У липні перерахують пенсії: кому, за що і на скільки?

У липні перерахують пенсії: кому, за що і на скільки?
  • Пенсіонерам, які працюють, перерахунок проведуть після звільнення з роботи або припинення діяльності.
  • Цього року буде ще один перерахунок пенсій. Коли і кому її підвищать?

На Тернопільщині перерахували пенсії 232 581 особі. Усі перерахунки пенсійних виплат провели в автоматизованому режимі без додаткових звернень до органів Пенсійного фонду. Про це повідомили в головному управлінні Пенсійного фонду України в області.

Кожному перерахують індивідуально

—   З 1 липня 2022 року у зв'язку з підвищенням показників прожиткового мінімуму, відповідно до статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік», збільшено розміри пенсій, котрі були призначені на рівні мінімальної пенсії за віком, — повідомили у прес-службі Пенсійного фонду. — Якщо до складу пенсії входять підвищення, надбавки, доплати, розмір яких визначається виходячи з розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, пенсії перераховуватимуться в кожному випадку індивідуально.

Пенсіонерам, які працюють, перерахунок проведуть після звільнення з роботи або припинення діяльності. Йдеться про тих, хто провадить діяльність, пов’язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.  

Відео дня

Від 1 липня 2022 року розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб підвищено з 1934 до 2027 гривень або на 93 гривні. Виходячи з цього, мінімальний розмір пенсійної виплати з цієї дати не може бути нижчим, ніж 2 027 гривень. Відповідно, збільшено максимальний розмір пенсій до 20 270 гривень.

Перерахують інвалідам війни і УБД

—   Головним управлінням Пенсійного фонду України в області з 1 липня 2022 року проведено перерахунок складових пенсійних виплат, які базуються на розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: мінімальної пенсії за віком, доплати за понаднормативний стаж для непрацюючих пенсіонерів, підвищення, надбавок, інших пенсійних виплат, установлених законодавством, — повідомили у прес-службі.

Також, перерахунку, відповідно до зростання прожиткового мінімуму, підлягають:

‒ надбавка до пенсії за особливі заслуги згідно з Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (20%-40%);

‒ доплати відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань»;

‒ щомісячна державна адресна допомога особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій.

Окрім того, проведено перерахунок надбавки, призначеної відповідно до Закону України «Про донорство крові та її компонентів». Розмір надбавки з 1 липня 2022 року становить 250,80 гривень.

Буде ще один перерахунок — у грудні

У зв'язку із підвищенням показника прожиткового мінімуму загалом в області перераховано пенсії для 232 581 особи. Усі перерахунки пенсійних виплат проведено в автоматизованому режимі без додаткових звернень до органів Пенсійного фонду.

Суми, на які зросли пенсії громадян, у кожної особи будуть індивідуальні і залежать від складових пенсійної виплати, які напряму розраховуються від величини прожиткового мінімуму.

Результати проведеного перерахунку пенсіонери побачать уже при отриманні пенсії у виплатний період липня: з 4 по 25 число.

Розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб з 1 грудня 2022 року становитиме 2093 гривні, тому наступний перерахунок пенсій у зв'язку з підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність з віком, буде проведений з 1 грудня поточного року.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up