорожчі, але і вони ще мають трохи подешевшати.

Оскільки цілого кавуна купувати дорого – він може заважити і на 150 гривень, на прилавках є різані. Купити можна половину та навіть четвертину. 

Ціни на черешню також високі. Від 60 до 90 гривень. Все залежить від сорту. Вишня ж дешевша. Її продають на стихійних ринках. Кажуть – домашня, лише зібрали. Коштує недорого – 18–20 гривень за кілограм.

Смородина та малину продають не на вагу, на об’єм. Літрова банка смородини коштує 50 гривень. Малина – 25.

А от полуниці та суниці ми вже не знайшли Продавці кажуть – сезон минув.

Скільки коштують овочі

Деякі овочі почали дешевшати. Огірки та кабачки продають по 8 гривень за кілограм. Помідори ж вдвічі дорожчі – по 16. Є помідори і за 25 та 40 гривень.

Салатний перець – 30 гривень. Молода капуста 7–10 гривень. Дешевше на овочевому ринку.

Молода картопля вже подешевшала. Раніше вона коштувала до 25 гривень за кіло. Тепер бульба середнього розміру вартує 10 гривень.

А от молода цибуля, морква та буряк ще дорогі. Цибуля – по 15–17 гривень, тоді як ще місяць тому минулорічну продавали по 5. Морква – по 17 гривень, а буряк по 20 гривень.

Вже можна купити кукурудзу в початках. Вона також недешева. 18–20 гривень за штуку. Перезрілу продають по 10.

А де ви купуєте овочі та фрукти? Як вам ціни? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Галина Врублевська Богоніс

    Отче, вражена вашими знаннями мови

    Михайло Валійон reply Галина Врублевська Богоніс

    Галина Врублевська Богоніс Це ж не іноземна, а РІДНА мова, її мають знати всі, а особливо письменники і журналісти.
  • Михайло Валійон

    Що за вислів «дешеві ціни»? Дешевими можуть бути товари або послуги (тобто товари чи послуги за низькими цінами), а ціни бувать високі, низькі, помірні…  Характерно, що «мовний» закон вступив в силу. А знання мови, це не тільки лексика (на практиці це розуміють, здебільшого, як не вживання неукраїнських слів), але це й граматика, синтаксис, фонетика, морфологія і т. ін.

    Михайло Валійон reply Михайло Валійон

    Та й «покупка»  не є українським словом. В українській мові  для позначення дії рекомендовано уникати скалькованих з російської віддієслівних іменників жіночого роду. Слід замінити іменник «покупка» на один із варіантів: купівля, купування (дія), покуп, закуп, куплене (куплена річ).

keyboard_arrow_up