Ціни на продукти ростуть! На що вистачить мінімалки у Тернополі (ГРАФІКИ)

Ціни на продукти ростуть! На що вистачить мінімалки у Тернополі (ГРАФІКИ)
  • Ціни на основні групи товарів продовжують зростати. На це впливає одразу ряд факторів – повномасштабна російсько–українська війна, здорожчання пального, ускладнена логістика, зростання курсу долара, тощо. Деякі товари від початку війни здорожчали майже вдвічі, а от зарплати та пенсії залишаються незмінними.
  • Журналісти «20 хвилин» порівняли, як змінились ціни на продукти харчування від початку лютого. На скільки менше товарів зможуть купити тернополяни на зарплату та де дешевше купувати – про це у матеріалі.

Вартість продуктів харчування продовжує рости. На прилавках тернопільських супермаркетах можна помітити, як цінники на деякі товари змінюються ледь не щотижня. І хоча якщо такі зростання не надто різкі та не «кидаються в очі» багатьом покупцям, якщо порівняти ціни до початку війни та зараз – різниця велика.

Як змінились ціни

Ми побували у трьох мережах супермаркетів у Тернополі – «Сільпо», «АТБ» та NOVUS. Порівняли ціни на соціально важливі товари. На графіці можна побачити, які були ціни станом на 2 лютого, до початку повномасштабного вторгнення росії та станом на 10 серпня.

Відео дня

Ціни вказано на товари власних торгових марок магазинів, які зазвичай коштують найменше серед асортименту товарів або ж на товари від одного і того ж виробника (батон, масло, молоко).

Як можна побачити, фактично всі товари зі списку здорожчали. Дешевші стали лише яйця. Ціни на них у всіх мережах супермаркетів були однакові.

Також ми дізнались актуальні ціни на основні продукти харчування – м’ясо, молочка, крупи, соняшникова олія, овочі, цукор та сіль.

Сіль, до слова, вже є у всіх супермаркетах, щоправда більшість – імпорт. Ажіотаж навколо цього товару, у зв’язку з припиненням роботи найбільшого в Україні підприємства з

Покупна спроможність впала

Для наглядного прикладу ми порахували, скільки товарів зміг би купити тернополянин до початку повномасштабного вторгнення у лютому та у серпні на 6500 грн. Саме стільки становить мінімальна зарплата в Україні. Варто зазначити, що це сума без вирахування податків.

Гречка здорожчала вдвічі. Якщо до війни на 6500 грн можна було купити приблизно 147 кг крупи, то тепер вдвічі менше – 70 кг.

Значно подорожчала і молочка. Молоко, сметана, кефір, масло, тощо. До війни на мінімальну зарплату можна було придбати 27 кг вершкового масла, тепер – всього 19 кг.

А вам доводиться економити через зростання цін? Пишіть у коментарях! 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • wladimir klak

    А скільки продуктів можна купити за 2398 пенсії? Чмогаль бив себе кулаком в груди, що в серпні буде переіндиксація пенсій. І де? Цій мавп'ячій владі довіряти не можна.
  • Читач04

    Аффтор, що то за "покупна спроможність"? Може все таки купівельна ?
  • Наталя Гупало

    Відрацював і вмирай. Люди бідні нікому не. Потрібні. Ніякій владі.
  • Sтас Максимов

    Пенсіонер повинен не думать про їду.

keyboard_arrow_up