Адвокати просили домашнього арешту для братів-волонтерів. Що вирішив апеляційний суд?

Адвокати просили домашнього арешту для братів-волонтерів. Що вирішив апеляційний суд?
Фото з відкритих джерел. У міськрайонному суді обирали міру запобіжного заходу братам-волонтерам, яких звинувачують тому, що могли використати 2 млн. 45 тис.680 грн благодійних пожертв, призначених для потреб Збройних Сил України
  • Два місяці за гратами  обом братам — так вирішили судді міськрайонного суду. Андрію Козаку призначено 1 млн. 116 тис. 450 грн застави, Іванові — 1 млн. 17 тис. 210 грн.
  • Адвокати намагались оскаржили ухвали щодо міри запобіжного заходу в апеляції. Що говорять брати та їхній батько?

Андрій, за попередньою домовленістю з братом Іваном, міг використати 2 млн. 45 тис.680 грн благодійних пожертв, призначених для потреб Збройних Сил України. Такою є версія слідства, яка лягла в основу обвинувачення двох братів-волонтерів.

Після того, як братам оголосили підозру, ухвалою слідчих суддей міськрайсуду їм обрали міру запобіжного заходу – тримання під вартою з правом внесення застави. Днями адвокати намагались оскаржити ці ухвали в апеляційному суді. І просили домашнього арешту для своїх підзахисних. Що вирішив апеляційний суд?

У чому звинувачують братів

— Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду днями розглянула апеляційні скарги захисників підозрюваних Івана й Андрія К. на ухвали слідчих суддів Тернопільського міськрайонного суду від 12 травня 2022 року щодо обраної братам К. міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави, — повідомили у прес-службі Тернопільського апеляційного суду.

Відео дня

Нагадаємо, Андрія Козака поміщено під варту строком на 60 днів і призначено 1 млн. 116 тис. 450 грн застави. Івана – на 58 днів із правом внести 1 млн. 17 тис. 210 грн застави.

За версією слідства, 24 лютого 2022 року Андрій К. розпочав здійснювати благодійну діяльність і збирати благодійні пожертви для потреб Збройних Сил України на період введеного того дня Указом Президента України воєнного стану.

На своїй сторінці у Facebook підозрюваний розмістив повідомлення про збір благодійних пожертв на свої карткові рахунки, відкриті в одному із вітчизняних банків.

— Водночас із метою формування суспільної довіри вказав, що разом із братом Іваном К. заснували благодійний фонд «Милосердя заради майбутнього», і був директором фонду, — йдеться у матеріалах справи. — Підозрюваний Андрій К. залучив до своєї діяльності брата Івана К. та інших невстановлених досудовим розслідуванням осіб.

За даними досудового слідства, отримані на картковий рахунок кошти він міг використовувати не для потреб ЗСУ, а перераховувати, зокрема на банківські рахунки брата Івана К. У подальшому підозрювані знімали готівку та купували іноземну валюту: 34 тис. 200 доларів США, 6 тис. 900 євро та 2 тис. 140 фунтів. Відповідно до курсу Національного банку України станом на 10 травня 2022 року, це становило 1 млн. 290 тис. 891 грн.

Валюта, Іphone 13 і два авто

— Крім того, на грошові кошти, що надійшли як благодійні пожертви для потреб ЗСУ, у салоні мобільного зв'язку м. Тернопіль придбав два мобільні телефони «Apple» Іphone 13 Promax вартістю понад 45 тис. 350 грн кожен, — йдеться у підозрі. — Один апарат віддав братові Івану К., а інший залишив собі, — йдеться у матеріалах справи.

У суді Андрій наполягав, що телефоном не користувався, а планував передати на передову, відтак «айфон» був в упаковці.

— Відповідно до представлених суду матеріалів, попередньо домовившись між собою, 21 квітня 2022 року Іван К. за 10 тис. 200 доларів США придбав автомобіль марки «Ленд Ровер» і надалі використовував для власних потреб, — повідомили у прес-службі Тернопільського апеляційного суду. — Тиждень потому Андрій К. придбав для себе автомобіль «Ауді Q5» вартістю 12 тис. 500 доларів США. 10 травня 2022 року Андрій К. у Регіональному сервісному центрі МВС в Тернопільській області оформив за собою право власності на вказаний транспортний засіб.

Таким чином, за версією слідства, Андрій, за попередньою домовленістю з братом Іваном, міг використати 2 млн. 45 тис.680 грн благодійних пожертв, призначених для потреб Збройних Сил України, що у 1000 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та є великим розміром, кажуть у суді.

Санкція статті передбачає від 5 до 7 років тюрми

10 травня 2022 року в порядку ст. 208 КПК України братів затримали, а наступного дня їм повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 201-2 КК України. Йдеться про незаконне використання з метою отримання прибутку благодійних пожертв у складі організованої групи, в особливо великому розмірі під час воєнного стану. Санкція інкримінованої статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 7 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком до 3-ох років, із конфіскацією майна. Згідно зі ст. 12 КК України, це є тяжкий злочин.

Захисники обох братів подали апеляційні скарги. Просили ухвали суду першої інстанції скасувати та постановити нові, якими застосувати до братів цілодобовий домашній арешт. Також просили зменшити розмір застави.

— У судових засіданнях Тернопільського апеляційного суду колегія суддів, заслухавши суддю – доповідача, пояснення підозрюваних та їх захисників, думку прокурорів, вивчивши матеріали справи, перевіривши доводи апеляційних скарг, погодилась із висновками слідчих суддів про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні Андрієм К. та Іваном К. інкримінованого їм кримінального правопорушення, — повідомили у прес-службі Тернопільського апеляційного суду. — Що підтверджується зібраними доказами. Зокрема протоколами результатів негласних слідчих дій, розмов по мобільним телефонам, описом вилучених речей та документів.

Один з братів вже мав судимість

Щодо обраної міри запобіжного заходу, то, апеляційний суд погодився з висновками суду першої інстанції про існування ризиків, передбачених ст. 177 КПК. При цьому колегія суддів звернула увагу, що у разі доведення вини, Андрієві та Іванові загрожує покарання у виді позбавлення волі від 5 до 7 років. І з метою уникнення покарання підозрювані можуть переховуватись від органів досудового розслідування або суду. Тим більше, що Іван має судимість: вироком Тернопільського міськрайонного суду від 31 травня 2021 року його визнано винуватим за ч.1 ст. 369-2 ч.1 КК України — зловживання впливом —  та призначено 68 тис грн штрафу, який він сплатив, повідомили в апеляційному суді.

— Стосовно посилання сторін захисту на те, що підозрювані мають стабільні соціальні зв'язки – брати одружені, у родині кожного виховується малолітня дитина, Андрій К. нагороджений численними грамотами та подяками від військових частин, апеляційний суд вказав, що зазначені обставини не здатні нівелювати встановлені ризики та не дозволяють стверджувати, що належну процесуальну поведінку підозрюваних може забезпечити запобіжний захід, відмінний від тримання під вартою, — зазначили в апеляційному суді.

Погодилась колегія суддів і з визначеним розміром застави. Тому апеляційні скарги захисників підозрюваних Івана та Андрія залишила без задоволення, а ухвали слідчих суддів Тернопільського міськрайонного суду – без змін.

Що кажуть брати-волонтери?

— Мені соромно стояти в цей час перед вами, перед журналістами, і що мене звинувачують в такому ганебному злочині. 21 авто з початку війни мною було відвезено в зону бойових дій, — запевняв Іван Козак у міськрайонному суді, коли йому обирали міру запобіжного заходу. — Мій рідний брат — Козак Андрій Васильович мав свою сторінку у Фейсбук довгий період часу. 25 лютого мені подзвонив і спитав, чи можна щось допомогти, я поїхав до військових, мені писали від того дня, я возив ключі, мінеральну воду, печиво, все, що треба, всі гроші, які мені скидав Андрій, я витрачав на допомогу військовим, є чеки. Усі Андрію передавав. Мене з 24 лютого майже не було вдома, через що були сварки з дружиною.

Якщо купляти автомобілі на передову, гнали два, в одному верталися назад, залучали не тільки брата, а й батька, стверджував Ігор.

— Щодо автомобіля Range Rover, я купляв за власні гроші це авто, а не за благодійні кошти. Я був в Тернополі, я купляв цей автомобіль, — стверджував Іван Козак. —  Ці авто, які у нас вилучили, ми мали передавати на передову. Щодо Ауді Q-5, то це авто куплене за мої особисті кошти, я вже давно хотів його собі купити.

«Якщо ви знайшли футболки і 4 тепловізори у мене вдома, ми збиралися передавати хлопцям на передову, у мене немає складів, ми працювали як фізичні особи. Моя роль була така: знайди машину, привези — віддай. Я так і робив. Усі речі зберігалися у мене вдома, бо в мене немає складів», — запевняв в суді Іван.

Кошти, які є на рахунках у братів Козаків, за словами Івана, планували витратити на придбання авто для військових, просто не встигли. 

— Невже ви думаєте, що я дурний, купував авто, і не ставив на себе, а тут купив «Ауді» і поставив на облік на себе, — наголошував Іван Козак у суді. — Андрій розмовляв з дружиною і сказав їй, що я, тобто Іван — конячка і просто пашу, і він сказав, що мені платить, але я не отримував від нього ніяких грошей. І попереднє кримінальне провадження щодо мене, у нас ще діє презумпція невинуватості. Я не був контактною особою, мені давав Андрій завдання, і я їх виконував, військові писали запити, і ми передавали. Ці всі авто були б передані на потреби ЗСУ.

Близько 4 млн грн зберігається на особистих рахунках Андрія та Івана Козаків, повідомили у суді. 

Андрій Козак запевняв, що готовий співпрацювати зі слідством, і буде відстоювати свої честь і гідність, щоб очистити своє ім’я і довести, що не привласнив ні копійки.

У батька підозрюваних своя версія подій.

Батько віз авто на Харківщину під свист ракет

— Я не буду нікого захищати чи виправдовувати, але скажу, що ми живемо у сталінські часи. Нас прослуховували місяць, щоб зачепитися за якесь слово і “зшити” справу. Просто когось “задушила жаба”, що хлопці стільки всього роблять і що їм довіряють люди, — каже чоловік. — Вони мене просили: «Тату, допоможи завезти машину». Дві доби ми їхали в Лозову на Харківщині під свист ракет. На міст, через який ми проїхали, упала ракета. Переважно гнали на передову 3-4 машини, всі завантажені допомогою.

Але треба було чимось додому повертатися. То зазвичай однією машиною їхали назад. І так час від часу змінювали авто.

— Я приблизно знаю, кого «задушила жаба». Якщо сьогодні я приїхав на Range Rover, потім ми його відправили, завтра — Hyundai. Козак машинами літає! Розумієте?! Ніхто ж не знає, що мене нема по кілька діб… І тепер за те, що я в 70 років їду тисячу км в одну сторону, ще мене хочуть звинуватити в тому, що я привіз хлопцям авто, — обурюється батько Козаків.

Батько запевняв у суді, що нікого не відстоює і не виправдовує. Якщо щось і зробили його діти… Каже, їм говорив: «Запам’ятайте, що людські гроші добра вам не принесуть».

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Zhanna Marchuk

    Чому опубліковують не всю інформацію,там же набагато більше всього є🤔🤔🤔
  • Луців Леся

    Судити -довічно!
  • Марія Бойко

    НА ВІЙНУ В ПЕРЕДОВУ А ЛІПШЕ В НОЛЬОВА.
  • Читач12

    Садити разом з суддями і адвокатом

keyboard_arrow_up