Як тернополянам отримати закордонний паспорт без черги і переплат

Як тернополянам отримати закордонний паспорт без черги і переплат

Є три варіанти, як подати документи на виготовлення закордонного паспорта: електронна черга, термінал у приміщенні УДМСУ та поточна черга. Тим, кому паспорт «не горить», спеціалісти радять перечекати ажіотаж.

Із затвердженням безвізу кількість охочих отримати біометричний закордонний паспорт серед тернополян зросла. Однак міграційні служби не можуть впоратись з величезним потоком охочих подати документи.

Як же отримати біометрику, не переплачуючи та оминувши довжелезні черги, розповіли спеціалісти під час прямого ефіру. Онлайн-чат на тему біометричних паспортів відбувся 19 травня на сайті «20 хвилин».

Оскільки Євросоюз схвалив для України безвізовий режим, пріоритетом у роботі Державної міграційної служби України (далі УДМСУ – прим. авт.) є виготовлення закордонних паспортів з електронним чіпом, розповідає заступник начальника обласного управління Іван Чубатий.

Відео дня
  • Навантаження на роботу служби пов’язане ще і з тим, що є певні зміни в законодавстві України щодо оформлення внутрішніх паспортів у формі ID-картки, - говорить він. – Обмеження людських ресурсів, звісно є. Тим паче, що в середньому на одну послугу наші працівники витрачають 20-25 хвилин. Потрібно звірити і персональні дані, і зняти відбитки пальців, і оформити всі документи.

У відділенні на вулиці Коноваця,6 як ми вже писали раніше, завжди збираються черги.  Іван Чубатий розповів, що тут є шість працівників, які приймають документи, перевіряють персональні дані. Крім того, є ще люди, які видають уже готові паспорти.

  • Звичайно, що цього, певно, недостатньо, адже попит досить немалий, - каже він. – Тому ДМС і запровадила електронну чергу. Скориставшись нею, людина в онлайн-режимі може забронювати собі місце на конкретний день і час, коли може прийти у відділення та подати документи.

Втім, красива теорія з електронними чергами не так ідеально працює на практиці. Більшість коментарів на сайті та і з досвіду написання попередніх матеріалів, робимо висновок, що забронювати собі місце онлайн майже неможливо. Тернополяни тижнями пильнують сайт ДМС, але результат невтішний – жодного вільного місця.

  • Електронна черга працює поки що в тестовому режимі, контроль над роботою здійснює Державна міграційна служба, - пояснює він. – Ми надаємо пропозиції щодо вдосконалення функціональності. З практики відомо, що стан черги оновлюється в 0.00 год. кожен 15-ий день. Крім того, місце можна забронювати ще в терміналах, які стоять в управліннях ДМС. Тут, як правило, оновлюється черга 31 чи 1 числа кожного місяця. Третій варіант – поточна черга – із сьогодні на сьогодні. Якщо є вільне місце, громадяни, які приходять у підрозділ, можуть побачити це у крайньому верхньому куті на терміналі. Єдине – доведеться трішки почекати.

Наостанок Іван Чубатий додав, що, якщо людина, яка має подати документи не прийшла у зазначений час чи спізнилась, її місце система автоматично анульовує. Таким чином з’являється вільне віконечко для громадян у поточній черзі. Щоб не втратити місце, потрібно приходити у підрозділ заздалегідь.

Член Ради Бізнесу Тернопілля Катерина Кондратюк додала, що є ще альтернативний ресурс -  https://ternopil.igov.org.ua/service/176/general

  • Тут ті самі місця, що і на сайті ДМС, - каже вона. – Але ще є така технічна можливість як бот iGov. Якщо завантажити цю програму, він автоматично шукає вільні місця в електронній черзі. Бот повідомить про вільну клітинку у черзі.

Особи, котрі не збираються терміново їхати за кордон, можуть перечекати, поки мине безвізова ейфорія.

Гості програми:

  • Голова правління ГО «Спілка молодіжного самоврдування» Ігор Процик;
  • Член Ради бізнесу Тернопілля, підприємець Катерина Кондратюк;
  • Голова тернопільського осередку «Молодь Демократичного Альянсу» Олег Синовець;
  • Перший заступник начальника Управління Державної міграційної служби України в Тернопільській області Іван Чубатий.
     

Найцікавіші відгуки з сайту https://te.20minut.ua/ 10608935:

Бейко Людмила

Стати в  електронну чергу пробуємо з чоловіком вже два тижні, фактично 24 год. в добу. Неможливо. На Коновальця зателефонували, сказали – тільки електронна черга.  Чому неможливо зареєструватися?

Іван Чубатий

Ми робимо все можливе для того, щоб покращити роботу підрозділів ДМС. Електронна черга оновлюється зазвичай на 15-ий день кожного місяця. Наразі всі районні управління в області мають можливість видавати біометричні паспорти. Багато з них ще працюють за принципом «живої черги». Конкретна особа може прийти і подати документи у певний день.

Serghiy D

Чому в державній міграційній службі черги а в ДП «Документ» їх немає? Чому одні вміють працювати, а інші за роки ніяк не можуть забути совкові правила?

Іван Чубатий

ДП «Документ» входить до сфери управління ДМС України. На даний час ми працюємо з цим підприємством у площині фронт-бек-офіс. Тобто вони здійснюють прийом і видачу паспортів, а наші працівники опрацьовують матеріали, які вони прийняли, звіряють персональні дані та проводять усю необхідну процедуру, аби не було порушень нормативних документів. «Документ» тимчасово не працював, але з цього тижня там вже планують відновити роботу. Черга в «Документі» формується по зверненням громадян. Вони самі в електронному варіанті записують охочих подати документи і встановлюють послідовність. Ціна паспорта залишається фіксованою. Але ДП «Документ» додатково встановлює ще вартість надання своїх послуг. Тому загалом виготовлення біометричного паспорту тут коштуватиме дорожче.

Оксана

Як оформити закордонний паспорт дитині, якщо тато за кордоном? А для того, щоб виготовити паспорт дитині, - потрібна згода обох батьків. Розлучені вже 6 років. 

Іван Чубатий

Якщо дитина проживає з мамою, а батько за кордоном, достатньо, щоб прийшла мама. Із собою потрібно мати свідоцтво про народження дитини, за наявності – ідентифікаційний код і паспорт мами. Якщо батьки розлучені, подає документ той, із ким проживає дитина. Згода батька буде необхідна тоді, коли дитина, віком до 16 років, виїжджатиме за кордон.

Олег Синовець

Скільки вартує дитячий паспорт?

Іван Чубатий

Вартість, як і для дорослих: за 20 робочих днів – 557,32 грн, терміновий (7 робочих днів) – 810,32 грн.

Оксана

Чи є якісь знижки для соціально незахищених громадян?

Іван Чубатий

Знижок немає, оскільки оформлений єдиний адмінзбір. Але, законодавством передбачено, що орган місцевого самоврядування може звільняти окрему категорію осіб від даної сплати. Громадянам потрібно звернутися в міськраду.

Ігор Процик

Яке це рішення має бути? Хто повинен його прийняти – депутати на сесії чи виконком? Чи повинно бути рішення персоналізоване.

Катерина Кондратюк

На сесії мають винести єдине рішення для певної категорії населення, як може звільнятися від сплати адмінзбору. Але такого рішення зараз немає. Я не бачу сенсу персонізувати цю процедуру, аби уникнути бюрократичну складову. Людям, у першу чергу, потрібно звертатися до депутатів своїх округів.

Serghiy D 
З 2013 року нам усі розказують, що у Тернопільському центрі надання адміністративних послуг будуть видавати паспорти. Чому ще досі не видають?  Скільки ще років потрібно слухати ті "байки" ?

Катерина Кондратюк

Рік тому міська рада отримала лист від ДМС про необхідність закупівлі спеціального обладнання, яке потрібне для виготовлення закордонних біометричних паспортів. На п’ять додаткових технічних станцій у Тернополі необхідно витратити 1,5 млн грн. ДМС зараз – місто, область та район має п’ять станцій, які приймають документи. Якщо нам вдасться обладнати ще 5, то ми подвоїмо наші потужності.

Нарешті минулого тижня був оголошений тендер на закупівлю обладнання. Ми хочемо, щоб він уже успішно завершився. Надіємось, що до кінця року спецобладнання буде вже встановлене і отримати закордонний паспорт можна буде і в центрі надання адмінпослуг.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Евгения Назарянка

    Я змогла по телефону отримати 2 номери: на 06.09 та 09.09.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up