У час пандемії витрачають гроші на ремонти у кабінеті директора! Найдивніші «ковідні» закупівлі

У час пандемії витрачають гроші на ремонти у кабінеті директора! Найдивніші «ковідні» закупівлі
  • Що найдорожче обходиться лікарням міста у часи пандемії? Захисні маски, респіратори і дезінфектори – далеко не повний список того, про що ви можете здогадуватись.
  • Журналісти «20 хвилин» з'ясували, що саме купують міські медустанови на майданчиках державних закупівель з позначкою «COVID-19».
  • Що «влетіло» у найбільшу копієчку, а що навряд чи призначене для боротьби з виникненням та поширенням коронавірусної хвороби. Дивіться інфографіку.
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих матеріалів. Дякуємо за підтримку незалежної журналістики!

 

Почнемо з того, що на початку пандемії закупівля всього того, що потребувалось для боротьби з коронавірусною хворобою, виводилася з-під дії Закону України «Про публічні закупівлі». Для чого? Вочевидь, для оперативності, адже для оголошення та проведення публічних закупівель потрібно багато часу, що неможливо в умовах світової пандемії.

Загалом у 2020 році поза конкурентною процедурою в Україні було проведено 130 тис. «ковідних» закупівель на 27,1 млрд грн. За період січень-квітень 2021 р. таких процедур було 41 тис. на суму 7,4 млрд грн. Про це повідомляє Укрінформ.

Скільки таких закупівель, що і приблизно не мали стосунку до пандемії – годі й гадати. Тому пропонуємо довідатись, що такого купували міські медичні заклади для боротьби з COVID-19 суто на майданчиках публічних закупівель. 

Відео дня

24 липня 2021 року набули чинності зміни до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про публічні закупівлі», яким виключили можливість здійснення закупівель без використання електронної системи закупівель. Їх перевели у режим спрощених – для збереження часу.

З текстом змін, можна ознайомитися тут. 

Ми проаналізували весь період, від початку пандемії у березні 2020-го, навіть коли проведення «ковідних» закупівель і не було обов‘язковими для медустанов.

Управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА

У системі держзакупівель Prozorro від початку пандемії знаходимо дві публічні закупівлі. Найдорожча була оголошено ще у грудні 2020 року на шість комплектів рентгенівських апаратів. Її ціна – 29 млн 100 тис. грн. Якщо розділити, то один такий апарат вартує аж 4 млн 850 тис. грн. Переможцем аукціону стало товариство «Медіапрайм». Із шести апаратів три апарати замовили у місто Тернопіль, по одному – у м. Бережани, м. Чортків і м. Кременець. 

Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф 

На Prozorro є дані про 14 «ковідних» публічних закупівель Центром швидкої допомоги, як його називають у народі. Серед них найдорожчою виявилась закупівля п’яти штук спеціальних санітарних автомобілів швидкої медичної допомоги – Volkswagen Crafter типу В 4*4. Ціна одного такого авто – 2 млн 450 тис. гривень. П’ять авто потягнуло швидкій доволі круглу суму – 12 млн 250 тис. гривень. 

Серед закупівель лікарні з позначкою «COVID-19» є онлайн-навчання лікарів, фармацевтична продукція і послуги з…організації збирання, перевезення та зберігання для подальшого знешкодження небезпечних відходів. До слова, утилізація небезпечних «ковідних» відходів обійшлася Центру швидкої допомоги у січні 2021 року в 120 тисяч гривень, а у травні  – 20 тисяч гривень. 

Перша міська лікарня

Лікарня швидкої допомоги, або перша міська лікарня, яка фактично стала найпершою у боротьбі з коронавірусом, загалом оголосила 17 публічних закупівель, які можна знайти на майданчиках із публічних закупівель за ключовим словом «COVID-19».

Найдорожчими серед них виявилась закупівля генератора, який би безперебійно забезпечував електроживлення у лікарні, а також закупівля кисня у балонах. Так, система безперебійного живлення з електромонтажем (генератор) обійшлася лікарні у 649 899 грн, а балони з киснем – 506 000 грн. Переможцем у закупівлі генератора виявився підприємець Володимир Яремчук, а кисневі балони зобов'язався забезпечити нашій лікарні швидкої допомоги Львівський хімічний завод.

Що такого нестандартного потребувала лікарня за час пандемії? 

Мішок для утилізації медичних відходів, контейнер для забору сечі, капітальний ремонт приміщень під встановлення кисневого концентратора, – це всі ті закупівлі, які, ймовірно, би не відбулися, якби не пандемія. 

Друга міська лікарня

Тернопільська комунальна лікарня №2, або друга міська лікарня – чи не  найбільше відчула пандемію на своїй кишені. Адже на Prozorro даних про публічні закупівлі з ковідною позначкою в установі аж на три сторінки.

Найдорожчими серед них стали такі: пересувний рентгенівський діагностичний апарат за три мільйона 42 тисячі грн, газоподібний медичний кисень за один мільйон 120 тисяч грн а також ремонтні роботи. Наприклад, за один мільйон 316 256 грн зремонтували приміщення кардіологічного корпусу, де розгорнуті ліжка для допомоги ковідним пацієнтам. 

Чисто «ковідними» закупівлями для другої міської лікарні на публічних майданчиках виявились – на реконструкцію системи кисневого забезпечення, дезінфектори, тести для визначення антитіл, тришарові маски, розетки для лікувального газопостачання. 

Третя міська лікарня

А ось в міській комунальній лікарні №3 відбулася лише одна закупівля із шістьома нулями. На один мільйон 360 тисяч гривень лікарня оголосила закупівлю сканера ультразвукового діагностичного. Також у третій лікарні під ковід закупляли респіратори, бактеріально-вірусні фільтри, тест-системи, а також зробили не один ремонт.

Цікавим є те, що під публічну закупівлю з позначкою «COVID-19» потрапив ремонт кабінету директора. «Поточний ремонт приміщень кабінету директора на третьому поверсі корпусу поліклініки» – така назва публічної закупівлі, яку оголошено 15 січня цього року. Вартість ремонту склала 64  704 грн. Тільки не зрозуміло, яким чином оновлений кабінет директора допоможе запобіганню виникненню та поширенню коронавірусної хвороби? Питання залишається відкритим. 

Тернопільська міська дитяча лікарня

У дитячій лікарні відбулася лише одна закупівля з позначкою «COVID-19». Послуги добровільного комплексного страхування здоров’я на випадок хвороби та медичного страхування «Турбота 24/7 – COVID 19 E». Страховка обійшлася установі в 49 800 грн, яку лікарня придбала в «Українській пожежно-страховій компанії».

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up