Затвердили вищі тарифи на воду без обговорення з громадськістю

Затвердили вищі тарифи на воду без обговорення з громадськістю

"Громадські" обговорення та погодження нових тарифів на воду провели у КП "Тернопільводоканал" 30 серпня. Проте громади на цих обговореннях не було. У водоканалі кажуть, що оголошення про громадські слухання на їхньому сайті розмістили ще 11 серпня. Тепер тернополяни сплачуватимуть борги взяті водоканалом у валюті в міжнародних банках. Нові тарифи діятимуть з наступного року.

На громадське слухання проекту тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення КП ”Тернопільводоканал” на 2018 рік представників громадськості не було - ніхто не прийшов. Натомість залу засідання заповнили представники водоканалу та різних структурних підрозділів міськради разом з представниками територіального відділення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі НКРЕКП).

- Згідно діючих порядків, другий рік поспіль ми повинні щорічно на основі витрат нашого підприємства проводити розрахунки тарифів на перспективний рік, - розповідає директор КП „Тернопільводоканал” Володимир Кузьма. - Після чого усі розрахунки представляємо на розгляд громадськості, і після узгодження тарифів з усіма зацікавленними сторонами ми усі розрахунки подаємо на розгляд в НКРЕКП, яка перевіряє розрахунки та примає остаточне рішення.

Відео дня

Відповідно до затвердженого проекту тарифи для тернополян, що проживають в приватному секторі становитимуть за централізоване водопостачання — 5,514 грн. (без ПДВ) за 1 кб. м. та централізоване водовідведення — 7,131 грн. (без ПДВ) за 1 кб. м. А для мешканців багатоквартирних будинків послуга з централізованого постачання холодної води — 5,916 грн. (без ПДВ) за 1 кб. м. та за послугу з водовідведення — 7,681 грн. (без ПДВ) за 1 кб. м.

- Основна складова тарифу - витрати на електроенергію та оплату праці, - коментує начальник планово-економічного відділу КП ”Тернопільводоканал” Володимир Водовіз. - Досить малий відсоток займає амортизація, всього 5%. Як на мене, то це мало, оскільки амортизація це фактично ті кошти, які ми можемо вкладати в розвиток підприємства. Особливо при сьогднішніх цінах на якісну техніку, яку ми купуємо виключно закордоном за валюту. Відповідно за амортизаційні гроші, що становлять приблизно п’ять млн грн мало, що можна сьогодні придбати.

Разом з тим, ми беремо участь в урядовому проекті розвитку міської інфраструктури, продовжує Володимир Водовіз. Фінансування проектів відбувається з Світового банку. Сьогодні наша держава на різні проекти отримала 350 млн дол, з яких безпосередньо КП ”Тернопільводоканал”  має можливість використовувати 36,6 млн дол.

- Із зазначенної суми, ми на сьогодні вже використали близько одного мільйона доларів, - наголошує пан Водовіз. - На ці гроші закупили різну техніку, лабораторне обладнання для контролю якості води тощо. Зазначенну позику у Міжнародному банку ми також включили у структуру нового тарифу.

Загалом у водоканалі кажуть, що відсотки по сплаті кредиту досить малі і становлять усього 1%.

До слова, основні складові нових тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення розраховувались з врахуванням наступних чинників:

* витрати на електроенергію: в розрахунок включена фактична ціна на електроенергію у липні 2017 року в розмірі 2,04146 грн./кВт. (без ПДВ).

* витрати на амортизацію — в зв'язку з придбанням нових основних засобів в проекті тарифів ця сума становить 5317,2 тис.грн В діючих тарифах сума амортизаційних відрахувань становить 4121,2 тис.грн.

* витрати по податках формувались на основі Податкового кодексу України.

* ціни на паливно-мастильні матеріали, розраховувались на основі фактичних цін з урахуванням прогнозу індексу цін виробників промислової продукції.

* витрати на оплату праці та відрахування на соціальні заходи: в проекті тарифів плановий фонд оплати праці розрахований, виходячи із законодавчо встановленого розміру мінімального прожиткового мінімуму - 1762 грн. (грудень 2017р.), передбаченого Законом України: ”Про Державний бюджет України на 2017 рік” та виходячи із положень Галузевої угоди і Колективного договору.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Petro Kolesnyk

    Що ви ниєте за 12гривнів за куб.

    Бережіть природу споживайте менше. Куб це 1000 літрів води!
  • Розорвать Лопнуть

    А чому б не розрахувати скільки проста людина витрачає на свої самі необхідні потреби грошей, тай підняти до того рівня зарплату. Тільки не так, що одні шкарпетки на пів року, а реальні витрати. А то всі керуються тим, що стільки то, на світло, стільки то на оплату праці і так дальше.

    Anonymous reply Розорвать Лопнуть

    То Вам до Вашого роботодавця треба звертатися, щоб підняв до того рівня зарплату.
  • Бурин Петро

    Мабуть водоканал воду з Раші качає і разом з міськрадою невтомно працює над покращенням життя містян.
  • Анонім

    А навіть якщо б і були ці громадські слухання то ,що б вони поміняли .Водоканал це ж монополіст і яку хоче таку ціну і ставить .Хоче поставить 20  грн за куб ,а захоче то і 100 грн за куб влупе то ,що водою ви перестанете користуватися .Ще з гарячою водою таке пройде ,а ось з холодною таке не пройде .Єдиний варіант це виїжати з міста ,купляти клапоть землі з будинком ,і пробивати свердловину.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up