Зібрались на шашлики? Ми порахували, у скільки це обійдеться та як змінились ціни за 10 років

Зібрались на шашлики? Ми порахували, у скільки це обійдеться та як змінились ціни за 10 років

На свята та вихідні багато тернополян готуються йти з родинами чи друзями на шашлики. Ми порахували, скільки коштує все необхідне в місцевих супермаркетах та дізналися, у скільки обходився такий пікнік на природі 10 років тому.

Щоб приготувати шашлик – багато не потрібно. Як розповідає тернополянин Дмитро – може обійтися і з мінімальним набором приладдя.

– Найголовніше, звичайно, – м’ясо. Якщо немає мангалу – можна скористатися тими, що в парку Здоров’я, але на свята вони часто всі зайняті відпочивальниками, – розповідає тернополянин Дмитро. – Не раджу купувати дешевий мангал, бо його вистачить на кілька разів. Якщо їдете на природу чи на дачу – краще взяти розкладний мангал, його зручно перевозити. Але якщо витрачатись не хочете – можна скористатись «лайфхаком». Прокопати невелику траншею і по периметру розставити цеглу. На низ краще теж насипати каміння, щоб жар не забирав грунт. Це не дуже зручно, але можна обійтись без мангалу.

Як змінилися ціни за 10 років

Десять років тому журналісти «20 хвилин» рахували вартість усього необхідного. Тоді курс долара становив 7,9 грн. Середня заробітна плата в області становила близько 1950 гривень за даними Мінфіну. Тобто влітку 2011 року середньостатистичний тернополянин заробляв близько 245 доларів на місяць.

Відео дня

Тепер курс долара 26,65 грн. Середня заробітна плата в області 12 293 грн (станом на червень за даними Мінфіну). Таким чином середня зарплата за 10 років виросла майже вдвічі – 462 долар.

Але чи може собі дозволити тернополянин купити більше? Нижче – ціни на все необхідне для шашлику у 2011 році. Тоді на свою середню заробітну плату тернополянин міг купити 48 кілограмів свинячого ошийку (ціна від 40 грн за кг). Тепер вартість на свинячий ошийок без кістки у місцевих супермаркетах від 160 гривень. Це 76 кілограмів м’яса на одну середньомісячну зарплату.

Які ціни на все необхідне

Ми порівняли вартість на різні товари в місцевих супермаркетах. Окрім різного виду м’яса ми також врахували вартість сумішей для маринаду, розкладних мангалів, шампурів, дерев’яного вугілля, дров, тощо.

Почнемо з головного – м’яса. Можна купити як свіже м’ясо, так і вже замариноване, яке потрібно лише насадити на шампури та покласти на мангал.

Свинячий ошийок коштує 160–180 грн за кілограм. Куряче філе – 110–125 грн за кілограм лопатка з яловичина коштує 184–209 грн за кілограм.

Купувати вже замариноване м’ясо не надто дорожче, ніж робити маринад самому. Вартість на кілограм маринованого шашлику зі свинини від в середньому від 134 до 164 гривень. Ціна залежить від самого м’яса та маринаду. Пивний маринад виявився найдорожчим – по 164 грн за кіло м’яса. Барбекю – по 134 грн. Така ж ціна на шашлик з курятини. Детальніше ціни дивіться на графіці:

Мангали в супермаркетах недорогі – 199–300 гривень. Однак вони невеликі, зроблені з нержавіючої сталі. Ціни на шампури різні. Залежить від довжини, міцності матеріалу та ручки. В середньому ціна від 14 до 25 грн за шампур.

Для вогнища потрібна в’язка дров чи дерев’яного вугілля. В’язка дров (15 дм кубічних) коштує від 54 до 99 гривень. Пакет вугілля (2,5 кг) обійдеться в 75-119 грн. Щоб швидко розпалити вогонь може знадобитися спеціальна рідина. Літрова пляшка коштує 85–135 грн.

Таким чином, щоб приготувати 3 кг шашлику на компанію, з усіма витратами на м’ясо, мангал, шампури (6 шт), дрова, суміш для розпалювання – потрібно щонайменше 839 гривень.  

А ви часто готуєте шашлик? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up