Як змінити постачальника газу та чи вигідно це? Досвід тернополян та інструкція

Як змінити постачальника газу та чи вигідно це? Досвід тернополян та інструкція
  • З 1 серпня 2020 року в Україні працює відкритий газовий ринок. Це означає, що споживачі газу можуть змінювати компанію-постачальника з більш вигідними умовами та тарифами.
  • У цьому матеріалі ми розповімо, як це можна зробити, а також  поділимося історією тернополянки, яка вже змінила постачальника.

Тернополянка Світлана розповіла, як на початку опалювального періоду змінила компанію-постачальника газу і лишилася задоволена.

«Оформила за день»

Змінити постачальника газу тернополянка вирішила з метою зекономити та обрала іншу компанію з нижчими тарифами та вигіднішими умовами

Оформила заяву пані Світлана за один день, а за три тижні отримала позитивну відповідь від компанії.

Відео дня

– Я подала заяву на сайті компанії-постачальника 1 листопада. Оскільки в мене немає електронного підпису, видрукувала відповідну заяву на сайті компанії, поставила власний підпис та надіслала на електронну адресу. Уже 22 листопада мені на пошту надіслали відповідь, що ми стали клієнтами даної компанії, – каже вона.

Тож у листопаді рахунок за газ пані Світлана сплачувала за ціною – по 6,33 грн за кубічний метр. 

Чому люди змінюють постачальника газу?

Одна з причин для вибору компанії-постачальника – особиста вигода. Користувачу можуть не сподобатися умови компанії та ціна на газ, тоді він обирає іншу з іншими умовами та ціною.

Різниця є, наприклад, якщо користувач сплачував щомісяця 900 гривень за 100 метрів кубічних спожитого газу – по 9,00 грн/м3, то в іншій компанії він сплачуватиме за такий же об’єм спожитого газу вже 750 гривень, адже там пропонують ціну 7,50 грн/м3.

До того ж, деякі постачальники пропонують укласти договір, за яким користувач сплачуватиме однакову ціну на газ впродовж всього року, трьох або шести місяців, це особливо вигідно зимою. Але є певні сумніви, якщо влітку ціна впаде.

Як змінити компанію-постачальника?

1. Перш за все вам необхідно обрати нову постачальну компанію. Зробити це ви можете на порталі «Газотека». Там є перелік усіх постачальних компаній та актуальні ціни. Зауважте, не всі компанії надають свої послуги в Тернопільській області, деякі є локальними і працюють лише в певному регіоні.

2. Визначте, чи має обрана вами компанія право на постачання газу. Для цього перейдіть на сайті НКРЕКП в розділ «Публічна інформація» та оберіть пункт «Ліцензійний реєстр НКРЕП». В завантаженому на ваш комп’ютер файлі ви зможете перевірити чи у розділі «Статус ліцензії» її чинність у обраної вами компанії-постачальника.

Згідно з сайтом Minfin, у Тернопільській області газ постачають чотири компанії. У всіх них ліцензія чинна.

3. Подайте заяву про приєднання встановленого зразка до нового постачальника. Зробити це ви можете на сайті компанії-постачальника, або ж надіславши йому скановану чи сфотографовану заяву на електронну скриньку.

Приклад заяви про приєднання на сайті ТОВ ГК "Нафтогаз України".

4. Також вам необхідно мати ЕІС-код – це персональний газовий номер. Його ви можете знайти у платіжках за газ чи договорі з постачання газу.

5. До заяви прикріпіть відповідні документи (копії паспорта, ІПН, документ на право власності житла, остання квитанція за газ). Про перелік необхідних документів ви можете дізнатися на сайті постачальника.

6. Далі очікуйте підтвердження від компанії-постачальника. На розгляд заяви та документів відповідні компанії мають не більше 20 днів. Протягом даного періоду в новій компанії мають повідомити вас про підключення, умови та тарифи.

Перехід від одного постачальника до іншого відбувається автоматично, вам не потрібно повідомляти попередню компанію. Постачання газу вам також не відключатимуть.

7. Вам необхідно розрахуватися з послугами попереднього постачальника протягом 19 робочих днів з моменту отримання рахунок за послуги, який вам надішлють протягом шести тижнів з моменту припинення газопостачання.

Інші способи зміни постачальника

Змінити компанію-постачальника можна через веб-версію Приват24. Щоправда обрати можна тільки ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України».

На сайті Приват24 потрібно обрати розділ «Послуги/Комунальні постачальники». Наступний крок — вибрати адресу помешкання, яке бажаєте перевести на обслуговування до нового постачальника газу. Під карткою з адресою розташована вкладка «Газопостачання» з чиним тарифом на блакитне паливо від Нафтогазу. Натиснувши на вкладку «Нафтогаз», потрібно у формі приєднання зазначити персональні дані та EIC-код (індивідуальний газовий код помешкання, вказаний у квитанції за розподіл газу).

Підписати сформовану заявку можна за допомогою SmartID. Після відправки заявки з клієнтом зв’яжуться спеціалісти ГК «Нафтогаз України» для підтвердження процесу підключення.

Окрім того, ви можете подати заяву в центрах обслуговування клієнтів газопостачальних компаній.

А скільки ви платите за газ? Змінювали постачальника чи користуєтеся послугами «старого»? Діліться своїм досвідом у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На Великдень в Тернопільській області порядок охоронятимуть понад 600 правоохоронців play_circle_filled 21:00 6 травня у парку Сопільче проведуть гаївки 20:05 Що класти у кошик і що робити з пасками, які не з'їли: о. Олексій Філюк відповідає на ваші запитання 19:00 Тернопільщина втратила захисників Володимира Солтана, Володимира Попеля і Богдана Добрянського Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:08 На Тернопільщині відкрили оновлений ізолятор тимчасового тримання 17:23 Допомога ЗСУ на Великдень: мер Тернополя Надал вчергове повіз захисникам на передову дрони, Великодні паски та військове спорядження (пресслужба Тернопільської міської ради) 17:03 Дезертира засудили до року дисциплінарного батальйону. Одразу — на передову? 16:00 Передчасно пішла у вічність медсестра-анестезист з 2-ї лікарні 15:03 На Театральному майдані збирають кошти на евакуаційний автомобіль для захисників photo_camera 14:15 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:30 До смерті побив знайомого: підозрюють 36-річного тернополянина 13:03 На Страсну П'ятницю у храмах Тернополя провели обряди винесення Плащаниці: як усе відбувалося photo_camera 12:27 На Тернопільщині до 10 років ув’язнення засуджено батька, який зґвалтував неповнолітню дочку 12:03 Чи є черги у Тернополі до ТЦК та до коли чоловіки мають оновити дані 11:00 Дружина священника із Чорткова потребує допомоги на лікування 10:30 Понад тисячу дітей писанкували в рамках «Великодньої веселки» від «Контінентал» (новини компаній) 10:06 Митрополит Василій Семенюк омив ноги священникам photo_camera 09:30 У Теребовлі до Великодня облаштували святкові фотозони 09:05 На Тернопільщині 3-4 травня — надзвичайний рівень пожежної небезпеки
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up