Як у Тернополі заробляють на смітті і куди воно потрапляє з контейнерів

Як у Тернополі заробляють на смітті і куди воно потрапляє з контейнерів
  • Сортування сміття мають обов’язково ще з січня 2019 року. 

  • Відтоді біля багатоквартирних будинків поставили сітки для пластикових пляшок, а в багатьох ОСББ пішли ще далі. І, окрім пластику, сортують навіть скло та папір.

  • Та куди все це потрапляє далі? На Малашівський полігон? Ми дізналися, хто та куди відвозить відсортоване сміття і як на цьому вдається заробити.

У Тернополі сортування сміття стало обов’язковим після того, як на черговій сесії Тернопільської міськради внесли зміни та доповнення до рішення міськради від 19.05.2011 року «Про затвердження правил благоустрою міста Тернополя». Виконавців послуг з управління, утримання та обслуговування багатоквартирних будинків зобов'язали переобладнати контейнерні майданчики та забезпечити роздільне сортування сміття.

Відтоді біля сміттєвих контейнерів поставили ще металеві сітки для пластику, а в багатьох ОСББ на цьому не зупинилися і переобладнали контейнерні майданчики та відсортовують ще папір та склотару.

Однак багато тернополян думають, що насправді відсортоване сміття все-одно потрапляє на Малашівський полігон. А дехто навіть стверджує, що бачив, як все сміття від багатоквартирного будинку вантажили в одну машину. 

Відео дня

Як насправді діє сортування та сміття та як воно облаштоване в ОСББ та ПП, що обслуговують багатоквартирні будинки, розбираємося.

Як забирають сміття біля будинків, що обслуговують ПП (жеки)

Біля багатоквартирних будинків, що обслуговують приватні підприємства, окремо відбирають лише пластикові пляшки. Вивозом невідсортованого сміття займаються ПП «Екотерн» та ТОВ «Квартал-Л».

Вивіз проводять з певною періодичністю, залежно від того, наскільки є великою є потреба у вивозі сміття. Біля одних будинків це роблять через день, біля інших – раз у два дні. Оплата за вивезення, як і кількість контейнерів, необхідних на майданчику, формується від кількості зареєстрованих мешканців у квартирах будинку.

Також ТОВ «Квартал-Л» займається вивозом пластикових пляшок у Тернополі. Куди їх вивозять, розповів журналісту «20 хвилин» директор підприємства Олег Лемега.

–  Збираємо ми з цілого міста. Для цього в нас є спеціально виділена машина та працівники, – каже пан Лемега. – Працюємо за графіком. Стараємося забрати пластик на кожному пункті, принаймні, раз на тиждень. Екіпаж уже знає, де наповнення пляшками більше, тому на таких пунктах забираємо частіше.

Фірма забирає пластик не тільки від будинків, що обслуговують приватні підприємства, але і від деяких ОСББ. Надалі його відвозять на сортувальну лінію у Великому Глибочку, а потім пластик відвозять на переробку, каже співрозмовник.

– За день ми збираємо до двох з половиною тонн пластикових відходів. Робимо це вночі, тому що вдень через інтенсивний рух автомобілів оперативно заїхати до всіх будинків проблематично. На жаль, у сітки для пластику кидають все підряд. З кожної машини 25-30 відсотків – це побутове сміття, яке кинули не в контейнер, а до пластику.

Як працюють ОСББ

У багатьох ОСББ сортують не тільки пластик, але й інші відходи. Голова ГО «Рада голів ОСББ Тернополя» Сергій Лупак розповів як це відбувається.

– ОСББ мають угоди з приватними підприємствами, обирають їх, відштовхуючись від того, яку ціну за сміття вони пропонують. У Тернополі таких підприємств декілька. ПЕТ-пляшки забирають за ціною орієнтовно три гривні за кілограм, склобій – 50-60 копійок за кілограм. У моєму ОСББ на вулиці Чалдаєва інколи можна було отримати до тисячі гривень за місяць. Через це також зменшується кількість інших побутових відходів, що поки не сортують. Фірма, що вивозить звичайне сміття на Малашівський полігон, виставляє рахунок за фактичну кількість вивезеного. Тобто нам вдається і на цьому зекономити.

Для такої економії необхідно лиш обладнати контейнерний майданчик і укласти договір з відповідною фірмою. 

– ОСББ, що сортують сміття по Тернополю орієнтовно 20-25. Вам необхідно буде залучити кошти від мешканців ОСББ лише для облаштування контейнерного майданчика. Дозволів на його облаштування не потрібно, головне, щоб він знаходився на вашій прибудинковій території, – уточнює пан Лупак.

Керівник однієї з тернопільських фірм, що здійснює вивіз відсортованого сміття, Юрій Заярний розповів, що співпрацює з сімома ОСББ Тернополя.

– По мірі наповнення контейнерів нам віддзвонюють, і ми забираємо на наступний день чи через день, – каже він. 

Після сортування в Тернополі сміття за видами відправляють на переробні заводи, розташовані по всій Україні, стверджує він. Деякі види сміття, наприклад, пластикові пляшки, додатково ще спресовують. 

 

Відсортовані пляшки, склотара, папір, тощо на Малашівський полігон не мали б потрапляти. Але як усе насправді? 

Опитування

А як сміття сортуєте ви?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up