Від нашийника до паспорта: ми дізналися у фахівців, скільки коштує завести собаку

Від нашийника до паспорта: ми дізналися у фахівців, скільки коштує завести собаку

Чим більший та породистий пес, тим більше грошей та часу на нього піде. Детальніше — в нашому матеріалі.

Про свої домашні клопоти з чотирилапим улюбленцем розповіла тернополянка Василина Романишин. Англійський грейхаунд Ельза в неї з’явилася на початку червня.

Щомісяця – мінус півтори тисячі гривень

– Знайомий виїжджав закордон та шукав нового власника для Ельзи, бо її з собою взяти не міг. Так як я з нею була вже знайома і знала її характер, погодилася взяти на себе роль нової господарки, – каже Василина.

В перший тиждень у тернополянки виникли складнощі з Ельзою, адже собака сприймала Василину не як господарку, а радше як людину, котра годує її та гуляє з нею. Через це собака відмовлялася їсти та час від часу втікала під час прогулянок.

Відео дня

Ельза дуже часто приваблює погляди перехожих на вулиці 

Та з часом все налагодилося. До слова, через це тернополянка радить заводити щенят, аби вони змалку звикали до вас. До того ж, ви зможете видресирувати їх і слухатимуться вони тільки вашого голосу. Хоча, все залежить від породи, адже не всі собаки легко піддаються дресурі.

– Якщо собака породиста, їй як і людині необхідно мати паспорт. На щастя, від минулого власника він дістався разом з Ельзою. Всі необхідні щеплення також зробив минулий власник, – продовжує Василина. – А от з їжею іноді виникають складнощі. В плані харчування вона досить вибаглива і раціон доводиться змінювати, але годую переважно кашами з м’ясом та спеціальним кормом для собак. Для заохочення також купую великі кістки, які відварюю. Тільки на харчування витрачаю щомісяця тисячу гривень. Медикаменти та іграшки (які часто не витримують і тижня) – ще 500 гривень на місяць.

Вартість щенят породи "Англійський грейхаунд" коливається в межах 200 доларів

Окрім того, обов’язковою є прогулянка вранці та ввечері, за будь-якої погоди. Гуляти треба багато, адже собака мисливської породи, вона часто їздить на полювання і щоб постійно підтримувати її в формі, їй необхідне фізичне навантаження.

– Щодня виділяю для собаки щонайменше дві-три години. З яких більшість часу приділяю прогулянкам. Гуляти собачникам в Тернополі є де, наприклад, парки. І не забувайте, що їжу для Ельзи ще треба зварити, вона обов’язково має бути свіжою, а раз в три-чотири дня собаку треба мити, – додала вона.

Та в утриманні собаки Василина бачить більше задоволення, каже, що завела для себе не тваринку, а справжнього друга, який іноді смішить своєю поведінкою та підтримує, коли відчуває, що вам погано. До того ж, цікаво спостерігати за поглядами перехожих під час прогулянки з чотирилапою улюбленицею.

Скільки вартує завести собаку

Якщо ви наважилися завести собаку, будьте готові витратити певну суму на речі, які повинні бути одразу, аби в поспіху не купувати їх коли пес вже буде вдома. Всі ціни з тернопільських зоомагазинів. Вартість в різних зоомагазинах може відрізнятися:

Ліжко – 500 гривень (можете змайструвати самі);

Запас корму – 1000 гривень (на собаку великої породи. Для менших витрати будуть також меншими);

Медикаменти – 200 гривень;

Миска – 150 гривень (чим більша собака, тим більше вона коштуватиме);

Повідець – від 200 гривень;

Нашийник – 200 гривень;

Намордник – від 100 гривень (для собак малих порід є необов’язковим);

Шампунь – від 100 гривень.

Також є і необов’язкові витрати на:

Іграшки – 200 гривень;

GPS-брелок – 300 гривень (чіпляєте на нашийник собаці, аби він не загубився в місті, коли гуляєте з ним без повідка);

Електронашийник для дресирування – від 500 гривень.

Окрім того, собаці потрібно оформити ветеринарно-санітарний паспорт. Це особливо актуально, якщо ви хочете з ним подорожувати закордон. У ветеринарній клініці вам можуть його зробити. Це вартуватиме орієнтовно 50-60 гривень.

Загалом, вартість утримання собаки вартуватиме вам від 2 450 гривень, а разом з іграшками, електронашийником та іншими необов’язковими витратами і паспортом – від 3400 гривень. Окрім цього щомісяця ви витрачатимете від 500 до 1000 гривень на корм для улюбленця.

Поради від кінолога

Андрій Бурдельний, старший інспектор-кінолог ГУНП в Тернопільській області

– Якщо ви вже наважилися взяти собаку, я рекомендую брати щеня двох або двох з половиною місяців. Коли маленька собаку відлучають від мами, він одразу шукатиме підтримку від когось іншого і знайде її у вас. Розставте одразу пріоритети хто в домі господар та кого треба слухатися.

Також перед тим як придбати пса, в дім вже потрібно купити певний набір речей: повідець, корм, нашийник та обов'язково дві іграшки. Саме дві іграшки потрібно, щоб коли ви кидали щеняті одну іграшку, вона буде приноситивам її, щоб отримати другу. Якщо ж буде тільки одна іграшка, вона швидко набридне псові.

Перші місяці не рекомендую собаку годувати з миски. Це має бути годівля з руки господаря, тоді собака розуміє, що більше залежить від господаря і більше прив'язуватиметься до нього. До того ж, тоді у вас не виникне складнощів із заохоченням улюбленця під час дресирування. 

Два тижні не виводьте чотирилапого з дому, щоб вона пройшла такий період карантину в домі. І якраз ви матимете збоку дати собаці зрозуміти що в домі їй дозволено робити, а що ні. 

Якщо брали від господаря і він розповів, що у щеняти є всі щеплення, ліпше перевірте цю інформацію у паспорті чотирилапого. Він теж повинен бути.

З власного досвіду можу сказати, щомісяця тільки на корм ви витрачатимете орієнтовно 1 800 гривень. Мова йде про велику породу собаки та якісний корм. Якщо ж говорити про щеня, чи малі породи, звісно, сума буде меншою. Плюс вакцинація, вироблення паспорту, іграшки.

Оксана Ільницька, кінологиня

– Рекомендую брати цуценят у віці двох або двох з половиною місяців. Можна також взяти і старших собак десяти місяців. Та зауважте, що тоді їх характер буде вже сформований і виховати їх буде важче. Як професійний кінолог раджу брати у розплідниках. 

Якщо купуєте собаку в людини, яка розводить собак, вам дадуть одразу і корм для чотирилапого на п'ять-сім днів. Чим готувати надалі, проконсультуйтеся в нього ж.В квартирі чи будинку має бути одразу миска та місце для пса.

Чи може він спати на ліжку господаря? З власного досвіду скажу, що брала собі собаку щоб він був повноцінним членом родини. Тому спати на своєму ліжку я дозволяю. 

Хлопчики як правило більш незалежні і часто будуть п=демонструвати своє лідерство та характер. Дівчатка більш сімейні та спокійні, але в неї від одного до трьох разів на рік будуть моменти, коли відчуватимуть, що можуть народжувати потомство. В такі періоди вони стають неконтрольованими, але це треба перетерпіти.

Скільки щомісяця обходитиметься утримання собаки? В мене є п'ять кокерспаніелів і на місяць тільки на їжу я витрачаю чотири-п'ять тисяч гривень. До того ж є витрати на щеплення, іграшки, додаткові смаколики. Це ще від 500 до 1000 гривень.

Маєте чотирилапого улюбленця? У скільки вам обходиться його утримання? Пишіть в коментарях та діліться фото.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up