Ціни на продукти ростуть. Ми порівняли, де дешевше купувати у Тернополі (ГРАФІКА)

Ціни на продукти ростуть. Ми порівняли, де дешевше купувати у Тернополі (ГРАФІКА)
  • Вартість товарів та послуг стрімко зростає.
  • Журналісти «20 хвилин» дізналися, як змінилися ціни на основні продукти харчування у різних супермаркетах міста. Де дешевше купувати? Ми перевірили!

Як повідомляє Мінфін, ціни у квітні на продукти зросли в середньому на 8,76% у порівнянні з березнем.

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук в ефірі інформаційного телемарафону заявив, що в Україні ціни на продукти можуть зрости на 20%. Це пов’язано, у першу чергу, зі зростанням ціни на пальне та зміною в логістиці. Через бойові дії довелося змінювати логістичні ланцюги, продукцію доставляють об’їзними дорогами, а це додаткові витрати.

– В Україні буде і хліб, і до хліба. Аграрії зараз виконують своє стратегічне завдання, – каже Денис Марчук. – Вони працюють над посівною кампанією, дбають, щоб засіяти поля культурами, які будуть необхідні для забезпечення продовольством населення та армії. Проте процес доступності до продукції погіршився через воєнні дії, тому ціни на харчові продукти дещо зростуть. Ще до війни зросли ціни на енергоносії, газ, паливно-мастильні матеріали, а з її початком дуже ускладнилися логістичні ланцюги – зруйновано мости та шляхи. Наразі продукція доставляється об'їзними дорогами, зростають витрати на транспортування.

Відео дня

Як змінилися ціни у Тернополі

Журналісти «20 хвилин» стежать за зміною цін у місцевих супермаркетах. Наразі там можна придбати все необхідне. На полиці повертаються товари, які зникли на початку повномасштабної агресії російського окупанта. Тепер на полицях збільшися асортимент різних продуктів, з’явились консерви, цукор, борошно, побільшав асортимент круп та макаронних виробів. З’явився вибір соняшникової олії від українських виробників.

Однак ціни на більшість товарів виросли. На початку лютого борошно коштувало 13,8-16,3 грн за кілограм. Тепер ціна 14,5-18,8.

Найдешевші макарони можна було придбати за 18,6-22,5 грн за кілограм. Тепер вони коштують 16,4-30,5 грн.

Батон, вагою 400 грамів, у лютому коштував 14,4-16 грн. Тепер він коштує 15,8-17,8 грн.

Подорожчала молочна продукція. Молоко в плівці (900 мл), жирністю 2,5% від місцевого виробника, коштувало 26,9-28,4 грн. Тепер 29,5-30,3 грн.

А от яйця стали дешевші. Десяток 1С коштував 28,2-30,5 грн. Тепер їх можна придбати за 10,3-14,9 грн.

Де дешевше?

Ми побували у чотирьох мережах супермаркетів Тернополя – «Сільпо», «АТБ», «Рукавичка» та NOVUS. На графіці наведено ціни на основні продукти харчування. Зокрема, до нашого переліку ми внесли курятину, масло, молоко, крупи, цукор, борошно, овочі.

Зауважимо, що ми вказуємо ціни на продукти без врахування акційних пропозицій та знижок. Зеленими позначками вказана найнижча ціна. Іноді вартість на одні і ті ж товари в різних супермаркетах відрізняється на кілька копійок.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Lydmila Prus

    Ціни просто жахіття!!! Сьогодні як побачила ціну на молоду бараболю, прозріла. Від 70 до 90 грн. Хто її буде купувати? Вона ж Вам зігнеє і будете викидати.

    Tom Merfy reply Lydmila Prus

    Вітаю. Можете перевіряти ціни на картоплю в Тернополі

    https://supermarkets.com.ua/frukti-ovochi-gorihi/ovochi/kartoplya-moloda

    а також на всі інші товари з мережевих супермаркетів.

  • Марія Ратащук

    Українці, покажіть, як харчується бабка за мізерну пенсію, як живе і як харчується малозабезпечена сі
  • Паша Пашинський

    Тернопільські бариги не нажируться, виродки жидівські.
  • Наталя Гупало

    Ціни і так росли. А війна нищеться все але де та допомога про яку так чи брешуть  а може крадуть. Ну для кого війна а для кого дери і живи. Бога не боялись і далі не бояться бо думають не бачить але той хто створив око чи не бачить . Все бачить і терпить нам.

keyboard_arrow_up