Все про пенсії в час воєнного стану: кому додадуть грошей і де отримати пенсію переселенцям

Все про пенсії в час воєнного стану: кому додадуть грошей і де отримати пенсію переселенцям
  • Індексація пенсій проведена незалежно від факту роботи одержувачів пенсій, як не працюючим, так і працюючим особам.
  • Що робити тим пенсіонерам, які отримували виплати на пошті та зараз поміняли місце проживання? Куди їм необхідно звернутись, щоб і надалі отримати пенсійні виплати? Чи потрібно для їх отримання реєструватись за місцем проживання чи фактичного перебування?
  • Як отримати допомогу на поховання особам, які тимчасово змінили місце постійного проживання?

В березні зарахування пенсії на банківські картки відбулось раніше, ніж зазвичай. Декому прийшло більше грошей. А що робити переселенцям, які отримували гроші на пошті, а зараз змінили місце проживання? Кому і скільки доплатять цього року? Де отримати консультацію щодо виплати пенсій? Та як отримати допомогу на поховання особам, які тимчасово змінили місце постійного проживання?

Всі ці питання надіслали читачі на гарячу лінію «20 хвилин», а ми переадресували їх до заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області Володимира Івахова.

Перерахунок пенсій і чи буде доплата постійною

— Пенсійним фондом України в умовах воєнного стану забезпечено своєчасне нарахування пенсій, передачу виплатних документів та  фінансування пенсійних виплат у березні цього року, — повідомив Володимир Івахов. — Відповідно до статті 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія виплачується щомісяця, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія.

Відео дня

Кабінетом Міністрів України 26 лютого 2022 року прийнято Постанову №162 «Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану». Таким чином, виплата пенсій може здійснюватись без урахування строків, визначених вищезазначеною статтею 47.

— Відповідно до статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2022 року № 118 «Про індексацію пенсій та заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2022 році», Головним управлінням Пенсійного фонду України в Тернопільській області проведено перерахунки пенсій з 1 березня 2022 року, шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсій, на коефіцієнт 1,14, — повідомив Володимир Івахов.

Перерахунку підлягали пенсії:

  • призначені відповідно до Закону України “Про  загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»;
  • призначені відповідно до частини третьої статті 54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
  • призначені відповідно Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деякий інших осіб» (крім військовослужбовців строкової служби).
  • У разі, коли збільшення в результаті перерахунку пенсій, зазначених вище, не досягає 100 гривень, встановлюється щомісячна доплата до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, яка враховується під час подальших перерахунків пенсій, — пояснив Володимир Івахов.  

Скільки додали пенсіонерам, старшим за 75 років і більше?

Не перераховувалися пенсії, які призначені за спеціальними законами (державні службовці, журналісти, науковці тощо), а також пенсії, які призначені за заявами, поданими після 01.01.2022 року.

— Індексація пенсій проведена незалежно від факту роботи одержувачів пенсій, як не працюючим, так і працюючим особам, — наголосив Володимир Івахов.

Також з 01.03.2022 проведено перерахунок розміру щомісячних компенсаційних виплат, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2020 року № 849 «Деякі питання підвищення пенсійних виплат для окремих категорій осіб у 2021 році та в подальшому» для осіб, які досягли віку від 75 до 80 років, та віку 80 років і більше.

— Зазначені виплати підвищуються на коефіцієнт збільшення 1,14, — пояснив Володимир Івахов. — Відповідно для осіб віком від 75 до 80 років з 01.03.2022 зазначена компенсаційна виплата збільшиться на 56 грн (з 400,00 грн до 456,00 грн), а для осіб, які досягли віку 80 років і більше — на 70,00 грн (з 500,00 грн до 570,00 грн).

Для отримувачів пенсій, призначених по 31 грудня 2021 року згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», розмір яких не підвищувався з 01.03.2022, встановлюється щомісячна доплата до пенсії в розмірі 135 гривень у межах максимального розміру пенсії, визначеного законом, яка враховується під час подальших перерахунків пенсії, відповідно до законодавства.

— Окрім того, з 01.03.2022 перераховано розмір пенсійних виплат осіб, які є одержувачами пенсій, призначених згідно Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та мають необхідний страховий стаж (35 років чоловіки та 30 років жінки) або є особами з інвалідністю І групи, — повідомив Володимир Івахов. — Розмір пенсії для зазначеної категорії осіб з 01.03.2022 року не може бути нижче 2300 гривень.

Особам, які не працюють та в яких щомісячний розмір пенсійних виплат (незалежно від виду) не досягає 2100 грн, з 01.03.2022 встановлено щомісячну доплату у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру, і яка враховується під час подальших перерахунків пенсій.

Зазначені перерахунки пенсій проведено за матеріалами пенсійних справ. Виплата перерахованих пенсії проводиться щомісячно.

Якщо пенсіонери змінили місце проживання

Якщо громадяни не виїжджали і перебувають на своєму постійному місці проживання — вони в березні отримали свою пенсію вдома, або забрали її у відділенні, згідно зі звичайним графіком АТ «Укрпошта».

— Для осіб, які тимчасово зміни фактичне місце проживання, Уряд ухвалив альтернативні способи виплати та доставки пенсій на період введення воєнного стану на території України та на випадок збоїв у роботі банківських установ, а також для переміщених осіб, які отримують пенсію через поштового оператора, — повідомив Володимир Івахов.

Постановою КМУ, прийнятої 26 лютого 2022 року № 162 «Про особливості виплати та доставки пенсій, грошових допомог на період введення воєнного стану», передбачено:

- виплату пенсій через будь-яке відділення АТ «Ощадбанку» (якщо певний уповноважений банк не може здійснити виплату) як грошовий переказ без відкриття рахунку. Особі для цього необхідно звернутися до відділення АТ «Ощадбанк» з паспортом та довідкою про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;

- у разі, коли особа отримувала пенсію через АТ «Укрпошта» і змінила місце проживання, отримати пенсію можна буде через відділення АТ «Ощадбанк» як грошовий переказ без відкриття рахунку;

Особам, які тимчасово змінили фактичне місце проживання і отримують пенсію через АТ «Укрпошта» необхідно звернутися до органів Пенсійного фонду України для подальшого отримання пенсії. Заяву можна подати особисто до будь-якого відділу обслуговування громадян (сервісного центру) за місцем свого перебування або через особистий електронний кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, або на електронну пошту органу Пенсійного фонду України.

— Виплата пенсії за тимчасово фактичним місцем проживання, за результатами опрацьованих заяв, забезпечуватиметься у найкоротші терміни, — запевнив Володимир Івахов.

Особи, які на даний час не мають можливості зняти готівку з банківських карток у банкоматах або відділеннях банку, можуть скористатися такими сервісами:

  • перерахування коштів з картки для отримання готівки у відділенні АТ «Укрпошта» або з доставкою за адресою проживання за допомогою послуги «З картки додому»: https://www.ukrposhta.ua/perekaz-z-kartki-dodomu/
  • зняття коштів через POS-термінали у відділеннях АТ «Укрпошта». Детальніше про послугу можна дізнатися за посиланням  https://www.ukrposhta.ua/ua/vydacha-hotivky-cherez-pos-terminal

Про допомогу на поховання, якщо ви переїхали

Як отримати допомогу на поховання особам, які тимчасово змінили місце постійного проживання?

— У разі смерті пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплату допомоги на поховання здійснюють органи Пенсійного фонду України, — повідомив Володимир Івахов. — Прийом заяв здійснюється незалежно від взяття на облік (місця проживання, перебування) особи на території тієї чи іншої області, тобто за принципом екстериторіальності. Виплата допомоги на поховання здійснюється виключно через банківські установи.

Особа, яка звертається по допомогу на поховання, подає до відділу обслуговування громадян (сервісного центру) такі документи:

  • документ, що посвідчує особу заявника;
  • заяву про виплату допомоги на поховання;
  • свідоцтво про смерть;
  • витяг із Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання або довідку про смерть пенсіонера.

Якщо померла особа одержувала пенсію, відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби», заявник додатково подає документи, які підтверджують родинні стосунки, а особи, які не є членами сім’ї померлого – довідку, що поховання здійснено за власні кошти (не за кошти держави).

— У разі реєстрації смерті за межами України подається свідоцтво про смерть або інший документ, який підтверджує факт смерті, виданий компетентним органом іноземної держави, — повідомив Володимир Івахов. — Варто також зауважити, що термін для звернення по виплату допомоги на поховання не обмежується. А це означає, що особа, яка здійснила поховання пенсіонера, може в будь який час звернутися в органи Пенсійного фонду України.

Довідка

Щодо питань, які виникають у сфері пенсійного забезпечення, громадяни можуть звернутися до відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області, які працюють у штатному режимі без перерви з 8.00 до 17.00, сервісний центр №11 в м. Тернополі — з 8.00 до 18.00. В березні сервісні центри працюють також і у вихідні дні з 09.00 до 15.00.

Перелік відділів обслуговування громадян (сервісних центрів) та відділень АТ «Ощадбанк» в Тернопільській області — за посиланням: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=266835738962590&id=100069084974486

Роботу вебпорталу послуг Пенсійного фонду відновлено. Отримати пенсійні послуги через вебпортал можна за посиланням: https://portal.pfu.gov.ua.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up