17 років тюрми на двох – за смерть 20-річного Віталія Гнатишина, якого вбили біля "Алюру"

17 років тюрми на двох – за смерть 20-річного Віталія Гнатишина, якого вбили біля "Алюру"
  • 10 і 7 років ув’язнення отримали двоє обвинувачених у смерті Віталія.
  • До 8 квітня Сергій Терендех перебуватиме під вартою, Володимир Біляшевич – під домашнім арештом. Чи оскаржуватимуть вирок міськрайсуду – не говорять. Батьки загиблого Віталія ще радитимуться, чи подаватимуть апеляцію.
  • Мама каже, що за інкримінованими статтями вони отримали «по максимуму», але батьки воліли б, аби ті, хто позбавили життя їхнього сина, відбували покарання за умисне вбивство.

Вирок у резонансній справі побиття 20-річного Віталія Гнатишина оголосили 11 лютого 2020 р – через півтора року після загибелі хлопця. Головуючий у справі Юрій Дзюбановський зачитував його понад три години.

У залі не було де яблуку впасти, було чимало правоохоронців, нацгвардійців та служби судової охорони. При вході до суду всі проходили крізь металошукач, а сумки та те, що було у кишенях, окремо оглядали правоохоронці.

Відео дня

Володимир Біляшевич відбуватиме покарання у вигляді 7 років позбавлення волі. Сергій Терендех проведе за гратами 10 років. Таким було рішення суду першої інстанції.усі сторони процесу – як обвинувачені, так і потерпілі – батьки Віталія – протягом місяця можуть подати апеляційні заяви.

  • Володимира Біляшевича визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 129 Кримінального кодексу України (далі – ККУ – прим. авт.) – це погроза вбивством, - прокоментувала Анна Мостецька, суддя-спікер Тернопільського міськрайонного суду. – І призначено покарання у виді 2 років обмеження волі. За ч. 1 ст. 263 ККУ – за придбання і носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу – 5 років позбавлення волі. За ч. 4 ст. 296 ККУ – хуліганство – 7 років позбавлення волі.

Які строки обоє фігурантів вже відсиділи?

Відповідно до законодавства, судом визначається остаточне покарання - шляхом поглинання менш суворого покарання найбільш суворим. Тобто, Володимир Біляшевич потрапить до в’язниці на 7 років. Щоправда, до строку відбування покарання йому зарахують три доби, які він одразу після події перебував під вартою. А згодом суд визначив йому міру запобіжного заходу - домашній арешт.

  • Терендеха Сергія Миколайовича визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 121 ККУ, (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого) і визначено покарання у виді 10 років позбавлення волі, - повідомила Анна Мостецька. - Також його засуджено за ч. 2 ст. 296 (хуліганство) до 4 років позбавлення волі. Остаточним покарання, визначене судом, - 10 років позбавлення волі.

До моменту набрання вироку законної сили, а це 8 квітня 2020 р., Сергій Біляшевич перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом, Сергій Терендех буде до цього ж строку утримуватись під вартою.

Протягом 30 діб учасники даного провадження мають право оскаржити рішення міськрайсуду в апеляційній інстанції. Якщо заяви надійдуть, але до 8 квітня суд не зможе розглянути апеляційні скарги, саме апеляційний суд вирішуватиме питання щодо запобіжних заходів. Якщо вирок набере законної сили в такому вигляді, як він був проголошений в міськрайсуді, обоє фігурантів доправлять для відбування покарання до місць позбавлення волі. Строк відбування покарання для Терендеха буде рахуватись від дня взяття під варту – від 30 червня 2018 р.  

За життя Віталіка боролись 9 днів

Нагадаємо, своє 20-річчя з друзями тернополянин Віталій Гнатишин святкував у нічному клубі. 30 червня 2018-го, коли вони стояли біля закладу, до них підійшло двоє хлопців, які не були відвідувачами того закладу. Віталія кілька разів вдарили в голову. Нападників затримали, їм оголосили підозру одразу за кількома статтями Кримінального кодексу.

Віталія доправили до міськлікарні №2, де за його життя більше тижня боролись медики.  Друзі та рідні збирали кошти на лікування, та, на жаль, життя хлопця врятувати не вдалося. Віталій помер ввечері, 8 липня.

Обвинувачені - Сергій Терендех та Володимир Біляшевич. Сергію Терендеху інкримінують ч. 2 статті 296 КК України - хуліганство, скоєне групою осіб та ч 2. статті 121 - умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть. Володимиру Біляшевичу - ч.1 статті 129 - погроза вбивством, ч. 4 статті 296 - хуліганство із застосуванням вогнепальної або холодної зброї та ч. 1 статті 263 - носіння вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу. Обидва обвинувачених під час судових засідань свою провину визнали частково і просили у батьків та інших постраждалих - друзів Віталія Гнатишина, вибачення за скоєне.

Просив вибачення… після підказки адвоката

Щойно зачитали вирок, Володимир Біляшевич полишив залу. А на запитання журналістки, чи збирається оскаржувати вирок в апеляції, - промовчав і відвернувся.

Сергія Терендеха вивели із зали в наручниках.
- Я не хотіла, щоб він (Сергій Терендех – прим. авт.) там сидів, повірте, - мама Віталія Гнатишина, пані Галина,  кивнула в бік скляної «клітки». - Але він має нести відповідальність за те, що позбавив мене найдорожчого.

Такою була перша реакція матері убитого хлопця одразу після того, як почула разом з батьком вирок.

Чи оскаржуватимуть батьки Віталія вирок міськрайсуду – поки не вирішили. Кажуть, радитимуться. За статтею, які інкримінували обом фігурантам справи – вони отримали максимально. Проте батьки воліли б, аби тих, хто забрав життя сина, судили за вбивство.

  • Але ми не ризикували перекваліфіковувати, вирішили зупинитись на цьому, що є, - каже пані Галина. - Мама Біляшевича дуже переживала, коли Віталій ще був у лікарні. Підходила і не раз.

Після того, як відбулись дебати і до вироку залишалось кілька днів, до пані Галини зателефонувала і мати Сергія Терендеха. Жінка згадує, що проговорили вони хвилин 20, е менше. Що та дуже просила, щоб простила її сина.

  • І я їй сказала, що як мама вас розумію, але ваш син здійснив злочин і має нести за це покарання, - каже пані Галина.

Від самого Сергія, кажуть батьки, не почули жодного разу щирих слів вибачення і не побачили щирого каяття.

  • - Він (Сергій Терендех – прим. авт.) щиросердечно не визнавав своєї вини, він жодного разу не пояснив, за що була вбита моя дитина, - жінка зупинила розмову на мить, аби опанувати себе. Їй було надзвичайно важко слухати кілька годин, як загинув її син. – Ми з батьком хотіли знати, чому так сталось? Може, була якась причина? Бо інакше як – били до смерті безпричинно? Приймати за щире каяття його намагання просити пробачення? Воно ж було вимушене. І за підказкою адвоката.

Щирого каяття, каже мати Віталія, вони з батьком не побачили досі. На одному засіданні у них просили пробачення, на іншому погрожували матері та крізь скло кулаком махали у бік батька. А ці двоє, зчорнілі від горя, так і не зрозуміли – так за що ж врешті відібрали у них найдорожче – сина…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (14)
  • Galina Teslyuk

    Нехай Господь дає сили переживати це горе
  • Kolya Kramar

    Мало. Що гроші роблять.... Судя лох...
  • Papusha Iryna

    Співчуття родині вбитого Віталія, вони проходять кола пекла. Нехай Господь дає їм сили переживати це горе.
  • Марія Пилипчук

    Співчуття рідним. Покарання мало б бути справедливим, невже таке дешеве життя людини в нашій державі!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:01 Під час гасіння пожежі у свинокомплексі в Тернопільськомцу районі врятували 650 свиней 16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up