Адвокат викладачки ЗУНУ, яку відправили в тюрму за гроші від абітурієнтів, подаватиме апеляцію

Адвокат викладачки ЗУНУ, яку відправили в тюрму за гроші від абітурієнтів, подаватиме апеляцію
  • Доцентку ЗУНУ Інну Г. суд на два роки відправив до в’язниці. Влітку 2023 року викладачку затримали за отримання неправомірної вигоди, але, як дізнались «20 хвилин», на етапі досудового розслідування справу перекваліфікували на зловживання впливом. 
  • «20 хвилин» дізнались подробиці цієї справи та те, що вирок оскаржуватиме принаймні засуджена та її адвокат.  

Як вдалось дізнатись журналістам від власних джерел, Інна Г. вже не працює у ЗУНУ. Цю інформацію підтвердили адвокат засудженої та в університеті. Гроші жінка брала від абітурієнтів за сприяння у вступній кампанії, успішне складання вступних іспитів та зарахування на державну форму навчання. Свої послуги цінила по-різному. Усе залежало від кінцевого результату. Ціни коливалися від 15 тисяч гривень і до 112 тисяч, про це повідомляли у поліції в липні 2023 року, коли затримали доцентку. 

 

53 тис грн за вступ до вишу

«20 хвилин», нагадаємо, вже писали, що викладачку затримали силовики в одному із закладів громадського харчування, що у центрі міста, ввечері 24 липня 2023 року. 

Відео дня

В прокуратурі повідомляли, що підозрюється викладачка тернопільського вишу, яка вимагала й отримала від двох абітурієнтів 53 тис грн за вступ до вишу. Їй інкримінували одержання службовою особою неправомірної вигоди для себе та третіх осіб за вчинення дій з використанням службового становища, поєднане із вимаганням (ч. 3 ст. 368 КК України. 

За даними слідства, доцентка вимагала в абітурієнта 3000 доларів США за зарахування на перший курс. Вона запевнила майбутнього студента у необхідності перерахування їй для початку 11 тис грн на картковий рахунок, задля впливу на інших службових осіб, причетних до вступної кампанії у виші, повідомляли в обласній прокуратурі.

— Іншому абітурієнту викладачка пообіцяла зарахування на бюджетну форму навчання за 42 тис грн, — повідомили у прокуратурі. — Після передачі вказаної суми в одному із ресторанів Тернополя доцентку затримали правоохоронці.

26 липня 2023 року поліція повідомила, що одна із викладачок університету неодноразово вимагала та отримувала неправомірну вигоду. Гроші жінка брала від абітурієнтів за сприяння у вступній кампанії, успішне складання вступних іспитів та зарахування на державну форму навчання. Свої послуги цінила по-різному. Усе залежало від кінцевого результату. Ціни коливалися від 15 тисяч гривень і до 112 тисяч.

26 липня 2023 року Тернопільський міськрайонний суд обрав тодішній викладачці міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у 214 тис грн, максимально можливою за цією статтею. 

 

Що вирішив суд

Зараз, як дізналися «20 хвилин», суд прийняв рішення у цій справі.

— Г. Інну Анатоліївну визнати винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 369-2 КК України, та призначити їй покарання у виді двох років позбавлення волі, — повідомили «20 хвилин» у пресслужбі Тернопільського апеляційного суду. Туди журналісти звернулись за підтвердженням, адже вироку суду поки немає у Судовому реєстрі. — У відповідності до вимог ст.96-1,96-2 КК України, застосувати спеціальну конфіскацію і конфіскувати в дохід держави грошові кошти, що перераховані засудженій на належний їй картковий рахунок та які були предметом даного кримінального правопорушення.

На вирок суду може бути подана апеляційна скарга до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, зазначили у пресслужбі суду. Тобто від 24 червня 2024 року. 

Як дізнались «20 хвилин» у суді та від адвоката засудженої, справу перекваліфікували, і до суду вона вже дійшла з обвинуваченням у зловживанні впливом, а не в отриманні неправомірної вигоди. 

— Правову кваліфікацію змінили правоохоронці, у ході досудового розслідування, — повідомив «20 хвилин» адвокат засудженої Павло Варода. —  На підставі підробленої довідки із ЗУНУ мою клієнтку вважали членом приймальної комісії. А насправді вона такою не була. Допитали відповідального секретаря приймальної комісії, вона показала, що Інна Г. ніколи не була членом приймальної комісії під час вступної кампанії 2023 року. Тому справу перекваліфікували на зловживання впливом. Хоча її затримували як члена приймальної комісії. Працівники управління стратегічних розслідувань тоді долучили до матеріалів кримінального провадження списки членів комісії, які, зрештою, були і раніше оприлюднені на сайті ЗУНУ. 

 

Вже не працює у ЗУНУ. Чи визнала вину?

Аби отримати дозвіл на проведення оперативно-розшукових заходів, поліцейським потрібно зареєструвати кримінальне провадження за тяжким злочином, пояснив адвокат. А саме завдяки документу, що Інна Г. нібито була членом приймальної комісії, вони отримали такий дозвіл, порушивши кримінальне провадження за одержання неправмірної вигоди — за ст. 368 Кримінального кодексу України. 

— Моя клієнтка вину визнала частково, повідомила, що ні на кого впливати не мала, брала кошти, щоб передати в подальшому як оплату за навчання і частково за свої послуги, — повідомив «20 хвилин» Павло Варода. — Зокрема, при підготовці документів до вступу у ВУЗ вимагають мотиваційний лист. Його моя клієнтка і мала підготувати. Але не мала на меті впливати на інших посадових осіб. 

Адвокат запевнив, що оскаржуватимуть вирок міськрайонного суду до апеляційної інстанції через суворість призначеного покарання. 

— Моя клієнтка самостійно виховує неповнолітню дитину, її колишній чоловік вже тривалий час перебуває за кордоном і не планує повертатися, — зазначив адвокат. — На нашу думку, суд призначив Інні Г. занадто суворе покарання. 

Щодо роботи в ЗУНУ, адвокат повідомив, що ще минулого року в Інни Г. закінчилась дія контракту, який вона не бажала продовжувати. 

«20 хвилин» звернулись до ЗУНУ за підтвердженням інформації про те, що доцентка Інна Г. вже не працює у закладі. Там інформацію підтвердили, проте причину звільнення, за словами речниці ЗУНУ Олени Васильків, в університеті готові назвати лише після надання інформаційного запиту. 

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 368. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою

Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди, а так само прохання надати таку вигоду для себе чи третьої особи за вчинення чи невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду, чи в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням наданої їй влади чи службового становища, предметом якого була неправомірна вигода у великому розмірі або вчинене службовою особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням неправомірної вигоди, — карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Стаття 369-2. Зловживання впливом

2. Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, або пропозиція чи обіцянка здійснити вплив за надання такої вигоди — караються штрафом від двох тисяч до п’яти тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Maksim

    Я не розумію Вашої логіки,до чого викладачка ?
  • Maksim

    А Кізима?
  • Maksim

    А Герчаківський?
  • Maksim

    Почніть з керівництва спочатку

keyboard_arrow_up