Як він може? Батько претендує на виплати за загиблим сином, про якого забув багато років тому

Як він може? Батько претендує на виплати за загиблим сином, про якого забув багато років тому
Таня з малим Назарчиком приїжджали в Кривий Ріг до Віталія, коли в нього була друга контузія. Побули разом пару днів, доки чоловік і тато лікувався. Бо додому не пустили. І після лікарні чоловік зразу вирушив у зону бойових дій
  • Дружина, мати і молодший брат загиблого воїна добиваються, аби всі виплати після його смерті залишились півторарічному синові Віталія. Бо малюк залишився напівсиротою у такому ранньому віці, а батько його обожнював та намагався дати все найкраще. 
  • Натомість на частину суми, і чималу, претендує і батько загиблого, який після розлучення фактично забув про існування обох своїх синів. Принаймні, так стверджує і сам молодший Влад, і його мама та й інші родичі. 
  • А що говорить батько — ми намагались почути і його позицію. Та з’ясували в адвоката, які і кому виплати належать у разі загибелі бійця.

Родичі: згадав про сина після загибелі

До редакції «20 хвилин» звернулись вдова, мама і молодший брат Героя 26-річного Віталія Невінського.  Він загинув 15 грудня 2022 року на Донеччині, а невдовзі його поховали на Алеї Героїв, що на Микулинецькому цвинтарі у Тернополі. У Віталія з дружиною Танею є маленький синочок — зараз малому Назарчику 1 рік і 7 місяців, а коли загинув тато, було півтора року.  

Недавно постало питання про виплати після загибелі Віталія. І, порадившись, родина вирішила, що всі кошти мають піти малюку Назарчику, який для тата був всесвітом. Тим паче, що Віталій не раз говорив дружині: синові, поки росте, треба допомагати і всебічно розвивати. Згодом дати власне житло і гарну освіту. А далі — із цим багажем, — нехай вирішує свою долю сам. 

Відео дня

Так і вирішили разом найрідніші люди загиблого Віталія — дружина Тетяна, мама Світлана і рідний молодший брат 18-річний Влад. Йому, зі слів хлопця, саме Віталій замінив батька. Бо батьки розлучились, коли молодшому ще й трьох років не було, а старшому — 10 років. Відтоді батько аліменти не платив, і фактично його не було у житті малих. Зараз, обурюються рідні, коли постала мова про виплати, чоловік згадав, що він батько. 

Тетяна та Віталій Невінські були знайомі з дитинства. Разом ходили до одного садочку в Гусятині, звідки родом. Навчались в паралельних класах однієї школи. Потім покохали один одного та одружились. Невдовзі у подружжя народився синочок. 

З перших днів повномасштабного вторгнення чоловік Тетяни, фаховий військовий, став на захист рідної землі. У грудні 27-річна Таня стала вдовою і залишилась сама — із півторарічним синочком на руках. Зареєстровані з малюком у Тернополі, а проживають то тут, то в службовій квартирі Віталія у Мукачеве, бо служив у місцевій бригаді. 

«Пам’ятаю, як боляче було Віталику»

Батьки чоловіка розлучились, коли хлопцеві було 10 років, а його молодшому братові не виповнилось і трьох років. У житті хлопців батька практично не було, стверджують родичі. Більше того, старший із синів ще в 16-річному віці вирішив змінити прізвище на мамине. Так і став Невінським. 

— Віталик не любив говорити про батька і не хотів, щоб при ньому навіть цю тему піднімали, — поділилась Тетяна. — Пояснював, що це неприємна тема. Настільки, що у 18 років він змінив прізвище на мамине. Ми з ним зустрічались з 16 років. І я пам’ятаю, як він реагував, коли на зміну прізвища татова мама, бабуся чоловіка, видала, мовляв, у мене немає більше внука. 

Не віддасть внукові, бо не знав, що він є?

Тато із бабусею були на похороні сина й онука. Щоправда, навіть до труни не підійшли попрощатись. І дуже образились, коли їх не зачитали у списку найдорожчих людей, з якими прощався Герой. 

Минуло після похорону трохи часу і родині повідомили, що можуть отримати виплати. Мама Віталія одразу подзвонила до невістки і сказала, мовляв, син так хотів, тому я відмовляюсь на користь онука від своєї частки. Такого ж чекали і від батька. Той навіть спочатку пообіцяв, що все зробить. А невдовзі — передумав. Від Тетяни батько чоловіка слухавки не брав, тоді до нього передзвонив молодший син – Влад. Тоді і почув, що відмови від грошей на користь малого не буде. Мовляв, я візьму і віддам тобі, «бо вони в тебе заберуть, і ти нічого мати не будеш». А щодо внука — я, мовляв, його не знав. Навіть не знав, що він є… 

Родина планує позиватись до суду. Поки чекають, аби пройшли всі процедури — бригада має виключити Віталія зі своїх списків у зв’язку із загибеллю. Потім передадуть документи у військкомат і далі родичі можуть подавати заяву на виплати. А вони натомість, втомившись переконувати і вислуховувати в свій бік купу бруду, збирають папери для суду. 

Стримує побратимів, щоб вирішували «по-чоловічому»

Таня, попри весь біль та заради дитини, готова йти до суду. Та добиватись справедливості, бо вважає, що не потрібно здаватись у таких ситуаціях. Щоб ці гроші дістались його біологічному батькові, який не хотів сина знати за життя, а після загибелі згадав, що він є батьком. І, з його слів, багато чого зробив для сина, — це неприпустимо, вважає вдова.  

Такої ж думки і Світлана Невінська, мама загиблого Віталія. Жінка згадує, що розлучилась з чоловіком у 2007 році. Проживала в невістках, тому, коли вже була остання крапля, одного дня зібрала власні речі і з двома дітьми пішли на квартиру, яку винайняли. 

Треба був батько, а його не було

Мати згадала багато випадків, коли дітям потрібен був батько і його підтримка, але того поруч не було. Пригадала, як тоді лишень з’явились iPhone, і Віталик дуже хотів такий телефон. Жінка через знайомих замовляла апарат зі Штатів, потім тут його перепрошивали. Врешті тато мав купити для сина, платив  певний час по 200 грн, а тоді перестав. І мамі довелось прикрутити пояски і виплатити гроші за апарат малому. 

Умисне просила дітей, аби йшли до родини, і коли з Києва до батьків навідувався тато. Світлана вважала, що хлопцям бракує чоловічої уваги, поради, допомоги. Чи просто моментів, коли можуть провести час разом з татом. Але малі зазвичай повертались і казали, що час проводили з бабусею. А тато дивився телевізор. 

Коли Світлана вирішила відмовитись від своєї частини коштів на користь онука, набрала номер колишнього чоловіка і запропонувала йому зробити те саме. Тоді, у грудні, він погодився. А з часом «передумав». І назвав причину, мовляв, все тому, що його не включили до списку, з ким на панахиді прощався їхній загиблий син. Потім нагадав, що Віталій прізвище поміняв… 

Що каже молодший син?

Молодший син, який єдиний зараз залишився у мами, теж зізнався, що батька майже не було в його житті. А як були рідкі розмови телефоном, то частіше батько був напідпитку. 

Молодший син пригадує, що саме бабуся просила подзвонити до батька. Малий набрав номер. Перша фраза, яку почув на тому кінці дроту: «Хто це такий». 

Старший брат замінив батька

Брат хотів би, щоб дитина мала хорошу освіту, власне житло і нормальне життя, каже Влад. І додає: він дуже любив малого та мріяв дати йому все найкраще. Та прагнув бути найкращим татом у світі. Напевне, тому, що цього ніколи сам не мав у житті. 

Рідні кажуть, що не так давно батько хлопців виставив нове фото на власній сторінці у Фейсбук. Під ним одразу з’явились коментарі. Перший залишив якийсь чоловік – питав, коли поверне кошти. Другий — інший користувач, який лаконічно відповів «ніколи». 

Саме старший брат замінив йому батька і завжди був за тата, каже Влад. Він слухав хлопця та допомагав порадою. Допомагав вирішити дитячі проблеми і завжди був поруч. 

Мама Героя каже, що вони всі зараз вчаться жити по-новому. Склеюють своє життя, яке розлетілось на друзки, коли загинув Віталик. Душа і так розривається, а тут ще й ці випробування. 

Жінка до останнього мала надію, що у батька її дітей залишилась принаймні крапля совісті, аби не претендувати на гроші, які мають йти на малюка. Частину родина планувала віддати на допомогу воїнам. Як поцікавилась в колишнього чоловіка, мовляв, яке моральне право він має претендувати на ці виплати, на свою адресу почула, щоб забула його номер телефону і більше не дзвонила. 

Чого хоче батько і що каже Закон?

Тепер родина розраховує лише на те, що чоловіка примусить схаменутись розголос. А як ні, готові йти в суди усіх інстанцій. 

Батько Віталія і Влада Ігор Дубовий дзвінку журналіста щонайменше не зрадів. Це якщо дуже м’яко передати те, що довелось вислухати журналістці від чоловіка і на свою адресу, і на адресу родичів. Не обійшлось і без образ та погроз на адресу журналістці, мовляв, що розбиратиметься з нами вся столична прокуратура. Чоловік перебуває у Києві, тому іншим шляхом, аніж телефоном, його позицію вислухати було проблематично. 

Оце, зрештою, вся адекватна інформація, яку ми змогли почути від чоловіка за час кількахвилинної телефонної розмови. Ще неодноразово пан Ігор починав закиди, мовляв, Віталій відмовився від його прізвища. Але стверджував, що це відбулось не у 18-річному віці, а значно пізніше. Ймовірно, цим чоловік хотів повідомити, що Віталій перебував під впливом родичів. І що, судячи з тону розмови, його неабияк засмутило. Це якщо не сказати більше…  

За зверненням редакції адвокатка Марія Бочан пояснила, хто із родичів може претендувати на виплати після загибелі воїна та чи має право батько за таких обставин претендувати на ці гроші. 

До них членів сім’ї Закон відносить: 

* батьків, 

* дружину/чоловіка, які не одружилися вдруге; 

* дітей, які не мають і не мали своїх сімей; 

* дітей, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття; 

* дітей, обоє з батьків яких загинули або зникли безвісти. 

Стосовно того, чи мають право батьки або один з них, які не брали участі у житті та вихованні загиблого сина/дочки на війні отримати цю виплату, — так, мають, якщо вони не позбавлені в установленому порядку батьківських прав, пояснила адвокатка.

Тобто, якщо мама загиблого відмовиться від своєї частки виплат, вся сума розподілятиметься надалі між дружиною, сином і батьком порівну. Це не спадкування, тут інші правила, зазначила адвокатка. 

Читайте також 

Тернопіль оплакує Героїв: на війні загинули Віталій Невінський, Володимир Данилишин та Олег Зубик

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (84)
  • Светлана Зубарева

    В мене теж така ситуація, 20 років не то щоб не допомагав чи аліменти сплачував, навіть не спілкувався, хоча живемо не далеко. А як син загинув з'явився, сказав спочатку що відмовиться від грошей а потім почав ховатися, на телефоні дзвінки не відповідає.В той день коли поховали сина, він зі своєю співмешканкою святкували на все село музика, пісні, п'янка.
  • Читач38

    В мене теж така історія,20 років сина не бачив, аліменти не сплачував, збявився на похороні сина з своїми родичами, на образній дорозі з родичами вже обговорювали скільки повинен отримати виплат, а зранку на слідуючий день вже в військкоматі написав заяву
  • Олена Мельник

    Хай ніхто не відмовляється від своїх частин грошей,щоб тато отримав найменше,а потім ,коли кожен отримає свою частину,віддадуть Тетяні на утримання сина. А то виходить ви усі повідмовляєтесь на користь приблуди тіпа батька.
  • Галина Ковальська

    Ігорю!Якщо у тебе залишиласьхоч краплина совісті,то,будь ласка, відмовся від тієї частини грошей,бо на крові рідного сина ( котрого  тине хотів знати стільки років!) не розбагатієш.Ніколи!!! Ти розумієш,що на твоїй стороні лише Закон (хоч у цій ситуації він безглуздий), а на їхньому правда і Бог,який або нарозумить тебе ,або  покарає у майбутньому житті.А як твої батьки  реагують на твій вчинок?Коли б мій син так  вчинив,я  б ніколи йому цього не пробачила(але він так ніколи не зробить,бо виріс без батька,який проміняв його на співмешканку)Опам'ятайся ,поки не пізно.Бо може трапитись так,що саме цей онук колись у старості подасть тобі склянку води.Підрісши,він зможе оцінити те( вірю,хороше),що ти зробив для нього у цей важкий для сім'ї період.

keyboard_arrow_up