Відкрити банківський рахунок за кордоном тепер буде легше

Відкрити банківський рахунок за кордоном тепер буде легше

Розмістити на закордонних рахунках валюту тепер можна без індивідуального дозволу НБУ. Нацбанк спростив умови таких фінансових операцій для фізичних осіб. Нові, спрощенні зміни також торкнулися коштів, які призначені для інвестицій за межі нашої держави.

Національний банк України спростив умови фінансових операцій для фізичних осіб щодо розміщення коштів на закордонних рахунках та здійснення інвестицій за межі України. Про це йдеться у постанові НБУ №15 від 28 лютого, яка набирає чинність з 22 березня 2017 року. Нові зміни відчують насамперед українці, які навчаються чи працюють за межами нашої країни. Оскільки йдеться про кошти, отримані виключно за межами нашої держави як заробітна плата, стипендія, пенсія, аліменти, дивіденди тощо.

Не може отримати пенсії

  • Я понад 16 років офіційно пропрацювала в італійському місті Неаполь, - розповідає тернополянка Марія Патряк. - Після того, як досягла пенсійного віку, я мала б отримувати їхню пенсію в розмірі 300 євро. За італійськими мірками це мізер, оскільки середня пенсія у тамтешніх пенсіонерів близько 1000 євро. 

Основна умова отримання італійської пенсії для мігранта - сплата не менше п’яти років необхідних внесків до італійського пенсійного фонду. Пані Марія каже, що усі внески сплачувала справно. Проте коли вона за станом здоров'я змушена була повернутися в Тернопіль, то з'ясувала, що без індивідуального дозволу НБУ вона не може відкрити рахунок в Італії, аби отримувати тамтешню пенсію в Україні. 

Відео дня

Як каже жінка, вона фізично не могла займатися усіма бюрократичними процедурами, аби отримати необхідні дозволи від НБУ. Проте фахівці кажуть, що після набрання чинності зазначеної постанови НБУ пані Марія після 22 березня 2017 року зможе без проблем відкрити рахунок в іноземному банку.

Легалізували діючий механізм

  • Національний банк України спростив умови фінансових операцій для фізичних осіб щодо розміщення коштів на закордонних рахунках та здійснення інвестицій за межі України, - коментує банківський фахівець Любов Прийдун. - Мова йде про кошти, які були отримані за межами України. Логічно припустити, що переважна більшість людей, які отримують такі доходи, перебувають не в Україні. 

Банківський фахівець каже, що українці, які є за межами держави, всупереч забороні НБУ без проблем відкривали рахунки за кордоном. Та вже будучи в Україні, без індивідуальної ліцензії НБУ вони не могли скористатися цими рахунками. 

  • Постанова НБУ №15 від 28 лютого не звільняє фізичних осіб від зобов’язання декларувати доходи та сплачувати податки з них в Україні, - наголошує пані Любов. 

Банківський фахівець вважає, що такий крок НБУ є позитивним, проте не стратегічно важливим, оскільки не відбудеться суттєва лібералізація валютних операцій. Якби НБУ дозволив відкривати такі рахунки ФОПам або ж зняв обмеження на обов'язковий обмін виручки в іноземній валюті для експортерів, продовжує фахівець, то це дійсно були б рішучі кроки щодо пом’якшення валютного контролю.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Niko

    як завжди зробили видимість роботи. типу шось і іполегшали але не у всьому і не для всіх
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up