«Золоті» яйця: як змінилися ціни у магазинах та на ринку Тернополя. Де дешевше?

«Золоті» яйця: як змінилися ціни у магазинах та на ринку Тернополя. Де дешевше?

За темпами зростання ціни на яйця б'ють рекорди. Журналісти «20 хвилин» дізналися, скільки вони коштують у магазинах та на ринках міста

Вартість яєць на полицях магазинів за останні півтора місяці зросла вдвічі. Наприклад, у травні десяток коштував менше, ніж 15 гривень. Тепер щонайменше – вчетверо дорожче. 

Ми порівняли ціни у супермаркетах «АТБ» «Сільпо» та NOVUS. Найдешевше купувати не упаковані яйця. 

У «Сільпо» ціни на яйця С1 – 59,9 гривні за десяток. Упаковка «Від доброї курки» коштує 62 грн. Десяток фасованих яєць «Квочка» вартує 79,5 грн, а «Квочка» XL – 89 грн. 

Відео дня

У супермаркеті «АТБ» не фасовані яйця С1 коштують 60,9 грн за десяток. Упаковані «Ясенсвіт» – 69,7 грн, «Квочка» – 73,6 грн, а «Квочка» преміум – 78,9 грн. 

У супермаркеті NOVUS яйця 1С – 59 грн за десяток. Упаковка «Ясенсвіт» вартує 73,6 грн, а найдорожчі «Квочка» XL коштують 94 грн за десяток. 

Ще на початку жовтня найдешевші не фасовані яйця продавали по 47,9–49,9 грн за десяток. Фактично ціна зросла на понад 10 гривень!

На ринку також дорожчають

Ще три тижні тому вартість яєць на ринку була 5,5 грн за штуку. Тепер ціни зросли на 1–2 гривні. Їх продають по 6,5–7,5 грн. Найдешевші курячі яйця по 5–5,5 грн за штуку, однак вони малого розміру. 

Продавці кажуть, що вартість може зростати ближче до зими. 

– Самі шоковані від цін, – каже одна з продавчинь. – Але це не від нас залежить. Ціни піднімають виробники, бо дорожчає корм, обслуговування ферм. Не думаю, що буде дефіцит яєць, принаймні у нас, бо є місцеві птахоферми, ферми у сусідніх регіонах.   

На стихійному ринку за домашні яйця просять по 6,5 грн за штуку. Продавці розхвалюють свій товар та запевняють – яйця свіжі та без хімії.

– Ціни навіть менші, ніж у магазинах, яйця свіжі, домашні, – каже одна з продавчинь. – Маю власне господарство і вже постійних покупців. Сама їм продукцію. 

Чому зросли ціни

У Мінагрополітики розповідають, чим зумовлене зростання цін на яйця. 

– Через військові дії, знищення птахівничих комплексів, проблеми з логістикою різко скоротилося поголів’я курей та виробництво в цілому, – зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький. – Виробники яєць змушені були продавати продукцію нижче за собівартість. Із вересня відновився сезонний споживчий попит, але кількість поголів’я в областях, у яких традиційно вирощують яєчних курей, ще не відновлено, на це потрібно щонайменше два-три місяці. У результаті на ринку пропозиція яєць знизилась, що спровокувало стрибок цін, – пояснив він.

У Мінагрополітики прогнозують стабілізацію цін уже в листопаді. Однак, як буде насправді – побачимо згодом.  

Чи є альтернатива яйцям

Мар’яна Лебідь, дієтолог-нутриціолог:

– Унікальність яєць у рекордному високому засвоєнні білка – 97-98%, а також багатий склад мікронутрієнтів і вітамінів. Окрім курячих яєць, є ще перепелині, які можна включати в раціон. Одне куряче – це 3-4 перепелині. Як альтернатива яйцям – при прийомі їжі можна споживати та комбінувати нежирні сорти риби з корисними жирами. У випічці курячі яйця можна замінити веганськими яйцями, зробленими з насіння льону і води. Для цього потрібно змішати одну столову ложку подрібненого насіння льону та три столові ложки води. Суміш залишаємо настоювати годину. Утвориться в’язка консистенція, яку можна додавати в рецепт.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Ігор Непрілий

    яйця несуть кури....а сільська курка потребує догляду....Корми. з Європи  .Вода артезіанська...Дієтолог..манікюр  -педікюр....фітнес.....А це все  затрати.....
  • Любов Владика

    Люди які яйця? В країні йде велика війна  . Дякуємо Богу за те ,що ми маємо. А яйця ще будуть в різних цінах.
  • Ірина Чорна

    Вік яйця короткий. Почнуть викидати партії тухлих, то жлобську  ціну повернуть до людської.

    Ірина Чорна reply Ірина Чорна

    Голод Євген дякую, я сама впораюсь із меню.

    Голод Євген reply Ірина Чорна

    Ірина Чорна купіть собі дірол жарте варіть і коштуйте на здоров'я
  • Михайло Королішин

    Тобто за пачку сигарет віддати як за 10 яєць не шкода?

keyboard_arrow_up