Як діятиме новий тариф на тепло і гарячу воду. Пояснив директор теплових мереж

Як діятиме новий тариф на тепло і гарячу воду. Пояснив директор теплових мереж
  • Для тернополян впроваджують двоставковий тариф за послуги тепла.
  • Що це таке і як розуміти, запитали у директора «Тернопільміськтеплокомуненерго». 
  • Як карають тернополян за несплату комуналки? Ми дізналися

На офіційних сайтах комунального підприємства «Тернопільміськтеплокомуненерго» і Тернопільської міської ради з'явилося оголошення про впровадження для тернополян двоставкового тарифу за тепло і гарячу воду. 

Читачі вже звертаються у редакцію з повідомленнями наступного змісту. 

— Прочитала оголошення і нічого не зрозуміла. Чи можу я сплатити всю суму за тепло і гарячу воду наперед? Хочу звільнитися від будь-яких додаткових оплат влітку. Для чого цей тариф і кому? Може, краще, щоби люди приєднувалися до нього по бажанню? — каже тернополянка Людмила. 

Відео дня

Як зазначається в оголошенні, введення двоставкового тарифу, в першу чергу, направлене на зниження фінансового навантаження на абонентів в опалювальний сезон. Крім того, це дасть можливість отримувати обігові кошти підприємству КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» влітку, які використовуватимуть на проведення ремонтних робіт та підготовки до наступного опалювального сезону. 

Що це таке простими словами, ми запитали у директора «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрія Чумака.

— Такий тариф вже введений з 01 грудня 2021 року. У платіжках буде дві графи. Перша — споживання теплової енергії, друга — плата за приєднане навантаження.

Головною метою двоставкового тарифу є зменшення навантаження на тернополян при здійсненні оплати взимку. 

Як ми зрозуміли і підтвердив Андрій Чумак, якщо особа умовно сплачувала за опалювальний період загалом 1000 грн, то тепер цю суму розіб'ють на 12 місяців рівними частинами. 

— Ця плата за приєднане навантаження раніше збиралася протягом опалювального періоду. Як правило, протягом 5,5-6 місяців. Тепер же вона збиратиметься рівномірно протягом 12-ти місяців року, — каже пан Чумак.

Журналісти «20 хвилин» підсумували, що сплативши за обома частинами тарифу, абонент компенсує підприємству загальну вартість послуги. При одноставковому тарифі абонплата (умовно-постійна частина тарифу) не була відокремлена від загальної вартості теплової енергії, та сплачувалась абонентами загальною сумою. Зараз, при двоставковому тарифі, абонент сплачує витрати окремо:

- умовно-змінну частину — безпосередньо під час виробництва теплової енергії, тобто в опалювальний сезон;

- умовно-постійну — щомісяця протягом року, оскільки при формуванні тарифу річна сума умовно-постійних витрат розподілена на 12 місяців.

Від чого залежить плата?

Ціна у платіжках залежатиме від погодніх умов, тривалості зими, утеплення будинку, а також від метражу житла, переконує директор комунального підприємства теплових мереж.

—  Є встановлена плата за місяць, квадратний метр і приєднане навантаження будинку в цілому. А потім, усередині будинку, плата розподіляється пропорційно, метрам квадратним опалювальної площі, — розповів директор комунального підприємства.

Абонплата — явище не нове, вона вже була, її просто виділили окремо. 

— Раніше ця плата була у складі тарифу, а тепер її виділили в окрему графу. Це пояснюється тим, що існують договори у складі яких абонентської плати немає. Наприклад, якщо будівля в цілому укладає договір з нами у вигляді ОСББ або управителя. У такому випадку абонплати не буде, бо ОСББ чи управитель самостійно будуть виконувати дії, пов'язані з нарахуванням плати, — каже Андрій Чумак. 

Кожен рік можна вибирати новий вид договору. І змінювати його умови по постачанню холодної і гарячої води, пояснює Андрій Чумак.

Чи тернополянам на практиці буде краще жити із новим тарифом, ми запитали у директора підприємства теплових мереж. 

— Ми до 2012 року мали такий двоставковий тариф, тому це вже не новинка. Стосовно того: краще чи гірше, важко сказати. Все буде залежати від погодніх умов. Якщо буде серйозна зима, то важко справлятися з будь-яким тарифом, — підсумував керівник. 

Якщо схочете перейти на попередній тариф, не вийде, адже новий тариф передбачає рівні умови для всіх. Заплатити можете, не змінюючи тарифу, попереджає пан Чумак. 

—  Якщо споживач заплатив більше, то ми відмінусуємо ті кошти, якщо менше — то донарахуємо. Але двоставковий тариф однаковий для всіх, — каже керівник.

Читайте також: У тернополян із січня 2022 року будуть зміни в рахунках за тепло і гарячу воду

Що з боржниками?

Андрій Чумак зауважує, боржники по комуналці є, але їх не більше, ніж минулоріч. 

— Є певна група, яка має постійно великі борги. Як правило, борги інших не є критичними. Бо люди поступово їх проплачують, — розповідає керівник. — Ми практикуємо з виконавчою службою арешт транспорту боржників. Це найдієвіший засіб впливу на злісних неплатників, — каже керівник підприємства.

Згідно з новим законодавством, є можливість нарахування пені на борг за комуналку. Раніше її не було.

— Яким чином ми будемо нараховувати пеню ще не відомо. Чи постійно, чи коли несплата перевищить певний строк, рішення ще не прийняли, — каже Андрій Чумак.

Нагадаємо, якщо споживач вчасно не сплачує за спожиті комунальні послуги, підприємство-надавач послуг може почати нараховувати пеню.

Юридична довідка: 

Відповідно до частини першої статті 26 Закону про житлово-комунальні послуги у разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов'язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 % суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 % загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги.

Цивільним кодексом України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов’язання, на вимогу кредитора зобов’язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом (частина друга статті 625).

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач88

    Просто дивує, як нашим, як верховним, так і місцевим можновладцям не прийшло на думку (хоча - хто знає...) ввести податок (з абонплатою окремо) на повітря, яким ми всі дихаємо!? Причому технічно це зробити дуже нескладно - всім роздати (за окрему плату) протигази з вмонтованими лічильниками повітря, що вдихається та видихається (різницю оплачувати у подвійному тарифу). Та обов"язково створити міністерство з управліннями у всіх териториальних громадах, яке б контролювало усі питання, пов"язані з диханням усіх верств населення. Ну, й безумовно, наглядову раду з представників незалежних країн Євросоюзу та США. А, як "пробний шар", запустити податок на ходіння у взутті (особливо на високих підборах) по бруківці.
    P.S.  При цьому не забути передбачити обов"язкову перевірку лічильників
             повітря  один раз у півріччя за рахунок споживачів.

keyboard_arrow_up