74-річного жителя Тернопільщини засудили за вбивство пасинка

74-річного жителя Тернопільщини засудили за вбивство пасинка
  • Обвинувачений у суді запевняв, що він не вбивця і що йому дуже шкода, що так все трапилось. Просив визнати його невинуватим. 
  • У селі кажуть, що цивільна дружина десь через місяць після трагедії виїхала з села на Хмельниччину, і відтоді у рідному селі її ніхто не бачив. 

Чоловік під час конфлікту із пасинком, який приїхав захистити маму, убив його, вдаривши ножем. 

У суді пенсіонер запевняв, що він не вбивця, і не хотів, аби так трапилось. Проте суд, перевіривши докази та вислухавши свідків, відправив літнього чоловіка до тюрми на 9 років до тюрми. Але його адвокат вже заявив, що оскаржуватимуть вирок в апеляції. Подробиці цієї справи дізналися «20 хвилин». 

 

Відео дня

Розбірки закінчились вбивством

Під час суперечки, нагадаємо, чоловік, 1950 року народження зарізав сина співмешканки, повідомляли на початку листопада 2022 року у поліції. 

У ході оперативних заходів стало відомо, що суперечка розпочалася за кілька годин до вбивства між підозрюваним та його співмешканкою. Остання розповіла, що чоловік намагався її побитии, і вона втекла до сусідів. Вже звідти зателефонувала синові і повідомила про конфлікт. 

Пенсіонера тоді затримали. Йому оголосили підозру відповідно до статті 115 (умисне вбивство) ККУ та обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 24 червня 2024 року Гусятинський райсуд проголосив 74-річному пенсіонеру вирок. 

 

Що відомо про обох чоловіків?

Юрій із Галиною довший час проживали у с. Козина на Гусятинщині як цивільне подружжя. Він — багатодітний батько, який вподобав собі жінку і переїхав до неї. Вона поховала першого чоловіка і мала двох синів, які проживали окремо. Старший син, Віталій, часто навідувався в гості, хоча проживав на Хмельниччині. Часто між цивільним подружжям виникали непорозуміння і сварки, і Галина кликала сина на допомогу. 3 листопада 2022 року Віталій приїхав у с. Козина рятувати маму востаннє, розповіла староста села Марія Прок. 

— Спочатку жили нормально, тримали господарку, і його, і її діти спілкувались, разом сіно косили, разом різали свині, — розповіла «20 хвилин» староста Марія Прок. — Але тільки Юрій випивав, то починав ревнувати і чіплятись. Жінка одразу дзвонила до старшого сина Віталія. Він приїжджав і трохи вгамовував маминого співмешканця. І того разу Галина після сварки втекла до сусідів і подзвонила синові. 

Віталій проживав із родиною на Хмельниччині, подружжя разом виховувало доньку. Він першого шлюбу в чоловіка ще був син. Чоловіка добре знають у селі, бо виріс на очах у місцевих. І часто навідувався до матері. 

Юрій був багатодітним батьком. Дві доньки і зараз проживають неподалік села, де сталась трагедія. 

Староста каже, що десь за місяць після трагедії Галина закрила хату і виїхала із села. Не навідувалась сюди навіть на могили батьків та першого чоловіка. Зустрічала Галину хіба на суді, коли давала покази як свідок у справі.  

 

Не визнав, що вбив пасинка

Допитані у суді Юрій провини не визнав. І просив суд визнати його невинуватим у вбивстві. Запевняв, що ні жінки того дня не бив, ні Віталія. Що пасинок коли приїхав, одразу почав бити його, через що він впав. Віталій схопив його за комір і тягнув по землі, як мішок — до хліва дотягнув і хотів топити в Збручі. 

— Казав до мене: «Тебе зараз втоплю» і там десь чи в камінь чи в трубу спинився, — свідчив Юрій на суді. — Тоді я відірвався і почав втікати. Пробіг більше 40 м. Пасинок вдарив по нозі, я впав обличчям до землі. Віталік впав збоку на мене так, що руки були на моїх плечах. Тоді я вже різко піднявся з землі, хотів дальше тікати, подивився, а він лежить на правий бік. Замітив кров на футболці, на лівій частині, то тоді нагадав собі що був ніж, забув за нього. Ніж лежав біля тіла, я його з тіла не витягував.

Пенсіонер пояснював, що певно, коли падав, випустив ніж, а пасинок на нього напоровся. Запевняв, що він не вбивця, не хотів того, дуже шкода йому. 

Проте суд зазначив, що попри невизнання вини, винуватість підтверджується сукупністю безпосередньо досліджених в судовому засіданні доказів, які суд вважає достовірними, належними та допустимими і не спростовані стороною захисту.

Наталя, вдова Віталія, яка у суді була однією з потерпілих, розповіла, що дізналась про смерть чоловіка від його рідного брата. Він до неї зателефонував і сказав, що «вуйко зарізав Віталіка». Вуйком вони називали Юрія. 

Їй відомо, що Юрій зловживав алкоголем, і в стані алкогольного сп'яніння бушував, мав претензії, чіплявся до матері чоловіка, ставав агресивний та неадекватний. Було, що мати чоловіка звонила і говорила, що Юрій стоїть коло неї з ножем, погрожує зарізати, побити. Мати неодноразово дзвонила до її чоловіка, коли підозрюваний бушував, і Віталій тоді приїжджав село, випадків п’ять точно знає. Про погрози обвинуваченого в день похорону сказала мати чоловіка, мовляв, Юрій того дня казав, — як Віталій приїде, він його заріже.  Просила призначити обвинуваченому найсуворішу міру покарання. Такого просив і інший потерпілий — син загиблого Віталія Денис. 

 

Дев'ять років тюрми

Галина у суді теж свідчила, що цивільний чоловік, коли зловживав алкоголем, конфліктував, дуже її ревнував. Душив її пару разів, за горло хапався, вона тоді тікала з будинку. Синові на нього жалілася. 

Початок строку відбування покарання Юрію рахуватимуть з моменту його затримання — від 3 листопада 2022 року, з розрахунку один день попереднього ув’язнення за один день позбавлення волі.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення. І адвокат засудженого Роман Книш повідомив «20 хвилин», що обов’язково його оскаржуватимуть. 

Клієнт — літня людина. І адвокат каже, що раніше такі вироки в силі не лишались, тому оскаржуватимуть обов’язково.

 

Довідка

Вирок у Судовому реєстрі — https://reyestr.court.gov.ua/Review/119923881 

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 115. Умисне вбивство

1. Вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, — карається позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up