Ціни на деякі товари збільшилися майже вдвічі: скільки коштує зібрати рюкзак до школи першокласнику

Ціни на деякі товари збільшилися майже вдвічі: скільки коштує зібрати рюкзак до школи першокласнику
  • До початку навчального року залишилося менш як місяць, тому батьки уже починають купувати канцелярію, рюкзак і готувати дитину до нового навчального року.
  • Журналісти «20 хвилин» підрахували, у скільки зараз обійдеться базовий шкільний набір для однієї дитини.

Аби дізнатися, як напередодні 2023/2024 навчального року змінилися ціни на різне шкільне приладдя, ми відправилися на Тернопільський центральний ринок.

Майже через один магазин полиці заповнені зошитами, щоденниками, ножицями та іншим шкільним приладдям. Чимало і покупців ми бачимо біля цих полиць. Діти разом з батьками обирають рюкзаки та закуповують зі списками. Батьки розповідають, зібрати дитину до школи – справа не з дешевих.

— Я не знаю, скільки це треба витратити, аби зібрати дитину в перший клас повністю з нуля. Зараз у мене донька йде до шостого класу і ми вже в шоці від витрат. Бо рюкзак з минулого року їй не подобається, хоче чогось нового. Той, який вона показує, коштує майже 2 000 гривень. Зошити і все інше треба кольорове, бо не хоче відставати від моди. Ми купили щойно канцелярії на 2 500 гривень. І це без рюкзака, а ще й оновити гардероб хоча б трохи треба. Та головне – нехай це все знадобиться дітям і вони ходили до тієї школи. Бо як знову зроблять дистанційне навчання, то спокою немає і гроші на вітер, — каже тернополянка Олена.

Відео дня

Журналісти обійшли кілька різних локацій з канцтоварами на ринку і дізналися, скільки ж треба віддати грошей, аби з нуля зібрати рюкзак школяра до першого вересня.

Що з цінами на канцтовари

Продавці на ринку не приховують, ціни порівняно з минулим роком зросли, адже змінився курс валюти, подорожчало паливо. Тому батькам школярів не варто розраховувати на низькі ціни. Скільки коштують зошити:

  • 12 аркушів – 6-10 гривень;
  • 18 аркушів – 8-12 гривень;
  • 24 аркуші – 10-16 гривень;
  • 36 аркушів – 20-24 гривень;
  • 48 аркушів – 25-30 гривень;
  • 60 аркушів – 30-34 гривень;
  • 96 аркушів – 40 гривень.

Ціни на обкладинки коливаються від 28 до 65 гривень. Ціна вказана за комплект.

Звичайний щоденник можна придбати за 50-70 гривень, а ось ціни на кольорові сягають до 300 гривень. Найдорожчі – з м’якою обкладинкою або з рідиною та стразами.

Недорогий пенал на ринку коштує від 100 гривень. Є варіанти і за 200-400 гривень.

Звичайна кулькова ручка вартує 4-15 гривень, олівець – 8-10 гривень. Гумка – 10-15 гривень. Лінійка – 10-20 гривень. Металеві закладки – 30-50 гривень.

Вартість альбомів для малювання від 35 до 80 гривень, а ось фарби коштують від 70 до 120 гривень. Пензлики для малювання продаються окремо від 8 до 40 гривень. Як варіант, придбати набір з пензликів та стаканчику – 120 гривень. Чимало обійдеться і набір кольорових олівців – 80-260 гривень.

Підвищилися ціни і на пластилін – 50-120 гривень. Також пропонують продавці різноманітні набори фломастерів – від 60 до 240 гривень (все залежить від фірми та кількості). Набори для творчості пропонують зберігати в спеціальних папках. Одна така коштує від 80 до 130 гривень.

Скільки коштують рюкзаки

Рожеві, зелені, з малюнками, стразами чи класичні – кількість та різновидність рюкзаків на ринку просто зашкалює. У магазинах пропонують шкільні сумки на різний смак та гаманець.

— Продаю шкільні рюкзаки вже кілька років поспіль. Я не можу сказати, що на них дуже виросли ціни. Ні, можливо якісь 100 чи 200 гривень є, але не 500 гривень і не 1 000 гривень. Хоча, є одна українська фірма, яка максимально завищила ціни на свою продукцію. Ось їх рюкзаки виросли в ціні десь на 700 гривень, — розповідає продавець. — Чесно, у мене багато залишку товару з минулого року, бо у 2022 році не було такого ажіотажу, ніхто не знав, чи підуть ті діти взагалі до школи. Зараз активніше питають за рюкзаки, все більше купують. Але я раджу приходити завжди з дитиною, щоб вона могла приміряти на себе, щоб було зручно для спини.

Ціни на звичайні рюкзаки коливаються від 700 до 1 000 гривень. Вони переважно мають один спільний відділ для книжок, зошитів, а також невелику кишеню для пенала чи інших мілких штучок.

Якщо говорити за каркасні, то один рюкзак вам обійдеться від 1 200 гривень до 2 700 гривень. Вони переважно з гумовою вставкою на дні та спеціальними ніжками. Є від одного до трьох відділів для зошитів, книжок. А для дрібних деталей – окрема кишеня зі спеціальними гумовими вставками, де можна закріпити ручки, олівці та інші канцелярські деталі.

— Ортопедична спинка є майже в кожному рюкзаку. Я раджу батькам та дітям звертати увагу не лише на малюнок та колір, а й на замки, на міцність ручок. Бо варто розуміти, чи витримає цей рюкзак велике навантаження. Я особисто знаю, що діти постійно смикають ті замки і виривають їх. Дивіться, щоб вони не були пластиковими, щоб вони не були тонкими, — каже продавчиня.

Майже на всіх рюкзаках є бокові кишені, куди дитина можна вмістити пляшку з водою, печиво чи інший смаколик. Деякі виробники бонус до рюкзаків надають різного розміру гаманці чи пенали.

Також дітям пропонують окремі сумки для зберігання, перенесення спортивної форми, змінного взуття. Одна така невелика сумка коштує від 189 до 500 гривень. Ціна залежить від матеріалу виготовлення та зовнішнього вигляду.

Зберемо рюкзак першокласника

Редакція «20 хвилин» має перелік з базових канцелярських речей, які необхідно придбати батькам для першокласників. До нього входять стандартний набір для творчості, рюкзак, зошити, обкладинки, пенал та його наповнення, папки та щоденник.

Зауважимо, ми не враховуємо друковані зошити, спеціальне знаряддя для навчання письма, читання та лічби.

Разом з пеналом ми рахували три кулькових ручки, три звичайних олівці, гумку, гострилку, лінійку та закладки.

У набір для творчості ми порахували три альбоми, набір фарб, набір пензликів зі стаканчиком, пластилін, кольорові олівці, фломастери, кольоровий картон, папір, ножиці та клей.

На графіку наведена середня вартість речей на тернопільському ринку. І загалом виходить 3 335 гривень лише на канцелярію на перший час. 

ВАЖЛИВО! Ваші суми можуть відрізнятися, адже все залежить від того, скільки ви готові віддати за кожен окремий предмет. 

 

Читайте також:

Скільки потрібно витратити, щоб зібрати дитину до школи: ми порахували (ГРАФІКА)

Сільських шкіл цього року поменшає на Тернопільщині: що буде із учнями та вчителями

Навчальний рік 2023-2024: назвали дату початку та формат занять

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up