За що можна притягнути нардепа до відповідальності

За що можна притягнути нардепа до відповідальності

50 000 грн штрафу, громадські роботи, позбавлення волі до двох років із позбавленням права займати держпосади світить нардепам та чиновникам у разі внесення неправдивих відомостей в е-декларацію 2015 року

Цикл публікацій із дослідженнями достовірності декларацій тернопільських можновладців розпочинає “RIA плюс” разом з системою YouControl.

Першими аналізуємо старі (до 2015 р., - прим. ред.) та нові е-декларації за 2015 р. трьох тернопільських фінансових важковаговиків: Романа Заставного, Ігоря Побера та Миколи Люшняка ― саме у них задекларовано найбільше.

Зауважимо, що в нових деклараціях цих політиків вже є задеклароване майно, яким вони володіли раніше (згідно з інформацією про дату набуття прав власності, - прим. ред.), але у старих деклараціях не вказували. Тепер, нагадаємо, починаючи з е-декларацій за 2015 р., за приховування власності посадовців можуть судити.

Відео дня

— За внесення в е-декларацію неправдивих даних чиновникам та депутатам світить ст. 366-1 Кримінального кодексу України або до двох років позбавлення волі, ― розповідає голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін. ― До 10 років позбавлення волі можуть дати за незаконне збагачення – це за ст. 368-2 Кримінального кодексу України.

Щоправда, як визнає фахівець, позбавити волі тих, хто не зможе пояснити походження  своїх статків, буде важко. Але можливо. 

До прикладу, чиновник, який приховав майна більше ніж на 250 мінімальних зарплат, або 344 тис. грн, може отримати штраф у розмірі 42,5-51 тис. грн. Також йому можуть "світити" громадські роботи або позбавлення волі до двох років з позбавленням права обіймати певні посади.

Керівник департаменту фінансового контролю та моніторингу способу життя Нацагентства з питань запобігання корупції Оксана Маркеєва додає, що якщо декларант не вказав у е-декларації квартиру, будинок, машину чи землю, йому загрожує позбавлення волі.

— Раніше не декларували ні бенефіціарну власність, ні ту, яка є в користуванні. А тепер це необхідно зазначати, ― каже вона.

Бенефіціар ― особа, яка отримує прибуток від своєї власності, котру передала в довірче користування іншій юридичній чи фізичній особі.

Декларації наших нардепів аналізуємо, починаючи з тих, хто задекларував найбільше. Отож, аналізуючи старі декларації Романа Заставного, Ігоря Побера та Миколи Люшняка за 2011-2014 роки і нові е-деклараціі за 2015 рік, можна побачити ряд невідповідностей.

Не вказав ряду нерухомості

Нова форма е-декларації значно розширила обсяг цінного майна та грошових активів, які необхідно декларувати. До прикладу, Роман Заставний в е-декларації зазначив підприємства, які безпосередньо підпорядковані його сім’ї. Їх вісім: ТОВ "Манзаст", ТОВ "Еко-партнери", ТОВ "ТерА", ТОВ "Протекшн-Груп", ПП "Агенція розвитку засобів масової інформації", ТОВ "Еко-Тернопіль", ТОВ "Ресурс-Лімітед", ТОВ Перукарня "Чародійка".

Проте, відповідно до вимог е-декларування, чиновники повинні вказувати й ті організації чи майно, які є підвласними опосередковано. До прикладу, скандальне приміщення магазину «Світоч» площею 518 кв. м на бульв. Т. Шевченка продали ТОВ «Ресурс Лімітед» ще у 2013 році. Це ТОВ, до речі, було зареєстроване за кілька тижнів до продажу приміщення магазину. І от розв’язка: як зазначив у декларації Роман Заставний, ТОВ «Ресурс Лімітед» належить його сім’ї. Сьогодні у цьому приміщенні діє бар «Клуб Файного міста».

Окрім цього, екс-мер в інтерв’ю е-виданню “Тернопільська липа” 2 липня 2015 року розповідає, що на аукціоні придбав приміщення для ТОВ “Протекшн-Груп" та каналу “ІНТБ". Зазначив також, що має стосунок до колишнього ресторану “Україна”. Зараз там розташований ресторан-паб «Файне місто Тернопіль» ― на бульв. Т. Шевченка, 23. Однак у новій е-декларації нардепа немає жодної згадки про ці приміщення. 

Окрім цього, у старих деклараціях пан Роман зазначив лише три земельні ділянки. У новій е-декларації з'являються й інші, право власності на які він отримав ще у 2011 році. Серед них - дві ділянки у Гатному, під Києвом, площею 1500 кв. м та 1136 кв. м. Також у народного обранця є земля у Великих Гаях ― 1800 кв. м і Тернополі ― 612 кв. м.

"Моя нерухомість не записана на кума"

— Я належу до тих осіб, які у декларації завжди все показують, — коментує Роман Заставний для редакції “RIA плюс”. - Жодна моя нерухомість не записана на кума, брата чи маму. Щодо приміщення колишнього магазину «Світоч», то справді, його власником є ТОВ “Ресурс-Лімітед”. Воно передало це приміщення в оренду іншим структурам, котрі використовують його за цільовим призначенням. У декларації є розділ „Корпоративні права”, де все чітко прописано. Більше того, юридичної назви “Клуб Файного міста” немає, це лише назва закладу, власники якого орендують приміщення у ТОВ “Ресурс-Лімітед”. 

Вулицями нашого міста Роман Заставний часто їздить авто Mercedes-Benz GL, якого немає у його е-декларації.

— Автомобіль Mercedes-Benz GL я інколи беру у своєї дружини, — пояснює нардеп Заставний. — Тим більше, що він задекларований. 

Проте наш журналіст у старих та новій деклараціях пана Заставного такого автомобіля не знайшов.

Батько Заставного успішний підприємець

За даними Єдиного держреєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, нардепів Тараса Юрика та Романа Заставного об’єднує підприємство ТОВ "Протекшн-Груп". Проте зв’язок простежується через Зіновія Юрика та Йосипа Заставного — батьків нардепів, які є співзасновниками цього підприємства. Проте бенефіціарним власником є лише батько народного обранця Тараса Юрика.

Більше того, батько Романа Заставного має причетність до ряду підприємств. Зокрема, Йосип Заставний співзасновник та власник ТОВ "УКРАЇНА" РЕСТОРАН, однак  керівником цієї організації є Заставна Марія Йосипівна. Також батько нардепа є серед співзасновників ТОВ "АЙ К'Ю ПРОТЕКШН-ГРУП".

Винахідник-дослідник в аграрній сфері

З нової декларації видно й те, що Роман Заставний проявив себе не лише у політиці, а й як винахідник-дослідник в аграрній сфері. Депутат задекларував патент на систему контролю використання посівного матеріалу. Ще один патент він має на систему для ідентифікації та перевірки даних щодо оригінальності товару під назвою «Захист оригіналу». Проте Роман Заставний не є одноосібним власником патентів, йому всіляко допомагав побратим Тарас Юрик ― також народний обранець, але про нього згодом.

Під матрацом - майже 10 млн грн

Кримінальна відповідальність за неправду у новій е-декларації також змусила нардепа підняти “матрац”, під яким він тримає майже 10 млн грн при річному доході сім’ї 206 395 грн. Як зазначив у старій декларації нардеп, у 2014 році його сім’я зуміла внести до статутного капіталу різних організацій 2 275 000 грн. Також всупереч невеликому річному доходу родина нардепа у попередні роки придбала Range Rover 2008 р., Audi Q7 2013 р. і Toyota RAV-4 2006 р. Та за даними нової е-декларації, Заставні вже не володіють Toyota RAV-4 2006 р. Напевне, подарували цей автомобіль, оскільки в разі продажу всі грошові активи повинні фіксувати у декларації. 

― Автомобіль Toyota RAV-4 2006 р. ми продали і факт відчуження зафіксували у декларації, ― прокоментував Роман Заставний.

Утім, наш журналіст факту відчуження автомобіля у деклараціях за 2014-2015 рр. не знайшов.

Подав аж дві е-декларації

Ряд невідповідностей в е-декларації «RIA плюс» знайшла у ще одного нардепа від Тернопільщини ― Ігоря Побера. За 2015 рік він подав аж дві е-декларації. В одній вказав, що його сім’я не має жодних корпоративних прав. Проте згодом подав ще одну е-декларацію, у якій чітко зазначив, що його дружина Дарія Побер є співвласником та співзасновником двох підприємств: ТОВ «Тернобітум» та ТОВ «Надра ППС».

Тим часом журналіст з’ясував, що пан Побер не вказав в е-декларації того, що він є одним із засновників ТОГО «За справедливу «Батьківщину» (за даними Державного реєстру, - прим. ред.), у той час, як вказав три інші ГО. Не вказав в е-декларації й спортивний клуб Pober gym, що на бульварі Данила Галицького, 2. 

— Клуб Pober gym належить Тернопільській обласній федерації культуризму, — пояснив нашому журналістові пан Побер. — Моя дружина Дарія є президентом Федерації культуризму в нашій області.  Відповідно, і займається цим клубом. Фінансового доходу клуб не дає. Більше того, ми власним коштом утримуємо усіх тренерів у клубі. Коли починається опалювальний сезон, цей спортивний зал - у мінусах. Тому я його в декларації і не зазначив. Щодо відсутності в е-декларації ТОГО «За справедливу «Батьківщину», то вона давно ліквідована (за даними Держреєстру ГО, функціонує і не перебуває в стані ліквідації — прим. авт.).   

Відомо, що у 2008 році Тернопільська міська рада за каденції Романа Заставного виділила дружині Ігоря Побера під забудову у селі Пронятин, що під Тернополем, 10 соток землі. Проте ця ділянка не вказана в е-декларації.

— Справді, ділянку площею 10 сотих у Пронятині моїй дружині міськрада надала під забудову, — коментує нардеп. — Однак цю землю ми одразу продали, тому її немає у декларації.

Щороку - нове авто

Аналізуючи попередні декларації, журналіст з’ясував, що у 2011 році загальний дохід сім’ї Поберів становив 189 675 грн. Жодної нерухомості декларант тоді не зазначав, однак у розпорядженні сім’ї були позашляховик Toyota Land Cruiser 2003 р. та Nissan Micra 2005 р. 

У 2012 році доходи сім’ї нардепа становили 375 706 грн: прибуток отримали за рахунок продажу автомобілів. У декларації 2012 року засвітилося інше авто, Toyota RAV4 2007 р. Згодом, у 2013 році, пан Побер придбав собі ще одне ― позашляховик Audi Q7 2007 р. Це попри те, що дохід сім’ї зменшився до 246 688 грн. 

У 2014 р. нардеп нарешті задекларував житло, хоча йому довелося розпрощатися з Toyota RAV4. До слова, сім’я Поберів задекларувала у 2014-му аж дві квартири, одна площею 82 кв. м, а інша - 110 кв. м. Остання обійшлася пану Поберу у кругленьку суму ― 1 379 117 грн. Більше того, декларант зазначив ділянку площею 800 кв. м. Цього ж року відбувся невеликий ріст доходів сім’ї - 422 628 грн.

Річний дохід - майже 1 млн грн

У 2015 р. е-декларування спонукало народного обранця показати ще деяке майно. Зокрема, він зазначив, що сукупний річний дохід сім’ї становив майже мільйон ― 992 633 грн. У тому числі 80 559 грн - відшкодування витрат, пов'язаних із виконанням депутатських повноважень та 167 440 грн - компенсація вартості винаймання готельного номера. Також нардеп у 2015 році купив новий автомобіль - Lexus RX 350 2012 р, ще одну земельну ділянку площею 800 кв. м та два будинки, один з них площею 299 кв. м, а інший ― у процесі будівництва.
Здобутки на аграрній ниві

Ми проаналізували декларацію ще одного тернопільського нардепа Миколи Люшняка. Відзначився він не лише на політичній ниві нашої країни, а й науковій. Зокрема, пан Люшняк ще у 2010 р. отримав науковий ступінь кандидата сільськогосподарських наук. Зрештою, те, що нардеп полюбляє аграрну сферу, видно з його декларації. Його дружина є бенефіціарним власником ТОВ "Тернопільсортнасіннєовоч" та ТОВ "Галич Агро-Стек". До слова, до того, як дружина пана Миколи - Ольга стала власником ТОВ "Галич Агро-Стек", він персонально здійснював управління цією агрокомпанією.

Не вказав ряд організацій

У новій е-декларації Микола Люшняк не вказав ряду підприємств, які належать його сім’ї. Зокрема, його дружина Ольга є засновником та керівником ще двох підприємств, а саме ФГ “Синевір” та ДП "Світ насіння". Нардеп не вказав, що є засновником і бенефіціарним власником міжнародного благодійного фонду “Перлина Галичини”. Також не зазначив своєї причетності до створення агропідприємства ТОВ «Золотники Агро». Сьогодні підприємство є сільськогосподарським виробником на 3000 гектарах землі.

— “Синевір” - фермерське господарство, яким колись займалася моя дружина. Однак це господарство давно вже мало бути закрите. Чому не закрите - не знаю, коли буду у місті — з’ясую, — коментує ситуацію Микола Люшняк (за даними Держреєстру ФГ “Синевір” функціонує і не перебуває в стані ліквідації — прим. ред.). - Щодо ДП “Світ насіння”, то це дочірнє підприємство. Моя дружина до нього стосунку не має, оскільки я не маю стосунку до міжнародного Благодійного фонду “Перлина Галичини” та ТОВ “Золотники Агро”. Свою частку в останньому давно продав (за даними Держреєстру, засновником та бенефіціаром “Перлина Галичини” є Микола Люшняк, а його дружина Ольга Люшняк - засновник та бенефіціар ДП “Світ насіння”  — прим. ред.).

Дорога земля на курорті

У деклараціях нардепа за 2013-2015 рр. відмінностей у володінні нерухомим майном немає. У всіх трьох деклараціях депутат від Тернопільщини фіксує шість земельних ділянок, три з них - у с. Поляниця, що біля лижного курорту “Буковель”. Їхня площа - 200 кв. м, 865 кв. м та 1569 кв. м. У тому ж селі під лижним курортом народний обранець має два житлові будинки площею 415,4 та 708,8 кв. м. Ще дві ділянки - у смт Петриків, площею 1200 кв. м та 1120 кв. м, а такожа одна – площею 2500 кв. м. у Ямельниці Сколівського району Львівської області. Там же є невеликий житловий будинок, площею 38,3 кв. м.

Загалом доходи сім’ї нардепа циклічні. Так, у 2013 році сукупний дохід родини склав 942 846 грн, у 2014 році - 3 591 516 грн, а у 2015 році - 2 484 712 грн. У 2015 році нардеп отримав від Верховної Ради 166 860 грн компенсації за наймання житла. 

Щодо автомобілів, то пан Люшняк у 2013 та 2014 роках їздив старенькою Toyota Land Cruiser 2001 р. Проте у 2015 році цей позашляховик народний обранець продав, а натомість придбав Volkswagen Multivan - T5 2013 р., який зареєстрований на дружину, та Volkswagen Phaeton 2015 р., який він орендує. До слова, оренда автомобіля класу “люкс” обходиться у 5000 грн на рік.

Підсумовуючи, можна зазначити, що криза, яка триває у нашій державі, не торкнулась тернопільських народних обранців. Більше того, у час, коли рівень життя тернополян, як і усіх українців, знизився, статки нардепів зросли. 
Ми продовжуємо аналізувати декларації тернопільських державотворців. Про них читайте у наступному номері «RIA плюс».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up