Яку ікру намастити на бутерброд

Яку ікру намастити на бутерброд

Ікра кети і горбуші крупна, швидше оранжева. А ось ікра нерки і форелі трохи дрібніша, яскраво-червона. Виробник, який турбується про свою репутацію, завжди вкаже, з якої риби ікра

Якісна ікра має бути вміру густою, там не повинно бути ікринок, які розтріскалися, на смак не має бути надто солоною і в жодному разі не гірчити. Щоб покупка баночної червоної ікри не стала купівлею “кота в мішку”, Центр Експертиз Тест перевірив ікру з супермаркетів.
В тестуванні перевірили сім марок лососевої червоної ікри. Це “Камчадал”, “Класичний посол”, “Миг-95”, “Охотская”, “Шаланда”, Veladis і ікра без ТМ від ООО “Рибкооппродукт”. Уся ікра вітчизняного виробництва. Цього разу в тестуванні була ікра вартістю від 125 грн до 183 грн за 100 г.
В ікри оцінили маркування та упаковку, перевірили в лабораторії і обов'язково оцінили на смак вміст баночок.

Не пишуть, з якої риби
До упаковки червоної ікри зауважень не було, вся вона в тесті представлена в класичних жестяних баночках з ключиками для зручного відкривання. Фахівці звертають увагу споживачів на те, що однакові на вигляд баночки з ікрою можуть мати різну масу, від того ціна продукту буде сильно відрізнятися. Так в тесті є ікра масою 100, 120 і 130 г. В магазинах серед акційних пропозицій трапляються і баночки по 80 г. Тому підказкою для споживача буде маркування, тобто вся інформація, яку виробник наніс на упаковку. Споживач має лише уважно ознайомитися ц нею перед покупкою, тоді деяких несподіванок можна уникнути. Маса нетто — це один з таких пунктів, вона обов'язково повинна бути вказана і на всіх банках цю інформацію виробники вказали.
Зауваження щодо маркування у фахівців Тесту були. Найсуттєвіше полягає в тому, що не всі виробники вказали, від якої риби взяли ікру. А ікра різних риб сімейства лососевих дуже сильно відрізняється
Немає такої інформації на баночках червоної ікри “Класичний посол” і “Охотская”. Обидві ікри від одного виробника Д-14 ТОВ “Юніверсал Фіш Компані”. Також не вказана риба на ікрі від ТОВ “Рибкоппродукт”, на свіх марках цього виробника: “Миг-95” та “Рибкоппродукт”.
Також важливим параметром є сорт ікри, адже вимоги до першого сорту значно суворіші. А другий сорт допускає наявність ікринок, що луснули, плівок, суміш ікри різних видів риб і білу концентрацію солі. Сорт ікри вирішила не написати марка ікри Veladis.
Ще одне зауваження щодо маркування було до ікри “Класичний посол”. Як відзначають фахівці Тесту, шрифт на упаковці дуже дрібний, крім того чорні букви на темно зеленому фоні прочитати важко. Тож споживачу важко отримати інформацію з упаковки.

Не вказали консервант
Насамперед, в ікрі перевірили масу нетто. Оскільки лососева ікра досить дорогий продукт, не хочеться втрачати бодай грам делікатесу. І споживача зовсім не потішать запроваджені раніше зміни в допустимі відхилення маси. Адже до 1972 року в ГОСТ на ікру “мінус” зовсім не передбачався. Пізніше дозволили відхилення в 3%, а тепер — в 4,5%. Та деякі виробники дотьримуються старих 3%. “Шаланда”, “Камчадал” і без торгової марки “Рибкоппродукт” допускають собі тільки 3%. щоправда останній зразок всеодно не додав обіцяних гамів, поклавши в банку лише 95,76 г. За це загальну оцінку знизили. А ось решта виробників пакує ікру з врахуванням -4,5%. Особливо це стосується Veladis.
Фахівці Тесту шукали три консерванти, які використовують у виробництві ікри: сорбінову кислоту Е200, бензойну кислоту Е211 та уротропін Е239. Лососева ікра — продукт, що швидко псується. Вона має свої умови зберігання. Тому необхідні консерванти. За наявність і кількості вказаних консервантів у фахівців Тесту були зауваження лише до “Рибкоппродукту”, у ньому знайшли незадекларовану бензойну кислоту Е211.
Ми останнім часом не купуємо ікру в баночках, бо невідомо, що побачиш в банці, — розповідає тернополянка Ольга Мельник. — На свята закуповуємся на рибній гуртовні, там купуємо і ікру на вагу. А щоб мати ікру без консерванів купуємо заморожений делікатес. Торік грам коштував гривню. Тож купували заморожену, коли вона була фасована невеликими порціями.

Відео дня

Гірчинка — лише в ікрі нерки
Споживач, відкривши вдома банку ікри, уважно розглядає вміст банки. Знайомство з зовнішнім виглядом — перший і важливий етап оцінки якості продукту. Так само оцінювали ікру і пробанти під час дегустації. Вони оцінювали ікру за зовнішнім виглядом, консистенції, запаху і оцінювали смак. Ікру подавали під певним номером, без оголошення торгової марки, щоб усі учасники тесту були в рівних умовах.
Ікринки в банці повинні бути чистими, цілими, однорідними за кольором, без плівок. Ікра кети і горбуші крупна, швидше оранжева. А ось ікра нерки і форелі трохи дрібніша, яскраво-червона. Виробник, який дорожить репутацією, завжди вкаже, з якої риби взяли ікру.
Також в ікрі оцінили запах. Він повинен бути характерним, без яскраво вираженого запаху сирої риби.
Якщо з зовнішнім виглядом і запахом усе добре, настає черга оцінки смаку. Він також повинен бути приємним, характерним, не надто солоним, без сильно вираженої гіркоти. Слабкий присмак гіркоти допускається в ікри нерки. Це її природна особливість. Також важлива консистенція продукту. Ікринки повинні бути пружними.
Найпоширенішою ікрою на прилавках магазинів є ікра горбуші. Та крім неї можна побачити ікру й інших лососевих: форель, нерка, кета, кижуч, чавича.

Виявилося три “відмінники”
“Відмінниками” тестування стала ікра марок “Шаланда”, “Камчадал” і “Миг-95”. Так що є що купити та намастити на бутерброд, зазначають автори перевірки. Оцінку “добре” отримали “Охотская” і “Класичний посол”. Задовільних оцінок немає. Зате дві торгових марки отримали “погано” — Veladis і ікра без торгової марки “Рибкоппродукт”.
Цього року, зазначають фахівці тесту, ціна як ніколи не вплинула на якість. Чи швидше якість  змушує ціну бути високою. Звичайно, в торгових мережах в передсвяткові дні багато розпродажів. Та споживачів закликають бути уважними. Звертайте увагу на вказану вагу та сорт делікатесу, щоб не розчаруватися, відкривши банку.

Експерти нагадують, що тестування має інформаційно-рекомендаційний характер. Остаточне рішення про покупку робить споживач.

До речі
Якість сировини визначає все — і смак продукту і його ціну. Технологія приготування ікри не   надто складна, але, як і виробництво будь-якого продукту харчування, вимагає ретельного контролю і дотримання санітарних та температурних умов. Виробництво ікри починається з вилову риби і добування з неї мішочків з ікринками. Підготовлену ікру солять. Додають консерванти та інші компоненти, наприклад, олію. Після цього ікру розкладають в банки і закатують їх. У жодному разі не може бути ніякої пастеризації чи стерилізації. Червона ікра зберігається 12 місяців за рахунок консервантів, найчастіше це суміш уротропіну і сорбінової кислоти.

Результати тестування

Назва — з якої риби ікра — оцінка ТЕСТу
“Камчадал” — горбуша — “відмінно”

 

“Класичний посол” — не вказана — “добре”

 

“Миг-95” — не вказана — “відмінно”

 

“Охотская” — не вказана — “добре”

 

“Шаланда” — горбуша — “відміно”

 

 

Veladis — горбуша — “погано”

 

“Рибкооппродукт” — не вказана — “погано”

 

* Центр Експертиз ТЕСТ (www.test.org.ua), тест червоної ікри, грудень 2016

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • петроколинвал

    "Яку ікру намастити на бутерброд? -  Баклажанову"
  • Кудинеплюнь Усюди Зрада

    Педроботи стєбуться з народу. Народу доступна кабачкова ікра,її накладають ложкою. Бажано чайною,щоб не так швидко закінчилась
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up