Ми порівняли вартість святкового столу у 2021-му та 2022-му. Що найбільше подорожчало? (ГРАФІКА)

Ми порівняли вартість святкового столу у 2021-му та 2022-му. Що найбільше подорожчало? (ГРАФІКА)

До нового року лишаються лічені дні. Ми дізналися, у скільки обійдеться святковий стіл цього року. На скільки зросли ціни та що подорожчало найбільше.

Ми склали список продуктів та обійшли кілька мереж супермаркетів, які є у Тернополі – «Сільпо», «АТБ» та NOVUS. Тож як змінилися ціни за рік?

Скільки коштує «Олів’є»

Один із старих символів Нового року – салат «Олів’є». Його і далі продовжують готувати чи не в кожній родині. Ми порахували, у скільки він обійдеться цього року. Для нього потрібна картопля (350 г), морква (100 г), яйця 5 шт., огірки свіжі (150 г), горошок консервований (банка 400 г), ковбаса «Лікарська» (300 г), майонез 67% (упаковка 300 г).

Ціни помітно змінилися. Не подорожчала лише картопля. Її продають приблизно по 8 грн за кілограм, як і минулого року. Всі інші товари – подорожчали.  

Відео дня

Морква минулого року коштувала 9 грн, позаминулого – 5 гривень. Тепер купуємо по 20 гривень за кілограм.  

Значно подорожчав майонез, консервований горошок, ковбаса.

Але рекордсмен, як ми помітили, – курячі яйця. Зараз десяток нефасованих яєць 1С вартує у супермаркетах майже 60 гривень. У цей же період минулого року вони коштували 33 грн. Фасовані ж можуть продавати і по 90 гривень.

Вартість інгредієнтів салату «Олів’є» дивіться на графіці. Ми порівняли вартість продуктів у 2021 на 2022 році.

Загалом, відповідно до рецепту, в нас вийде приблизно 1,7 кг салату. Кілограм, відповідно, коштуватиме майже 129 гривень. Минулого року – 90 гривень. Виросли ціни приблизно на 43%!
Якщо порівнювати вартість салату у 2021 році та 2020, то минулого року зростання було всього на 12,5%.

Скільки коштуватиме приготування

Ми порівняли також мінімальний набір продуктів для святкового столу.  До нашого набору увійшли продукти для приготування «Олів’є», картопля для гарніру, салямі та сир для нарізки, куряча тушка, батон, баночка червоної ікри лосося, торт «Празький» та пляшка ігристого вина. Звичайно, дехто на Новий рік готує значно більше страв. Ми ж лише порівняли вартість мінімального набору одних і тих самих продуктів.

Цього року такий кошик обійдеться у 1790 гривень. У минулому році всі ці ж самі продукти коштували 1230 гривень. Ціни за рік зросли більше, ніж на 45%.

Майже вдвічі зросла вартість кондитерських виробів, тістечок та тортів. Минулого року торт «Прага» вагою 2 кг у місцевих супермаркетах обійшовся б у 350 гривень. Цього року – у 618 грн.

Баночка червоної ікри подорожчала на 64 грн, майонез – на 9 гривень.

Дорожчають і фрукти. Найдешевші мандарини зараз продають по 65 гривень, тоді як минулого року вони були по 35 гривень.

Де дешевші продукти

Ми також порівняли вартість різних продуктів, які часто купують до новорічного столу у трьох мережах супермаркетів. Ми порівняли ціни на овочі та фрукти, м’ясо, рибу, консервацію, соуси, різні солодощі та напої.

Порівняння дивіться на графіці:

Зауважимо. Що ми не враховували акційні пропозиції та порівнювали товари, які можна знайти на прилавках різних мереж супермаркетів.

Якщо купувати все до новорічного столу не в одному супермаркеті, а обійти кілька у пошуках дешевших пропозицій – можна зекономити.

А скільки ви готові витратити на святкування Нового року? На що найбільше витрачаєте гроші? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (20)
  • Maryna Voinova

    Як актуально - нажертися на Новий рік під час війни.
  • Павло Бородайко

    Після війни нахуй ту владу знесемо!

    Alexandr Sasha reply Павло Бородайко

    Павло Бородайко 🤣🤣 боже яке ви кончине

    Павло Бородайко reply Павло Бородайко

    Alexandr Sasha іди нахрен і засунь свій пердяк в сраку якщо встигнеш залишитись живим до мого приїзду шакал

    Alexandr Sasha reply Павло Бородайко

    Павло Бородайко ну так заткни пездак і сиди тихо в свому Ванкувері, герой дофіга тявкати з заграниці

    Павло Бородайко reply Павло Бородайко

    Alexandr Sasha від додіка чую

    Alexandr Sasha reply Павло Бородайко

    Павло Бородайко в Ванкувері знеси додік

    Читач27 reply Павло Бородайко

    Ви її курви "устафшіє ат вайни в 2019" і привели до влади. Ну як, відпочили?
  • Tom Davis

    Якщо ти реально космонавт, тільки прилетів на землю, не знаєш інших магазинів і сліпий, то десь так все і буде коштувати😊 є ще магазин Комора, де багато пощицій на 25-30% дешевше..наприклад.. 300 грам майонез 67% коштує 32 грн, горошок консервований 26 грн, гриби 69 грн і тд.  Овочі на ринку дешевші однозначно.. ковбаса варена лікарська 500 грам (ТМ Глобино)в Сільпо декілька днів тому була 60 грн..для людини, у якої присутній інтелект, це очевидні речі)))
  • Ірина Гах

    Ціни виросли на все хліб сорок гривень яйці золоті 70гривень зарплати піднесіть і пенсія 2200 на 100 гривень підняли знущання над людьми долар має зрости 50гривень не треба спитати все на війну підеш до лікарні теж гроші друть дешевше померти буде тепер що померти що лікуватися однаково тарифи

    Яна Охновська reply Ірина Гах

    Ірина ГахІрина Гах

keyboard_arrow_up