У банку тернополянам роздають "живі" гроші. Хто і як їх може отримати?

У банку тернополянам роздають "живі" гроші. Хто і як їх може отримати?
  • З березня тернополяни отримують субсидії у готівковій формі. Для цього їм потрібно звернутися в одне із відділень "Ощадбанку".
  • Як отримати свої гроші, дізнавалась журналістка "20 хвилин".
  • Тепер вартість комунальних послуг потрібно оплачувати самостійно в повному обсязі. Якщо є місячний борг в розмірі 340 грн, нарахування виплат припиняють.

Кому дадуть грошима, а кому - ні

Уряд вкотре змінив систему субсидій на оплату комуналки. У березні стартувала ще одна модель монетизації. Субсидії даватимуть «живими» грошима на руки, а люди самостійно будуть розраховуватися за комуналку. Про це йдеться у постанові Кабміну №62 від 6 лютого.

Перші виплати тернополяни отримали уже в березні. Вони – для субсидіантів, які звернулися за державною допомогою до 1 січня поточного року, розповідає начальник управління соціальної політики міської ради Володимир Сулима.

- Готівку за лютий уже в березні отримають ті домогосподарства, які оформили субсидію до 1 січня 2019-го року. У Тернополі таких 22 тисячі осіб. Люди зможуть отримати свої гроші в "Ощадбанку", пенсіонери – разом з пенсією у відділеннях "Укрпошти", якщо вони отримують її там, - пояснює він. У безготівковій формі кошти нараховуватимуть сім'ям, які звернулися за отриманням субсидії. Наразі маємо 900 домогосподарств. Вони мають рахунки в "Ощадбанку", але за послуги за них автоматично оплачує фінансова установа. Ми подаємо всі реєстри в Київ у Міністерство соцполітики, воно передає всі списки в "Ощадбанк", той формує облікові запити по кожній сім'ї, міністерство перераховує кошти, і фінустанова розраховується з надавачами послуг. Отака процедура безготівкового розрахунку.

Відео дня

Тернополяни, які отримували субсидії до 1 січня, повинні звернутися у найближче відділення банку, аби отримати свої гроші. Із собою потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код.

Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу субсидії відкривають персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії у квітні та травні. За порядком, який визначений у постанові, такі виплати будуть приходити до 11 числа кожного місяця.
- У банку зафіксоване кожне домогосподарство та визначений розмір державної допомоги. Тернополяни самостійно оплачують послуги. Заощаджені завдяки економному споживанні ресурсів гроші відразу залишаються у споживачів. Таким чином можна раціонально планувати свій сімейний бюджет та витрати.

Є борг 340 грн – грошей не дадуть!

Суть нового механізму, за словами начальника відділу з призначення житлових субсидій, — домогосподарство може одразу використати залишок з субсидії на власний розсуд. Для прикладу, якщо родина щомісяця отримує субсидію в розмірі 1600 гривень, а платіжка за лютий прийшла на 1100 гривень, то 500 гривень залишиться на потреби цієї сім’ї. Однак не варто забувати, що платити по рахункам все одно доведеться.

- Якщо "проїли" отримані кошти, то всі нарахування треба буде оплатити із власної кишені. У випадку боргу в розмірі 20-ти неоподатковуваних мінімумів, тобто 340 грн і більше виплата грошей призупиняється, вона буде відновлена лише з місяця погашення заборгованості, - наголошує пан Сулима.

У травні тернополянам буде потрібно подати нові декларації для призначення їм пільги. Наразі є два сценарії розвитку подій – або всі споживачі і надалі отримуватимуть субсидії "живими грошима", або в безготівковій формі, тобто банк автоматично перераховуватиме кошти надавачам послуг. Наразі уряд тестує обидві системи. І за результатами їх ефективності діятиме одна, уже з травня 2019-го року, додає начальник управління.

Найбільша субсидія наразі – понад 4 тис. грн

- З 1-го травня усі 22 тисяч домогосподарств повинні подати нові декларації, за винятком тих 900, які подали документи вже в новому році, - уточнює начальник управління соціальної політики.

Наразі найбільший розмір субсидії, яку отримує домогосподарство у Тернополі, становить 4278,64 грн, розповідає начальник відділу з призначення житлових субсидій управління соціальної політики міської ради Оксана Диндевич.

- Субсидію отримує сім’я із п’яти осіб, яка живе у чотирикімнатній квартирні. Загальна площа помешкання – 77 кв.м. Дохід сім’ї за місяць складає 8500 грн., - каже вона.

На офіційному сайті «Ощадбанку» можна знайти детальну покрокову інструкцію, як працює система монетизації субсидій.

Краще записатися на прийом онлайн

Що потрібно, аби отримати свої гроші? Працівниця одного з відділень у Тернополі розповіла, що достатньо прийти в банк із паспортом та ідентифікаційним кодом. Аби не стояти в черзі, можна попередньо записатися на зустріч.

- Люди мають можливість обрати час візиту та відділення, яке розташоване до них найближче,- говорить пані Ольга. – У банку надають вичерпну інформацію про процедуру виплати субсидії через систему «Швидка копійка» або на поточні рахунки, відкриті в Ощадбанку, порядок призначення зустрічей на відвідування відділень та розмір призначеної субсидії. Однак наші працівники не консультують стосовно питань нарахування субсидії.

За словами співрозмовниці, на початку березня, коли лише стартували виплати, у відділеннях був ажіотаж відвідувачів та черги біля кас. Нині ситуація стабілізувалася.

- Уже немає таких великих черг, як раніше. Тернополяни записуються на прийом онлайн, а також телефонують на гарячу лінію. Щоб не приходити у відділення наступного місяця, охочі можуть оформити картку клієнта, відповідно, туди і нараховуватимуть кошти, - говорить пані Ольга.

Слідкуйте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up