Заробітки під час карантину: попит на робітників шалений. Чи змінились зарплати та умови праці?

Заробітки під час карантину: попит на робітників шалений. Чи змінились зарплати та умови праці?
  • Через карантин багато людей залишилися без роботи. Вплинув карантин і на заробітчан, які почали масово повертатися в Україну.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, як вплинув карантин на роботу за кордоном та чи можливо поїхати на заробітки зараз.

Карантин залишив без роботи чимало людей. Люди вимушено повернулися з-за кордону. Однак після послаблення карантинних норм заробітчани планують повертатися у країни ЄС.

Куди їдуть тернополяни?

Більшість жителів області їдуть в Польщу. Також заробітчани їдуть в Німеччину та інші країни Європи, де стабілізується ситуація з коронавірусом.

- Я вже кілька разів їхав за кордон на заробітки, - розповідає тернополянин Юрій. – Працював у Німеччині та в Норвегії. Був різноробочим. Збирав сезонні ягоди та фрукти, квіти. Був вантажником та працював в цеху. Була така можливість виїхати на заробітки, і я нею скористався. Звичайно, це великі фізичні навантаження, не завжди маєш час, щоб виспатися, але, на жаль, за кордоном «на полуницях» ти можеш за місяць заробити стільки, як в Україні на «престижній роботі» за пів року.

Відео дня

Як розповідає Юрій, наразі він не планує їхати - через карантин.

- Я думав поїхати знову на заробітки, мене кликав роботодавець, але я не ризикую, - каже Юрій. – Здоров’я важливіше, тим паче, якщо буде потреба, за кордон можна завжди встигнути поїхати. Робота не зникне ніколи.   

Дехто боїться застрягнути за кордоном, якщо кордони знову закриють. 

- Наразі я не знаю, коли саме мені вдасться поїхати за кордон, - каже тернополянин Віталій. – Раніше я виїжджав зі знайомими на сезонні роботи влітку. 1 – 2 місяці ми працювали. Не хочеться ризикувати, адже зараз у нас кількість нових випадків захворювання хоч і зменшується, усе може змінитися за кілька днів. Навіть не стільки страшно захворіти, стільки страшно потрапити в непередбачувані ситуації. Це ж можуть бути проблеми з перетином кордону, працевлаштуванням, тощо. Не хочеться застрягти за кордоном. Тому я хочу почекати хоча б до липня, доки ця ситуація трохи стабілізується і вже потім щось вирішувати. Деякі мої знайомі вже готуються їхати за кордон. Ті хто працюють з одним роботодавцем кілька років не хочуть його втрачати і вимушені повертатися.

За кордоном є багато робочих місць, де можна працювати в будь-який період року, пояснює менеджер з персоналу Асоціації роботодавців. Це робота на підприємствах, обслуговуючий персонал, доглядальниці за людьми похилого віку, роботи на будівництвах, тощо. Не для всіх видів робіт потрібно мати освіту чи досвід. Однак робота спеціалістів також потрібна. За неї можна отримувати значно більшу зарплату. Є і сезонні роботи. Вони переважно починаються навесні. Це збір овочів, фруктів та ягід. Також це робота по підготовці, прибиранні фермерських ділянок, тощо.

Чи можна виїхати на заробітки за кордон?

Хоча багато країн закрили свої кордони, поїхати на заробітки в сусідні країни можна без проблем.

- Вже можна поїхати на заробітки, проблем з цим немає, - пояснює Світла Повар. – Потрібно мати обов’язковий набір документів – відкриту робочу візу, запрошення та страховку. В цьому немає проблем. Людина може зібрати необхідні документи та поїхати працювати.

Як пояснює пані Світлана, проблем з поїздками за кордон у людей не було. Якщо їхати на роботу офіційно – ви можете перетнути кордон без жодних проблем.

Попит на роботу за кордоном лишається великим.

- Попит є шалений, адже почалась весна, дозрівають фрукти та овочі, рук не вистачає, - каже пані Світлана. - Поляки, наприклад, зараз їдуть далі в Європу, де є більший заробіток. До того ж, вони можуть їхати туди без віз. Українці їдуть в Польщу, адже робочих рук там катастрофічно не вистачає. Навіть на не сезонні роботи бракує робітників. Це будівництва, робота на фабриках, в теплицях тощо.

Брак заробітчан вплинув і на зарплати. Як пояснює Світлана Повар, зарплати для найманих працівників значно виросли, незважаючи на карантин. Так в Польщі роботодавці готові платити більше, бо виконувати сезонні роботи нікому. До того ж, зарплату підвищили і через те, що чимало українців їдуть в інші країни ЄС, де їм пропонують більшу оплату. Однак в інших країнах зарплати або незначно виросли, або не змінились взагалі. Так, як розповідає Світлана Повар, у Німеччині зарплата лишилась без змін. 

Як заробітчан перевіряють на коронавірус

Перш ніж їхати на заробітки, вам варто дізнатися, чи є вимоги законодавства стосовно заробітчан в тій чи іншій країні. Щоб виїхати з України, тест на коронавірус робити не потрібно. Однак щоб забезпечити безпечні умови праці, заробітчани повинні бути на самоізоляції 14 днів після приїзду на місце роботи, щоб переконатися, що вони здорові. Це є вимога польської сторони, пояснює Світлана Повар.

- Щоб працювати, людина має після приїзду перебувати на самоізоляції два тижні, - каже Світлана Повар. – Роботодавці забезпечують робітників умовами проживання та навіть харчуванням. Можливо, згодом зменшать період самоізоляції після приїзду, однак цього ще невідомо.

Чи чекати нових черг біля банків?

Перед початком сезонних робіт та після великих свят багато тернополян бачать черги заробітчан біля банків, де можна оплатити вартість підготовки візи. Так після новорічних свят багато людей «штурмували» відділення банків. Черги шикувалися з самого ранку. Біля деяких відділень були черги з понад сотні людей. Скоріше за все, ця ситуація повториться, каже пані Світлана. Адже люди, які повернулися додому на карантин, захочуть їхати на заробітки знову. 

- Люди будуть масово їхати за кордон, - каже пані Світлана. – Як показує практика, у нас робочих місць з високою заробітною платою мало, і люди хочуть їхати працювати за кордон. У нас люди працьовиті, відповідальні і їх за дуже цінують за кордоном. Тому доки в нас не буде достатньої кількості робочих місць з високою зарплатою, люди їхатимуть на заробітки.

Чи бояться їхати за кордон

Не всі наважуються їхати за кордон під час епідемії. Хтось чекає доки закінчиться карантин. Дехто ж, незважаючи на ризики, їде на заробітки, щоб не пропустити сезон. Прагнуть їхати на заробітки навіть люди, яким понад 50 років, хоча вони є в групі ризику.

- Дехто вже не боїться їхати на заробітки, каже Світлана Повар. - Минуло два місяці, у людей закінчуються гроші, і вони мають їхати знову. 

Їхати за кордон можна лише з дотриманням карантинних норм – в масці, рукавичках. Обмежень на кількість пасажирів в одному автобусі немає.

- Під час перевезень пасажирів перевізники мають дотримуватися правил, - каже Світлана Повар. – Якщо, до прикладу, їде бус на 8 місць, то 9-го пасажира вони вже взяти не можуть. Ну і самі водії стежать за санітарними нормами, адже вони розуміють, що вони їдуть з іншими людьми і самі ризикують не менше, ніж заробітчани.

Медики закликають заробітчан не поспішати. Краще утриматися від поїздок за кордон, особливо в ті країни, де є епідемія коронавірусу. Також варто пам’ятати про те, що Ковід-19 найбільш небезпечний для людей віком від 50 років та тим, хто має хронічні хвороби чи слабку імунну систему.

А як ви ставитесь до поїздок на заробітки під час карантину? Пишіть у коментарях!  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Руслан ARGO

    А в Україні робити на пана за 6000 тисяч ,щоб він нового Лехуса малій купив...самі пахайте ,краще в Польщі
  • зд

    що в тій польші забули 500дол пшек дасть 100   піде на їду житло проїзд і залишиться 250-300  а ще зараз  за дорогу добратись туди і назад

    xx reply зд

    це ще добре як заплатять скільки кидків є робиш місяць а потім замість 500 дадуть 300 або взагалі нічого
  • Анна Скарлаш

    Шмигаль робочих місць не дає а що людям робити

    Коля reply Анна Скарлаш

    А Шмигаль має виригнути тобі робочі місця? СССР давно пройшло коли тебе держава вчила, а потім давала місце на роботі.
  • Галина Древніцька

    Для чого було тікати з Європи?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Безкоштовні курси водіння пропонують для мобілізованих та демобілізованих військовослужбовців 21:06 Засліпили фари: жінка, яку збили на трасі поблизу Борщева, померла до приїзду швидкої 20:00 Його бригаду найбільше «люблять» окупанти: історія молодого командира гармати 19:00 Ремонт на вулиці Сахарова: тролейбус №9 та автобуси №12 та №21 курсуватимуть за новими маршрутами Від читача 17:45 Реадаптація ветеранів на робочому місці 18:00 Лікарку з ВЛК звинувачують в підробці медичного висновку для військовозобов'язаного 17:03 У Великій Березовиці загорілася вантажівка з бочкою (ОНОВЛЕНО) 16:03 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 15:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 1 травня 15:05 Розклад богослужінь та графік освячення пасок у церквах Тернополя 14:45 У Тернополі чоловік випав з вікна багатоповерхівки 14:00 На вулиці Сахарова понижують висоту бордюрів на переходах 13:30 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 13:00 У Тернополі двом вулицям мікрорайону «Південний» присвоїли нові назви 12:23 У потічку на Підволочищині знайшли тіло 81-річної жінки 12:00 Вибір матраців-топперів у місті Тернопіль (на правах реклами) 11:40 В аварії на Тернопільщині травмувався 50-річний водій мотоцикла 11:30 Дякую діткам, які надіслали нашим захисникам частинку великоднього тепла з рідного Тернополя - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 11:00 У Тернополі чоловік заховався у туалеті піцерії й вночі вкрав гроші з каси play_circle_filled 10:22 Що зміниться в Україні з 1 травня: мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up