У Тернопіль на показ фільму «З України до Голлівуду» приїхав лауреат «Оскара»

У Тернопіль на показ фільму «З України до Голлівуду» приїхав лауреат «Оскара»

Вперше документальну стрічку "З України до Голлівуду" показали саме в Тернополі на фестивалі FilmWave. 14 листопада у наше місто завітали американець українського походження, лауреат премії «Оскар» Євген Мамут, а також один з режисерів  і обидва продюсери фільму.

 

«З України до Голлівуду» - це стрічка про вихідців з України, які досягли слави в Голлівуді. Розповіді про досягнення українців у минулому переплітаються у фільмі з особистими оповідями тих, хто сьогодні «запалює» свої зірки на голлівудському небосхилі. 

До 21 листопада стрічку можна побачити в кінотеатрі «СінемаСіті».

- Мало хто знає, що наші співвітчизники відіграли неабияку роль у створенні славнозвісної «фабрики мрій» та виникненні «Оскара» і сприяли появі американських фільмів, що стали історією світового кіномистецтва. Майже кожен із них має свою зірку на «Алеї слави», «Оскар» чи «Золотий глобус», але найважливіше - що всі вони зробили неймовірний внесок, збагативши Голлівуд не тільки своїм талантом, а й принесли в нього власну культуру, частину свого життя, - розповідає режисер стрічки Станіслав Сукненко.

Відео дня

Подарували ідею «американської мрії»

Над фільмом працювали майже два роки. Це робота двох режисерів – Станіслава Сукненка та Галини Кувівчак-Сахно. Її не було на прем’єрі в Україні, бо зараз вона в Лос-Анджелесі, але її періодично можна бачити у фільмі. Вона є мамою молодої актриси Іванки Сахно, яка зараз робить кар’єру в Голлівуді і є однією з героїнь фільму. А знімав фільм її чоловік Анатолій Сахно – відомий український оператор.

В основі стрічки - книжка Станіслава Сукненка «To Hollywood from Ukraine» («З України до Голлівуду»), її торік представили в Києві. Поки вона є лише в англомовній версії. Це розповідь про українське коріння ста визначних діячів американського кіно. За словами Сукненка, цю тему він досліджував протягом 10 років. 

– Два роки роботи над фільмом – це досить довго як для документального кіно, а надихнула мене на цю роботу любов до кінематографа і до своєї країни, - каже режисер. - Ми знімали і в Україні, і в США, зустрічалися з людьми з діаспори. У фільмі є історії цих людей і історії розвитку кіно, бо наші співвітчизники брали участь практично в кожній декаді розвитку Голлівуду. Ми починаємо розповідь з кінця 19 століття про перших вигнанців з Західної України, емігрантів, які брали участь у створенні Бродвею, мюзиклів, музики і до створення самого Голлівуду, бо дуже багато євреїв зі Східної Європи, в тому числі і з України, приїздили в Америку, щоб створити царство, яке стало Голлівудом. Через свої фільми вони подарували американцям ідею про «американську мрію». Багато історій, які ми оповідаємо у фільмі – це не лише історії акторів, режисерів чи продюсерів, це про вплив на різні культурні галузі – анімацію, акторську школу, музику, технічні розробки для виробництва кіно. Це наш перший масштабний проєкт, який розповідає про внесок України в загальносвітову культуру. 

 

П’ять історій у фільмі – про вихідців з Тернопільщини

У стрічці зокрема йдеться про аніматора Володимира Титлу, який працював над такими відомими повнометражними анімаційними фільмами Волта Діснея, як «Білосніжка та сім гномів», «Піноккіо», «Фантазія» та «Дамбо».

Засновник акторської школи Лі Стразберг народився в Буданові. З цієї школи вийшли америконські ікони «Методу» – Мерілін Монро, Аль Пачіно, Джейн Фонда, Дастін Хоффман, Джеймс Дін, Роберт де Ніро, Марлон Брандо, Міккі Рурк, Анджеліна Джолі. Ця школа існує і сьогодні. 

Майкл Мазуркі (Михайло чи Маркіян Мазуркевич) теж народився на Тернопільщині. Він став дуже відомим спортсменом і актором. На його рахунку майже 200 фільмів. 

Батько оскароносного актора Володимира Палагнюка (Джек Пеланс) був з Тернопільщини, а мама зі Львова. Це видатний актор Голлівуду, який раніше був професійним боксером. Він отримав "Оскара" за фільм "Міські піжони".

Одна з найбільш знакових постатей «Фабрики мрій» - це старший віце-президент компанії MGM Люба Кеске, яка народилася на Теребовлянщині. Вона 48 років пропрацювала на студії і зробила кар’єру від простої працівниці до статусу другої людини в компанії. 

Як Євген Мамут потрапив у Голлівуд

Харків’янин Євген Мамут – майстер спецефектів, лауреат премії «Оскар» є одним з героїв фільму «З України до Голівуду». 

У 1987 році Євген Мамут спільно з трьома своїми колегами отримав премію "Оскар". Це науково-технічна нагорода за проектування і розробку спецефектів для фільму «Хижак»

Арнольд Шварценеггер охрестив Євгена Мамута батьком «Хижака», йдеться у фільмі. На рахунку пана Мамута такі стрічки як «Леді-яструб», «Брудні танці», «Куди приводять мрії» та «Матриця». В Америці він заснував музей анімації, присвячений розвитку візуальних ефектів у кіно та анімації. 

- Коли я приїхав в Америку, то відправив 200 резюме і отримав два відгуки, – розповідає у стрічці Євген Мамут, - на трансформаторний завод працювати електронним інженером і отримав один дзвінок з кіностудії EFX Unlimited . Мені сказали: «У нас захворів чоловік, який миє плівку. Приходь на роботу. Зможеш?" Згодом я уже працював на машині оптичного друку. 

Пізніше він переїздить до Массачусетса.

- Ми працювали над концептом зображення, що має здатність розтягуватися, - розповідає інженер. - Пізніше цю техніку використали у фільмі «Хижак», створивши істоту, що здатна була одночасно бути видимою і невидимою. Так я опинився в Голлівуді і отримав «Оскар». Ще я винайшов цей еластик-ефект і було знято кілька фільмів з цим ефектом. Коли робили «Матрицю», ми займалися експериментальними роботами. Я не вигадував нічого такого, просто робив свою роботу. Як це робилося? Коли актор підстрибує в повітря і завмирає, камера йде навколо. Ми поставили 122 фотоапарати, синхронізували їх. Всі ці камери клацали в один і той же час. Потім плівка витягується, проявляється, сканується, і після цього ці кадри виставляються один за одним. Зйомка була зроблена тут, в Массачусетсі. 

Євген Мамут має чудовий музей в Леноксі, штат Масачусетс, де представлена історія тих, хто працював над візуальними ефектами. Там є своєрідне родинне дерево, на якому зображено, з чого все починалося.

У Тернополі володар «Оскара» вперше, приїхав на Тернопільський кінофестиваль разом зі своєю дружиною Іриною Борисовою, яка є художницею, ілюстраторкою, директоркою музею анімації в Масачусетсі (США).  

- Тернопіль - дуже красиве місто, - говорить Євген Мамут. – Гарне, доглянуте, ми погуляли його вуличками, сподобалися будівлі європейського типу. Мені подобається ваше місто. «З Америки до Голівуду» - це перша стрічка, яку подивимося тут на фестивалі. Ми її ще не бачили. 

Євген Мамут емігрував в Америку 41 рік тому. 

- Коли мене запитували, звідки я, відповідав – з України, - розповідає пан Мамут. – Ніхто не знав, де це. Тепер, коли почалася війна в Україні, розуміють, де є Україна. Почали співпереживати, розрізняти. Я сподіваюся, що після цього фільму, тепер всі в Америці будуть знати, де Україна. І я думаю, що в подальшому, нам, українцям, уже не треба буде виїжджати в Америку, а тут буде свій Голівуд. І наші люди тут можуть зробити набагато більше, ніж вони зробили там.

Дружина пана Євгена - Ірина Борисова – художник і аніматор. Вони познайомилися в Харкові на кіностудії політехнічного інституту, а одружилися уже в США. Зараз живуть в Масачусетсі.

На тернопільському фестивалі Ірина Борисова показала свій ляльковий мультфільм «Риби немає» на екологічну тематику.

- В анімації я працюю з 1972 року, - розповідає пані Ірина. - Євген навчив мене анімації. У Харкові ми робили перші мультфільми. Євген винайшов стереомультфільм, потім він робив мультфільм за допомогою електронно-обчислювальної машини. Коли Євген поїхав у США, я ще багато років працювала в Харкові головним художником театру ляльок. Згодом і я приїхала в Америку, живу там уже 26 років. Першу роботу отримала в Нью-Йорку. Євген теж працював у Нью-Йорку у великій кіностудії візуальних ефектів. Згодом ми переїхали у Массачусетс.

Буде продовження

Ірину Борисову теж знімали для цієї стрічки. Але матеріал у фільм не потрапив. У стрічку увійшла лише невелика частина історій про видатних українців. З підготованих понад двох з половиною годин матеріалу, до стрічки увійшли лише 72 хвилини. Як зазначили продюсери, окремі історій стрічки стануть основою наступних проектів, наприклад, про Ірину Борисову.

- Ми почали цю історію, і вона не закінчиться цим фільмом, - зазначив режисер. - У нас є плани продовжувати цю тему. 

Коментарі

«Це перший гість такого статусу в Тернополі»

Леонід Бицюра, голова Тернопільської «Кінокомісії», засновник фестивалю «КіноХвиля»:

- Провідною темою цього року фестивалю є «З України до Голлівуду». Цей проєкт є не лише історичним, він має надихати українців: якщо ти маєш натхнення, енергію, характер і мрію, то ти обов’язково можеш досягнути висот в професії. Ми показуємо, що будь-яка людина, яка має мету, може її досягнути, незважаючи ні на що. Візит Євгена Мамута в Тернопіль є особливою подією, бо це перший гість такого статусу у Тернополі . Його вдалося запросити в Україну завдяки зусиллям багатьох людей. Ми очікували приїзд ще однієї гості з Голівуду, очікуємо її приїзд з чоловіком наступного разу. Участь американських гостей у фестивалі виводить наш форум на новий рівень. І наступного року у фестивалі візьмуть участь наші колеги з Європи і Азії. 

«Спочатку важливо розказати історію»

Юлія Чернявська, продюсерка:

- Мене особисто здивувало, що актори, з якими у мене асоціювалася Америка, українці. І багато американців були приємно здивовані дізнаючись, що багато зірок Голлівуду – українці. Ми маємо розуміти, що Голлівуд – це не недосяжна вершина. Це не вершина, це життя, шлях, і ми його частина. І ми там були, є і будемо. Коли ми обирали, на чому зробити акцент у фільмі, вирішили, що спочатку треба викласти історію про що ми хочемо говорити. А після того, як будемо знати історію цих людей, можна робити похідні продукти, заглиблюватися в тему, робити якісь артові речі.   

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up