Як стягнути аліменти з батька, який за кордоном? Тернополянка ділиться історією, адвокат – порадами

Як стягнути аліменти з батька, який за кордоном? Тернополянка ділиться історією, адвокат – порадами
  • Міф про те, що з батька дитини, який живе і працює за кордоном, стягнути аліменти неможливо, продовжує жити.
  • Журналісти «20 хвилин» його розвінчують. 
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих і незалежних матеріалів.

Часто буває, що колишнє подружжя проживає у різних країнах. Найбільше від цього потерпають діти. Проте це не знімає з платника аліментів, який живе не лише окремо від дитини, а й вдалечині від неї, обов’язку з її утримання.

Міжнародними нормами, Конвенцією про права дитини визначено, що батько (-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини. 

Сімейний кодекс України це підтверджує: батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. 

Відео дня

Чи треба довідка про доходи батька

Тернополянка Юлія (ім’я змінене на вимогу – прим.авт.) розповіла журналістці «20 хвилин», що жила з чоловіком за кордоном впродовж декількох років, де і народилася їхня спільна донечка. Жінка повернулася додому, на Тернопільщину, оскільки спільне життя з чоловіком стало неможливим. 

— Відколи повернулася в Україну, практично одразу мій колишній чоловік перестав дбати про дитину, не надавав матеріальної допомоги, хоча таку можливість ще й як мав і має. Його офіційний щомісячний дохід становить майже 5000 доларів,  – каже жінка. 

У зв’язку з цим жінка звернулася до суду з позовом про стягнення аліментів. 

— Я підготувалась до цієї справи ретельно. Найняла адвоката, разом з ним почали збирати докази по справі і готувати необхідні процесуальні документи. Найпершим моїм кроком був запит на роботу, де офіційно працював колишній, про його доходи. Мені вдалося отримати від роботодавця чоловіка декларації про його прибутки та відрахування. Саме на підставі цієї «довідки» наші суди визначають розмір аліментів, який підлягатиме до стягнення, – пояснює пані Юлія.

Зарплатної межі немає, аліментна – є?

Пані Юлія продовжує розповідати, що частково «виграла» суд у Теребовлянському райсуді. 

— Я просила стягнути з батька дитини на її утримання тисячу євро. Суд задовольнив моє прохання наполовину: стягнув у твердій грошовій сумі 500 євро щомісячно до досягнення дитиною повноліття. Вважаю таке рішення несправедливим, адже просила, як за законом належить, ¼ . Батько ще й вирішив зекономити на дочці і подав апеляційну скаргу, аби зменшити і цю суму, – згадує жінка. 

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду зменшила суму аліментів ще на 200 євро. Тому з 500 євро, присуджених судом першої інстанції, після апеляції залишилось 300 євро.

— Смішно, коли батько дитини заробляє 5000 доларів, а на дитину хоче дати по мінімуму, – зітхає жінка. – Крім того, апеляційний суд вказав, що мною не доведено, на які саме потреби малолітній дитині необхідний такий значний розмір аліментів. То де ж та межа?

Які діяти? Радить адвокат

Адвокат Іван Бочан каже, що справи про стягнення аліментів з батька і, навіть, матері, які перебувають за кордоном, все частішають. Є відмінності у стягнутих судом сумах навіть за “національною” ознакою, каже адвокат. Найбільші суми, за його словами, стягують саме  із батьків-іноземців, а також з тих батьків, які перебувають за кордоном легально. 

—  Незалежно від того, проживають батьки разом чи розлучилися, незалежно від місця їхнього проживання: у різних містах чи країнах, – вони обидва відповідальні за виховання і благополуччя власних дітей. Якщо, наприклад, батько не надає матеріальну допомогу своїй дитині добровільно, то єдиним виходом є звернення до суду із позовом про стягнення з нього аліментів. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини, – пояснює адвокат. 

Ми запитали у фахівця про мінімальну і максимальну межі розміру аліментів. 

Коли немає жодних доказів про доходи платника аліментів, то потрібно керуватися статтею 184 Сімейного кодексу про визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі. 

Адвокат каже, що аліменти у твердій грошовій сумі суди стягують тоді, коли дохід платника аліментів непостійний, мінливий. 

 — Перебування за кордоном одного із батьків і неможливість встановити його/її місце роботи та, відповідно, отримання певних доходів за ним, є підставою для звернення того з батьків, на утриманні якого перебуває малолітня чи неповнолітня дитина, до суду із заявою про визначення розміру аліментів у твердій грошовій сумі. Свій позов слід мотивувати орієнтовним доходом, який отримує чи може отримувати такий батько чи матір на роботі за кордоном. Наприклад, якщо це будівництво, де доходи одні з найвищих, вказати у позові орієнтовні суми заробітної плати у цій сфері, радить адвокат. 

Від тисячі з копійками до… 20 тисяч гривень

У практиці адвоката зустрічалися різні справи і різні присуджені за ними суми аліментів.

— Зазвичай наші суди із батьків, котрі живуть і працюють в Україні, стягують один прожитковий мінімум для дитини відповідного віку, це рекомендований розмір аліментів для сплати за умови, коли батько має з чого їх сплатити. А от суми із батьків, котрі офіційно перебувають за кордоном і добровільно не хочуть забезпечувати свою дитину, куди вищі. До прикладу, із батька португальця, який фінансово не підтримував свою дитину, яка проживає в Україні з матір'ю, Тернопільський міськрайсуд нещодавно стягнув 20 тисяч гривень аліментів щомісячно на підставі довідки з  місця роботи батька, —  каже адвокат. 

Для боржників встановлюють обмеження

З 2018 року введене право виконавця встановити тимчасові обмеження боржника у праві виїзду за межі України, у праві керування транспортними засобами, користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, у праві полювання. Вказані обмеження можуть бути застосовані до боржника у випадку наявності заборгованості зі сплати аліментів понад чотири місяці. Про це говорить начальник управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області Андрій Хічій.

Часто буває, коли аліменти присуджуються до стягнення з тієї особи, яка перебуває за кордоном на постійному місці проживання і навіть не планує приїжджати в Україну. 

—  Якщо особа, яка ухиляється від сплати аліментів, перебуває за кордоном офіційно і на постійній основі, то той з батьків, з ким проживає дитина, має право пред'явити наше судове рішення на території тієї країни, з якою Україна має Угоду. Наш перекладений виконавчий документ пред'являється в орган виконавчої служби країни-перебування “ухилянта” і там запускається процедура стягнення відповідно до місцевих законів. Цим займається Міністерство юстиції України через свої дипломатичні канали. До сезонних робітників, а також тих, хто неофіційно працює, таке правило не застосовується, — наголошує начальник. Єдине, що виконавча служба зможе зробити у цьому випадку — нарахувати заборгованість по середній зарплаті по місцю реєстрації такого “ухилянта” в Україні, застосувавши до нього обмеження, встановлені законом.

 

Як стягнути аліменти з батька, який перебуває за кордоном і вперто не платить, незважаючи на рішення суду; скільки таких батьків на Тернопільщині, читайте у наступній нашій публікації. Задавайте питання, які Вас турбують по даній тематиці, у коментарях. А ми підготуємо відповіді на них разом з експертами.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Victor Loukianenko

    А як стягнути аліменти з матері, яка закордоном?

    Марія reply Victor Loukianenko

    Та ж сама процедура, що і з батька.
  • David Starr

    Тисячу євро на дитину в місяць? Їй що, чартерами свіжі морепродукти возитимуть? Триста євро вистачає з головою.

keyboard_arrow_up