В обіг вводять нову 200-гривневу купюру: як відрізнити від фальшивки

В обіг вводять нову 200-гривневу купюру: як відрізнити від фальшивки

З 25 лютого Національний банк України вводить в обіг нові 200-гривневі банкноти, які будуть використовуватися одночасно з купюрами старого зразка.

Як буде виглядати оновлена банкнота

За дизайном нова купюра наслідує нові сучасні банкноти номіналом 20, 100, 500 та 1000 гривень. На банкноті нового зразка номіналом 200 гривень збережено основні зображення банкноти зразка 2007 року. Зокрема, на лицьовому боці розміщено портрет Лесі Українки, а на зворотному боці – зображення будівлі В`їздної башти Луцького замку. Портрет Лесі Українки переміщено у центр банкноти (раніше був з правого боку). Розмір нової банкноти не змінився – 75 x 148 мм. Кольорова гама та ж сама.

Відео дня

Порівняння банкнот у 200 гривень зразка 2007 року та 2020 року.

У Нацбанку зазначають, що нова банкнота має кілька нових інноваційних елементів захисту. Зокрема, повертаючи її в руках, легко перевірити один із них – оптично-змінний елемент SPARK, при зміні кута нахилу банкноти спостерігається кінетичний ефект — поступові переходи кольору від пурпурного до золотисто-зеленого.

Крім цього, в новій 200 покращили рельєфність елементів друку, у тому числі елементу для людей з вадами зору, а також змінили й удосконалили ультрафіолетовий та інфрачервоний захист.

Елементи захисту

Водяні знаки - багатотоновий водяний знак – портретне зображення Л. Українки та світлий елемент водяного знака – зображення цифрового позначення номіналу (розміщено вертикально в правій нижній частині багатотонового водяного знака).

Захисна стрічка - повністю занурена в товщу паперу захисна полімерна стрічка з магнітним кодом, на якій за допомогою збільшувального скла можна побачити прозорі зображення у прямому та перевернутому вигляді: «200 ГРН», малий Державного Герб України (тризуб) і підкреслене цифрове позначення номіналу «200» .

"Віконна" захисна стрічка - інноваційний елемент захисту. Ця частково введена в товщу паперу полімерна стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та тризуба – малого державного герба України. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект – змінюється напрям руху її фонового зображення.

SPARK ефект - при зміні кута нахилу банкноти спостерігається кінетичний ефект — поступові переходи кольору від пурпурного до золотисто-зеленого.

Наскрізний елемент - зображення цифрового позначення номіналу «200», усі елементи якого збігаються та доповнюють один одного під час розглядання банкноти проти світла.

Латентне зображення - зображення цифрового позначення номіналу – «200»: цифри видимі під час розглядання банкноти на рівні очей проти світла під гострим кутом:

  • темні на світлому фоні – при розгляданні банкноти з довгої сторони
  • світлі на темному фоні – при розгляданні банкноти з короткої сторони
     

Рельєфні зображення - елементи зображень, шорсткість яких відчувається на дотик; для прикладу наведені збільшені зображення:

  • написи та зображення
  • елемент для людей з послабленим зором
  • фрагмент портрета

    Мікротести - написи, цифрові та текстові позначення номіналу, що повторюються, і які можна прочитати за допомогою збільшувального скла
     

Нагадаємо, 25 жовтня 2019 року НБУ ввів в обіг банкноту високого номіналу - 1000 гривень.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • J Q

    Такі купюри введіть, уроди, це буде справедливо і доречно!
  • Павло Сачко

    10000 ще не надруковані???

    Павло Сачко reply Павло Сачко

    😔

    Павло Сачко reply Павло Сачко

    Валентина Курасова то точно

    Валентина Курасова reply Павло Сачко

    з такою владою мільйони будуть ходити(((

    Pavl Rebrov reply Павло Сачко

    полюбе але напевно 2025м роком...
  • Pavl Rebrov

    з лівого боку портрет,олені!)
  • Марія Голубович

    Жити по новому!

    mukole1993 reply Марія Голубович

    По зеленому
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up