Годинники, парасолі й рушники: які ще подарунки та за скільки купувала міська рада під час війни

Годинники, парасолі й рушники: які ще подарунки та за скільки купувала міська рада під час війни
  • Журналісти «20 хвилин» проаналізували дані платформи державних закупівель та дізналися, що купувала міська рада після початку повномасштабного вторгнення. Серед закупівель – різні подарунки, сувеніри та нагороди.
  • Скільки коштів з бюджету на це витратили та з ким міська рада частіше укладає договори – аналізуємо.  
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Чимало коштів витратили на різні подарунки, сувеніри, квіти, які міська влада роздає на різні свята. 

Зокрема, міська рада закупила від початку війни 365 годинників у футлярі на загальну суму 323 186 гривень, у середньому по 885 гривень за штуку . Зокрема, у травні провели аукціон на закупівлю 157 годинників , у листопаді було два аукціона – один на закупівлю 139 чоловічих годинників та на 69 жіночих годинників

Всі три аукціони вигравало Товариство з обмеженою відповідальністю «Перший український годинниковий завод «Київська Русь». Вони були єдиними учасниками торгів. 

Відео дня

У квітні міська рада провела аукціон на закупівлю 1100 подарункових пакетів. Очікувана вартість – 25 000 гривень. В аукціоні взяли участь дві компанії. Переможцем стало ТОВ «Торгово-Виробнича Група Український папір». Компанія запропонувала виконати замовлення за 24 980 гривень. Міська рада зекономила 20 гривень! Відповідно до укладеного договору, компанія продала міськраді 500 подарункових пакетів по 13,96 грн та 600 пакетів по 30 грн.

У вересні міська рада придбала у ФОП Болєщук Оксани Ярославівни квіткову продукцію. Пані Оксана – дружина заступника голови облради. Закупляли їх без проведення відкритих торгів.  

61 букет обійшовся міськраді 28 011 гривень, тобто по 459 гривень за букет. У публічному доступі на сайті держзакупівель, сканкопії укладеного договору не було. 

У жовтні міська рада купила 100 термосів з нанесенням на суму 49 600 гривень. Закупівля відбулась без електронної системи. Виконував замовлення ФОП Бондаренко Дмитро Анатолійович. Один такий термос коштував 496 грн. Також у цього підприємця замовили 155 махрових рушників для нагородження з вишивкою «Вітання з Тернополя» на 49 600 гривень. Один обійшовся у 320 гривень. 

Також ФОП Боднаренко виграв ще два аукціони. Один у березні – на виготовлення 140 махрових рушників з вишивкою «Вітання з Тернополя». Очікувана вартість закупівлі була 35 000 гривень. В аукціоні взяли участь двоє учасників і ФОП Бондаренко запропонував кращу ціну – 2 4436 грн, тобто по 237 грн за рушник. 

Ще один виграний цим підприємством аукціон – на закупівлю 82 кружок з нанесенням. Аукціон відбувся у жовті, однак там був лише один учасник. Очікувана вартість закупівлі від міськради – 33 000 грн. ФОП Бондаренко запропонував виконати замовлення за 24 436 грн – 298 грн за кружку. 

На відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» (100 шт) та «Почесну відзнаку міського голови» (31 шт) у футлярах витратили 98 950 гривень. У листопаді міська рада уклала договір з ФОП Волковим Вячеславом Борисовичем. 

Відповідно до договору, відзнака «Почесний громадянин міста Тернополя» з футляром коштує 850 гривень. «Почесна відзнака міського голови» у футлярі – 450 гривень. 

У серпні міська рада організувала аукціон на закупівлю 190 спортивних сумок з нанесенням. Очікувана вартість закупівлі – 76 000 гривень. Участь у аукціоні взяли три учасника. Переміг ФОП Махлай Руслан Миколайович, який запропонував виконати замовлення за 66 500 грн, тобто по 350 гривень за сумку. З ним також підписала міська рада угоду про закупівлю 84 термокружок з нанесенням на 32 760 гривень, вже без аукціону. Це 390 гривень за кружку.

З ФОП Паляницею Віктором Андрійовичем міська рада укладала договір на закупівлю 92 термосів з нанесенням за 34 960 гривень, 380 грн за один термос.

Часто перемагав у аукціонах ФОП Стась Микола Миколайович. Він продав міськраді 150 скатертин на суму 27 999 гривень (186 грн за штуку), , 200 пледів з м’якого фліса на 57 700 гривень (288 гривень за плед) , також 97 парасоль з нанесенням на 28 899 гривень (297 гривень за парасольку). 

Кожного разу в аукціоні брали участь по два учасника, де ФОП Стась перемагав. З цим підприємцем міська рада укладала договір без проведення аукціону на закупівлю 97 сумок з нанесенням на суму 32 980 гривень (340 гривень за сумку).

На інфографіці вказано вартість придбаних сувенірів, подарунків та нагород, згідно з опублікованими на сайті державних закупівель договорів в період з 24.02.2022 до 31.01.2023. Зауважимо, що зображення придбаних подарунків на інфографіці ілюстративні.  

Загалом, майже всі аукціони, коли міська рада замовляла різні подарунки та сувеніри, успішно проходили з першої спроби. Не вдалося провести аукціон на закупівлю хіба що наручних годинників. 

Ми звернулися з інформаційним запитом до міської ради щодо деяких закупівель, які викликають сумніви. Ми також запитали, чи планує міська рада зменшити витрати на закупівлю подарунків та сувенірів у 2023 році. 

Читайте також:

Букети, чашки, пледи, парасолі. Які ще подарунки та в кого замовляла Тернопільська міська рада

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Читач46

    Риба гниє з голови. Так було роками і так є понині нежважаючи на війну.
  • Ірина Кравчук

    Кружка - це що?
  • Nadja Doliscna

    Яйця купляти на кілограми,макарони для садочків на метри а міськрада в якій одиниці зважилася це все
  • Микола Унгурян

    а навіщо міській раді, та ще й у період воєнного стану, сумки, кружки, рушники? Яким чином ці предмети допомагають виконувати свої функції органу місцевого самоврядування?

keyboard_arrow_up