Як ізолювати транзитні стояки у квартирах, щоб за них не платити. Чи зміняться платіжки за січень?

Як ізолювати транзитні стояки у квартирах, щоб за них не платити. Чи зміняться платіжки за січень?
  • Робочі групи обстежують транзитні стояки у квартирах, дивляться чи вони ізольовані.
  • Які вимоги до ізоляції і хто має робити?
  • Якими будуть платіжки за січень? Запитали у директора тепломереж.

 

Для власників індивідуального опалення буде скасована оплата за ізольовані транзитні стояки. Жителі будуть платити лише за надану послугу. Після проведення робочими групами інвентаризації у тих квартирах, де стояки заізольовані належним чином, або відсутні, «Теплокомуненерго» проведе перерахунок або знизить оплату.  Про це повідомив Сергій Надал на своїй офіційній сторінці у Фейсбуці. 

У який спосіб і яким матеріалом мають бути заізольовані транзитні стояки, аби оплату за них зменшили раз і назавжди? Ми з'ясовували у керівників. 

Міськрада ініціювала створення робочих груп. Ті, згідно з повідомленням, обстежують місця загального користування у будинках, а також ізольованість транзитних стояків у тих квартирах, мешканці яких їх запросять. Після чого, робоча група складає акт обстеження і передає його у КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». Що далі відбувається у тепломережах, як рахуватимуть і що братимуть до уваги? Чи є спеціальні вимоги до ізоляції транзитних стояків, запитали у тепломереж. 

Відео дня

Ця інформація спрямована у першу чергу до тих мешканців багатоквартирних житлових будинків, що мають індивідуальне опалення, але проживають в будинках, де решта мешканців отримують тепло завдяки централізованому постачанню.

Як ізолювати?

Тернополяни відкрито дивуються у соцмережах, яким чином і хто має ізолювати ці транзитні стояки у квартирах? Які вимоги до теплоізоляції насправді?

Тернополянин Богдан написав: «Після перевірки, ізоляцію зразу знімається і квартира далі опалюється частково за рахунок ц/о. І, навіть, якщо залишили ізоляцію, я ще не чув про таку ізоляцію, яка повністю блокує тепло чи холод. Також труби проходять через стіни і підлогу, нагрівають їх. Це ж теж змінює клімат у квартирі. Хто цей дурдом придумав? Дозвольте людям перейти на і/о, а тим, в кого нема грошей, дайте безвідсотковий кредит.»

Христина запитує: «Чим саме має бути заізольована?». Ірина їй відповідає, що мінватою, а Лора публікує свою ізоляцію.

Тернополянин Андрій прокоментував: «Все чудово. Було би. Чого не сказати, як саме і чим мають бути ізольовані транзитні стояки?»

А ось пані Оксана пише: «Коли здавали в експлуатацію і/о, ізоляція труб була обов'язковою.»

Наталія запитала: «Це що таке? Тут обмотав, а через 5 хв: комісія з хати — ізоляція з труби.» Жінка долучила фото «ізоляції». 

Бачимо, що на фото транзитний стояк ізольований простою фольгою, тут і без фахівця цілком зрозуміло — це не ізоляція. 

 

Проведіть... енергетичний аудит

Начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Олег Соколовський каже, що у «Методиці розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг» є інженерні та енергетичні вимоги до ізоляції транзитних стояків. 

Так, Розділом V. «Методики розподілу» передбачено визначення обсягу теплової енергії, витраченої на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання. Воно складається із загального, що розподіляється між усіма приміщеннями та індивідуального, що дорозподіляється на неопалювані приміщення або приміщення з індивідуальним опаленням, через які прокладені транзитні трубопроводи внутрішньобудинкової централізованої системи опалення. 

Що це значить простими словами для мешканців квартир з індивідуальним опаленням?

 — У кожного, хто ставив індивідуальне опалення, є проєкт. У цих проєктах заізольована труба не передбачена. Аби її заізолювати, згідно з вимогами закону, потрібно спершу переробити проєкт. За нього несе відповідальність проєктант, включно із кримінальною. Саме він зобов'язаний роз'яснити людям і зробити відповідний проєкт. Тепломережі тут ні до чого, — каже пан Соколовський.

Якщо із проєктантами ви не хочете мати діла, то можете замовити енергоаудит, радить начальник ЖКГ міста. 

Енергоаудит — це обстеження будівлі з метою визначення її стану з погляду енергоспоживання та комфорту мешканців і підготовка рекомендацій щодо зниження енергоспоживання та покращення комфорту.

— На даний час люди утеплюють, тобто ізолюють транзитні стояки у своїх квартирах хто чим може. Ми йдемо назустріч, — каже Олег Соколовський. 

За словами начальника, люди все ж не мають забувати, що є буква закону, і рано чи пізно її прийдеться виконати. 

— Всюди, де є хоч якась теплоізоляція, ми це фіксуємо. Далі будемо вирішувати комісійно, як чинити і рахувати плату, — пояснює начальник. — Завдання комісій — лише зафіксувати. Що ж вважається справжньою ізоляцією, а що ні —  це питання до фахівців.

Якими будуть платіжки за січень

Директор КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» Андрій Чумак підтвердив, що за ізоляцією транзитних стояків у квартирах потрібно звертатися до фахівців-інженерів. За організацію таких робіт на даний час відповідають управителі будинків, тому можна звертатися і до них, пояснює директор тепломереж. Майнові відносини з 1 грудня 2021 року кардинально змінилися. Тепер теплові мережі не відповідають за те, що всередині будинку. Вони відповідають лише за температуру в трубі на вході в будинок, а за температуру в під'їздах відповідають виключно «ЖЕКи».

— Транзитні стояки у квартирах — це спільна власність усіх мешканців багатоквартирного будинку. Тому відповідальність за їх належний стан несе фірма-управитель, хто обслуговує той чи інший будинок, — каже пан Чумак. 

Директор каже, робочі групи і представники тепломереж лише фіксують наявність чи відсутність ізоляції цих транзитних стояків. Якісь конкретні вимоги до матеріалів чи виконання робіт з ізоляції не висувають. 

Відповідно до Методики, люди дійсно мають провести енергетичний аудит або інженерне обстеження своїх транзитних стояків. 

Андрій Чумак радить, хочете знати, якою має бути технічно і законно правильна ізоляція транзитних стояків у ваших квартирах? Тоді звертайтеся до інженерів, бо це доволі складне питання, яке потребує спеціальних знань. Комунальники до ізоляція відношення не мають. У складі робочих служб вони лише фіксують сам факт ізоляції. 

А що з батареями або їх відсутністю у місцях загального користування? Чи прийматимуть це до уваги при обрахунку? 

Журналістка «20 хвилин» запитала у директора тепломереж, чи є прогнози, якими будуть платіжки за січень?

— Не можу вам сказати. Ще замало склали актів, щоб щось прогнозувати. Грудень 2021 року —  найхолодніший за останніх 30 років. Як правило, у грудні середня температура коливалась від - 0,8 до  -1,1. У цьому ж році середня температура: -2,5. Це треба врахувати, бо температура на оплату впливає значно більше, ніж навіть площа місць загального користування, — каже керівник.

Нагадаємо, що тернополянці Ірині за грудень за тепло нарахували 676 грн, з них — лише 112 грн за стояк. Все решта — за обігрів місць загального користування: під'їзду та підвалу, а також допоміжних приміщень будинку. Це лише один приклад із тисяч…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Юра Дробиняк

    Нащо труби ізолювати?
  • David Starr

    А зміст? Перед комісією заізолювали, комісія пішла - зняли і далі собі гріються за рахунок ЦО.
  • Новини Тернополя - 20 хвилин

    Долучайся до нашого Telegram-каналу https://t.me/te20minut

  • Ганна Кушнір

    То які вимоги,чому не вказано і депояснення

keyboard_arrow_up