Війна за землю: парк на Алясці поки не будуватимуть

Війна за землю: парк на Алясці поки не будуватимуть
  • Користувачі дачних ділянок, що розташовані на вул. Тарнавського - Київській, де планують робити парк, готуються «відвойовувати» свою землю у суді. Хтось просить відшкодування, а хтось – залишити дачі у спокої.
  • Поки триває судовий процес - жодних робіт із облаштування рекраційної зони не буде.

Дехто з користувачів хоче грошову компенсацію по ринковій вартості землі, хтось – щоб їм надали нові ділянки у належному місці, а хтось – щоб ці ділянки не чіпали. Думки користувачів ділянок розділились, але всі хочуть справедливого суду.

- Ми б були дуже щасливі, якби нам вдалося приватизувати ці ділянки, але це неможливо, оскільки нам неодноразово відмовляли, – розповідає член правління садівничого товариства «Ювілейний» Олена Макогон. – Ми хочемо пояснити тернополянам, що ми не є якісь люди, які ставлять свої амбіції та інтереси на противагу розвитку міста. Якщо місту потрібний парк, то він має там бути. Цього хочуть тернополяни. Але ми хочемо, щоб ця процедура пройшла згідно з чинним законодавством, не порушуючи наші права та інтереси.

Свої права на землю люди вирішили відстоювати у суді. І тепер через судову тяганину, облаштування парку та житлового комплексу на території дачних земельних ділянок може затягнутися, оскільки суд заборонив міськраді виконувати будь-які дії щодо землі на час судового процесу.

Відео дня

Зараз розпочався судовий процес щодо скасування рішень міської ради про надання користувачам землі у Малашівцях.

«Ми вимагаємо чесного суду!»

Земельні ділянки виділили садівничому товариству робітників і службовців Тернопільського відділення Львівської з.д. «Ювіленйе» на підставі рішень від 15.04.1960 р., від 22.10.1966 р., від 10.04.1969 р., від 13.11.1969 р., від 15.02.1968 р. для ведення садівництва. В оформлені документів на право користування землею було відмовлено на підставі ухвали міської ради народних депутатів від 02.07.1996 ротку та рішення 5 сесії 23 скликання від 25.09.1998 року.

- Вищий господарський суд України визнав, що ми користуємось ділянками законно ще в 2004 році, – каже Олена Макогон. – Ми чемно сплачували всі податки, доглядали територію. Майже 50 років цією землею користувались люди. З цим треба рахуватись. В нас є чинний Земельний кодекс, в якому передбачена процедура вилучення землі та процедура компенсації. Тому просто так вигнати нас – це зневага не тільки до нас самих, а і до закону України.

Багато користувачів землі порівнюють дії міської ради з рейдерським захопленням. Тому планують пікетувати суд з вимогами чесного вирішення справи. Перше підготовче засідання розпочалося 19 вересня, однак розгляд справи перенесли на 24 жовтня.

- Відбулося підготовче засідання у справі до позову садівничого товариства до міської ради, - розповідає адвокат Павло Варода. – Судове засідання розпочалося, втім його провести не вдалося ,оскільки міська рада запізнилася з у подачі відзову на позовну заяву. Вони тільки сьогодні його передали в суд. Суд також приєднав до матеріалів справи докази сплати садівничого товариства податків за попередні роки, які були підтвержджені податковою службою. Розгляд справи перенесли на 24 жовтня.  

Дачники обіцяють приходити до суду під час кожного судового засідання з пікетом. Дачі свої поки ніхто не планує покидати.

Через суд дачі не чіпатимуть

У міській раді повідомили, що рішенням виконавчого комітету від 31.07.2019 №7/36/133 користувачів земельних ділянок зобов’язали демонтувати тимчасові споруди та елементи огорожі в 30-денний термін з моменту прийняття рішення. Однак всі будиночки та паркани ще досі на місці. Дачники продовжують поратись на своїх ділянках та сподіваються, що поки триватиме судова тяганина, їх не чіпатимуть.

- Суд заборонив міській раді проводити будь-які дії щодо земельної ділянки поки триває судова справа, – каже Олена Макогон. – Тернопільська міська рада не згідна з цим рішенням і подала апеляцію в Львівський апеляційний господарський суд.

Однак дехто з дачників впевнений, що пожежа, яка сталась в одному з закинутих будиночків 13  вересня, це спосіб залякати людей.

- Я не думаю, що це випадковість, – каже дачниця Людмила. – Це починаються тиснення на дачників.

Нова земля дачникам не подобається

Як повідомили у міській раді, користувачам дач на Тарнавського виділили землю, загальною площею до 20 гектар на території Тернопільської міської об’єднаної територіальної громади в межах с. Малашівці Зборівського району. Відповідно до ст. 118 Земельного кодексу України громадяни, зацікавлені в одержанні земельної ділянки для будівництва, фермерства, садівництва та інших призначень, повинні подати клопотання до відповідного органу місцевого самоврядування. Однак користувачі дач такою альтернативою лишились не задоволеними.

- Земля, яку нам виділили в Малашівцях, знаходиться біля сміттєзвалища, – розповідає Олена Макогон. – Ця земля призначена для житлової забудови. Тобто нам пропонують їхати в Малашівці і будувати будинки. Може хтось і ходів би там землю, але вона має бути рівноцінна тій, що ми мали.

Деякі користувачі землі все ж розраховують на землю в іншому місці, хоча у міській раді наразі про це мова не йде. Грошові компенсації дачникам також не передбачені. 

Що буде на місці дач

Як ми писали раніше петицію про облаштування нової паркової зони в районі вул. Київська - Тарнавського Максим Дігай зареєстрував ще 17 квітня 2018-ого. Петицію підтримали і тернополяни, і депутати, і виконком міської ради. На сесії міської ради 8 жовтня 2018-ого вирішили сформувати рекреаційну зону (парк) на земельній ділянці загальною площею до 10,5 га. Згодом, виникли питання куди поділося ще 7 га, адже загальна площа ділянки 17 га. Як раніше роз'яснювали журналістам "RIA плюс" у міській раді у відповіді на наш інформаційний запит - для парку виділили 10,5 га, а не 17,5, тому що 7 га цієї земельної ділянки передбачено для забудови. На інший запит відповіли, що загальна площа, призначена під забудови, складає 5,2 га.

- Проєктом містобудівної документації на підставі аналізу містобудівної ситуації та можливої ємності території детального планування, запроєктовано розміщення двох кварталів комплексної багатоповерхової квартирної забудови, - йдеться у відповіді на запит. - На перших поверхах багатоповерхівок будуть розташовані установи громадського обслуговування.

 У міській раді повідомляють, що відповідно до проєкту, територія парку буде максимально озеленена – понад 65% території становитимуть зелені насадження. Одночасно проєктом передбачені ландшафтно-рекреаційні, дитячі та спортивно-ігрові зони.

Містобудівним акцентом парку стане виставковий павільйон сучасного мистецтва і науки, у якому пропонується експонувати твори сучасних митців, проводити мистецькі та науково-громадські заходи. Дах будівлі виконають з  використанням сонячних батарей. Отриману енергію використовуватимуть на потреби парку. 

Тернополяни самі приймали участь у обговоренні майбутньої концепції парку та пропонували свої ідеї. Дехто ж реєстрував петицію, про те, що територія парку має займати не 10,5 а всю територію дачних ділянок, які мають загальну площу 17,5 гектар. Однак хоч петиція і набрала необхідну кількість голосів, площу відведену під парк не збільшили.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • [email protected]

    Потрібно їсти з ложечки а не з черпака .Хочеш будувати дай людям землю поближче а не хто зна де ,Дай їм компенсацію ,тоді буде добре .Така сама картина з тими гаражами що від променя - хочете землю побудуйте паркінг а ту землю заберіть і все буде добре .А то їсти черпаком то можна подавитись .Ліпше з ложечки .. і всім буде добре ,не тре бути таким захланним .Замість пару сотень мільйонів можна взяти пару десятків і ніхто не буде воювати.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up