У директора тернопільської школи «вкрали» трудовий стаж. Як і чому?

У директора тернопільської школи «вкрали» трудовий стаж. Як і чому?
  • Така ситуація може трапитися з вами, вашим татом, мамою чи іншими родичами. Ви можете працювати кілька десятків років і залишитись з мізером, бо навіть не знатимете, що роки вашої кропіткої праці просто «вкрадуть». Як це відбувається, читайте у статті. 
  • Як не «прогоріти» з пенсією. Ділимось порадами, які допоможуть вам.

 

До редакції «20 хвилин» звернувся тернополянин Володимир Черкасенко. Чоловік каже, Пенсійний фонд вкрав його трудовий стаж, а працівники фонду махлюють із документами, видаючи одні за інші, та сміються чоловікові в обличчя.

Історія пана Володимира – унікальна. Чоловік має вищу педагогічну освіту. У далеких 80-90-их роках доля закинула його молоду сім’ю у… Монгольську Народу Республіку. Так у 80-х роках пан Володимир вчителював у малокомплектній школі в горах міста Шарин Гол, Дарханського округу.

Краєвиди Монголії

— Жив і працював в бараках. Умови жахливі: школа в бараку, житло там же, медпункт з одним фельдшером, баня раз в місяць у військовій частині. Викладав і математику, і фізичну культуру, – згадує чоловік. – У 90-х роках працював вже в Улан-Баторі. Побутові умови кращі, але клімат давав за себе знати, коли зимою мороз був за сорок градусів. Потратив все життя, важко заробляючи собі на пенсію, щоб тепер оббивати пороги Пенсійного фонду?

Відео дня

«Вкрали» сім років стажу

У 2015 році пан Володимир звернувся до Пенсійного фонду із заявою про призначення йому пенсії за віком. 

— Мені призначили пенсію, але я не знав, які періоди мені врахували, а які ні. Навіть припустити не міг, що Пенсійний фонд може просто вкрасти якісь періоди моєї роботи. Коли почав отримувати доволі низьку пенсію, як на мій стаж і мою трудову діяльність, здивувався. Почав перепитувати своїх знайомих, що були на ідентичних посадах і мали орієнтовно ті самі роки, ще більше здивувався: усі вони отримували вдвічі, а то й втричі більше. Саме через це звернувся до Пенсійного фонду, – розповідає пенсіонер. – На прийомах у керівництва Пенсійного фонду в 2015 році розводили руками та казали, що перерахунок не можна зробити. 

13 січня 2021 року пан Володимир звернувся до Пенсійного фонду із заявою про перерахунок пенсії. У відповідь Фонд надіслав чоловікові листа, у якому повідомив, що до страхового стажу пенсіонера не зараховано періоди роботи з серпня 1982 року по липень 1985 року (три роки – прим.ред.), із серпня 1990 року по жовтень 1992 року (два роки – прим.ред.), а також з грудня 2000 року по серпень 2002 року (два роки – прим.ред.). Як бачимо, пану Володимиру Пенсійний фонд не зарахував аж сім років страхового стажу.

— У листі-відповіді Пенсійний фонд повідомив мені про відсутність підстав для перерахунку пенсії, оскільки до мого страхового стажу не зараховані певні періоди: сім років мого трудового стажу просто вкрали. Причина, чому не врахували – смішна. Це відсутність номеру наказу в записах трудової книжки про звільнення, – зітхає чоловік. 

Пан Володимир неодноразово звертався до Пенсійного фонду з приводу зарахування спірних періодів до страхового стажу. Однак, всі рази в Пенсійному фонді йому відмовляли. 

Іншого виходу, як вимагати правди у суді, в пенсіонера просто не було. 

Чесно працював, щоб потім доводити це в суді?

У серпні 2021 року Володимир Черкасенко звернувся до суду із позовом до Пенсійного фонду про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії. 

Та і тут Пенсійний фонд твердо відстоював свою позицію. Так, у відзиві на позовну заяву фонд пояснив, чому не врахував три періоди трудової діяльності пана Володимир до страхового стажу. Причинами неврахування стали: відсутність номеру наказу в трудовій книжці в записі про звільнення і відсутність записів про періоди роботи за кордоном (відрядження).

«Для зарахування вищезазначених періодів до страхового стажу Володимиру Черкасенку необхідно було надати уточнюючі довідки із зазначенням періодів роботи за кордоном, посади, а також підстави видачі (номера та дати відповідних наказів). Підстав для проведення інших перерахунків на даний час немає», – написав Пенсійний фонд у відзиві на позов пенсіонера. 

Що вирішив суд?

Рішенням Тернопільського окружного адміністративного суду від 23 вересня 2021 року позов Володимира Черкасенка до Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області про визнання бездіяльності протиправною та зобов’язання вчинити певні дії задоволено частково. Визнано протиправною бездіяльність фонду щодо незарахування до страхового стажу пенсіонера всіх трьох періодів роботи. Пенсійний фонд зобов'язали зарахувати дані періоди роботи до страхового стажу, а також мали здійснити чоловіку перерахунок пенсії за віком з 01.01.2021 року. 

Однак рішення ще не остаточне, адже набере законної сили лише після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Пенсійний фонд, як повідомили нашим журналістам, апелюватиме таке рішення суду. 

Продовжують знущатись?

Володимир Черкасенко каже, спокою з Пенсійним фондом не має навіть після судового рішення.

— 04 жовтня я звернувся до працівників сервісного центру Пенсійного фонду, що на майдані Волі,3 з проханням видати мою пенсійну справу для ознайомлення та хотів записатись на особистий прийом до начальниці. Мені відповіли, що моя пенсійна справа знаходиться у сервісному центрі на вул. Лисенка,1, куди я і пішов, задавши ті ж питання працівникам їхнього сервісного центру, – пригадує чоловік. – Після очікування підійшла і моя черга. Працівниця сервісного центру (віконце №15) пояснила, що ознайомитися з пенсійною справою неможливо, оскільки вона в архіві, а там обідня перерва. Мій запит про те, яким чином буде протоколюватися прийом у начальниці 06 жовтня, переадресували іншій працівниці (віконце №9). Та сказала, що не знає, треба телефонувати до юристів. 

Пан Володимир розповідає, що вкотре підійшов до віконця №15, де йому повідомили про неможливість надання пенсійної справи через зачинений архів. Тоді ж чоловіку запропонували написати заяву про зміну адреси, бо працівники фонду помітили зміну адреси, за якою пенсіонер фактично проживає. 

— Заповнюючи роздруківку заяви для зміни адреси я побачив питання, які взагалі не стосувалися зміни адреси. Я почав ці питання закреслювати і правити. Потім, зосередившись, і прочитавши назву заяви, зрозумів, що це не заява про зміну адреси, бо вверху писало «заява про призначення/перерахунок пенсії». Я порвав її. Адже мені на етапі судової тяганини не можна підписувати заяви «про перерахунок пенсії», –  каже чоловік. 

Працівниця Пенсійного фонду Галина Кульчицька, за словами Володимира Черкасенка, підійшла до нього і без його згоди забрала шматки цієї заяви, почала їх склеювати докупи. Після чого пенсіонер викликав поліцію. 

— Заява, згідно із законом, пишеться в довільній формі. Ніяке державне або інше підприємство не може змусити громадянина України писати заяву у певній формі. Я хотів написати заяву у довільній формі, але мені заборонили, мовляв, заява пишеться лише на формах, розроблених управлінням. Вважаю, що управління Пенсійного фонду нехтує Конституцією і законами України,  – ділиться думками чоловік.

Що кажуть у Пенсійному фонді

Заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Галина Скрепецька пояснила, що пенсійної справи в архіві не було, коли Володимир Черкасенко вирішив з нею ознайомитися. На вимогу пенсійна справа знаходилася у юридичному управлінні Пенсійного фонду. 

У Пенсійному фонді запевняють, що із документами не махлюють: не видають одні за інші. 

— Коли Володимир Черкасенко писав заяву на призначення пенсії, ним власноручно вказана одна адреса. Тому ми ще у 2015 році занесли її до пенсійної справи пана Володимира. Відповіді на звернення громадян надаються на ту адресу, вказану у зверненні. Оскільки наші працівники виявили у паспортних даних, що у громадянина Черкасенка змінилось місце реєстрації, то йому було запропоновано написати заяву на зміну адреси. Ми повинні мати достовірні і актуальні дані про місце проживання, – каже пані Скрепецька. 

Як журналістці «20 хвилин» пояснили в управлінні Пенсійного фонду, бланк такої заяви затверджений Постановою правління Пенсійного фонду України №22-1 «Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій». 

—  Спеціалістом було запропоновано пенсіонеру підписати заяву із назвою “Заява про призначення/перерахунок пенсії”. Та на її підставі перерахунок не проводився, тому що йшлося конкретно про зміну адреси пенсіонера. Наші працівники вказали у ній конкретне питання пана Черкасенка: зміна адреси, тому порушень з боку спеціаліста не було, – уточнює пані Скрепецька. 

Пенсійний фонд чи пенсіонер?

Журналістка «20 хвилин» запитала в Галини Скрепецької, чому свій обов'язок зі збору інформації, різних уточнюючих довідок, Пенсійний фонд перекладає на плечі пенсіонерів.

— Це не наш обов’язок. Ми маємо право допомогти людині, яка звертається у зборі документів, які засвідчують її трудову діяльність, персональні, особисті дані за умови, якщо особа самостійно попросить про допомогу з боку Пенсійного фонду. Збирати будь-яку інформацію без згоди людини Пенсійний фонд права не має, – зазначає фахівчиня. 

Цікаво, де ж тоді прописано, що пенсіонер зобов’язується збирати інформацію, якої не вистачає Пенсійному фонду до пенсійної справи, а відтак, і для призначення чи перерахунку пенсії? Про це ми також запитали у Пенсійному фонді.

— Є порядок подання документів на призначення пенсії №22-1. Ним передбачено, які документи особа повинна пред’явити на той чи інший вид пенсії: за віком, по інвалідності або ж по втраті годувальника. Людина приходить на прийом, здає ці документи. Якщо цей перелік не є повним, то спеціаліст сервісного центру повідомляє, що саме потрібно зібрати, – наголошує начальниця управління пенсійного забезпечення, що на Лисенка,1 Світлана Руцька. – Якщо, наприклад, організація не в Тернополі, і людина не має можливості самостійно зібрати необхідні документи, то пенсіонер пише до нас заяву про допомогу у витребуванні документів за такі то періоди. Тоді ми пишемо офіційні запити, таке право у нас є. 

У Пенсійному фонді запевняють, працівники їхніх сервісних центрів пропонують свою допомогу пенсіонерам щодо збору необхідних довідок чи інформації. Володимир Черкасенко заперечує: ніхто навіть словом не обмовився про надання йому такої допомоги, через це пенсіонер отримував пенсію, як мінімум вдвічі меншу за ту, на яку заробив.

Пенсійне законодавство, яке фактично поставило пенсіонерів у вкрай незручне становище, працівники сервісного центру, що на Лисенка,1 не вважають надмірним формалізмом. 

Багато відмов у призначенні пенсії, за словами працівників Пенсійного фонду, саме через брак страхового стажу. 

Двері Пенсійного фонду – відкриті?

У пенсійному фонді кажуть, їхні двері для людей завжди відкриті. 

— Ми готові надати будь-яку допомогу тернополянам. Дуже багато людей звертаються до нас завчасно зі своїми трудовими книжками та іншими документами, питають, що їх турбує, просять порахувати трудовий стаж, консультуються, аби потім не виникало зайвих запитань при досягнення пенсійного віку. Тоді проблем при самому розрахунку не виникає. Наші двері завжди відкриті, – каже Галина Скрепецька. 

Тим часом, з початку цього року ідентичних справ в Тернопільському окружному адмін суді – безліч, що вказує, ймовірно на те, що будь-якої допомоги по збору інформації до пенсійних справ працівниками Пенсійного фонду не здійснюється. Інакше, чому стільки пенсіонерів судяться за своє законне право на пенсію? Питання залишається відкритим. 

 

Юридична довідка:

Відповідно до п.2 ч.6 положення, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 22.12.2014 року № 28-2 «Про головні управління Пенсійного фонду України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі» 

Головне управління фонду має право:

отримувати безоплатно в установленому законодавством порядку від державних органів та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій усіх форм власності і від фізичних осіб – підприємців відомості про нарахування, обчислення і сплату страхових внесків, а також інші відомості, необхідні для здійснення покладених на головне управління Фонду завдань.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ротків Скляр

    Це ще раз стверджу'єця що в цьому відомстві бракує коштів на виплату пенсій пенсіонерам .І чиновники високого рангу любими незаконними маніпуляціями  нібито помиляюця в нарахуваннях пенсій

keyboard_arrow_up