Елітні авто, IPhone та сотні тисяч готівки: викрили двох братів-"волонтерів" з Тернопільщини

Елітні авто, IPhone та сотні тисяч готівки: викрили двох братів-"волонтерів" з Тернопільщини

Використали понад 2 млн грн пожертв на Збройні Сили України для власного збагачення – підозрюють двох псевдоволонтерів на Тернопільщині.

Чималу суму заробила на війні родина з Лановеччини. Ще на початку березня до оперативних підрозділів Тернопільщини звернулися місцеві жителі й повідомили про те, що їхні безробітні знайомі, які займаються волонтерством, почали купувати дорогі речі, повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області.

Цим двом «волонтерам» за процесуального керівництва прокурорів Тернопільської обласної прокуратури повідомили про підозру у використанні благодійних пожертв громадян на потреби Збройних Сил України для особистого збагачення під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 ККУ).

Про це повідомляє пресслужба Тернопільської обласної прокуратури

Відео дня

Прокурори і слідчі встановили, що підозрювані за зібрані на підтримку Збройних Сил України добровільні пожертви громадян придбали для особистого використання автомобілі Land Rover - Range Rover та Audi - Q5, а також мобільні телефони Apple IPhone 13 Pro Max та інші матеріальні цінності на загальну суму понад 2 мільйони гривень.

За версією слідства, на початку війни два брати – уродженці Тернопільщини — звернулись до громадян із закликами про збір коштів на автомобілі, які згодом обіцяли передати Збройним Силам України. За цей час було зібрано мільйони гривень, за які зловмисники придбали іноземну валюту, автомобілі преміумкласу, мобільні телефони останніх моделей. При цьому псевдоволонтери регулярно робили у соцмережах відеозвіти про передачу на території активних військових дій автомобілів та інших речей військовослужбовцям.

У поліції повідомляють, що гроші на потреби ЗСУ почали збирати ще два роки тому, а після повномасштабного вторгнення росії в Україну відновили діяльність.

— У ході перевірки стало відомо, що два брати у 2019 році створили у Тернополі благодійну організацію. Ще в ті часи вони збирали кошти для потреб Збройних Сил України. З цією метою чоловік відкрив благодійні рахунки - валютний та гривневий, — повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області.

З початком війни у 2022 році організація знову відновила активний збір грошей. Інформацію про це вони розмістили у соцмережах. Волонтер стверджував, що усі зібрані кошти йдуть на потреби захисників - він розповідав про купівлю автомобілів, спецспорядження та інших необхідних речей бійцям. Проте люди зауважили, що родина за час війни придбала для власного користування кілька іномарок, побутову техніку і планувала купити будинок, - розповів заступник начальника ГУНП в Тернопільській області Олександр Заєць. 

За словами заступника начальника ГУНП в Тернопільській області  Володимира Галевича, до незаконного збагачення родина залучила ще кількох знайомих. Дружина організатора вела "чорну бухгалтерію". Гроші, які надходили від меценатів, чоловік перекидав на її картку, а остання їх витрачала на свої потреби, а частину переводила у валюту. Купували підозрювані дорогі мобільні телефони та елітні позашляховики. 

Придбані за пожертви 2 авто зловмисники привласнили, зареєструвавши одне з них на своє ім’я, а іншим користувались за довіреністю. Нехтуючи усіма нормами моралі, підозрювані, за оперативною інформацією, намагались отримати для одного автомобіля «особливі» номери.

Під час обшуків виявлено і вилучено незаконно придбані автомобілі, мобільні телефони, понад 200 тисяч гривень готівки, 37 тисяч доларів США, більше 2 тисяч фунтів стерлінгів та майже 7 тисяч євро.

Організатора та його брата затримали працівники поліції Тернопільщини спільно із бійцями підрозділу тактико-оперативого реагування. Вирішується питання про оголошення їм підозри відповідно до ч. 3 ст. 201-2 (Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги, вчинені організованою групою або в особливо великому розмірі, або під час надзвичайного або воєнного стану). 

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. 

На даний час вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою та накладення арешту на вилучене під час обшуків майно.

Триває розслідування, що здійснюють слідчі поліції за оперативного супроводу УКР в Тернопільській області.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач87

    При здійсненні злочину у час війни, покарання удвоюється! Вот тобі і "я маю одну фішку яку я завжди говорю..."
  • Читач87

    Тепер мама буде розказувати донці, що її тато злодій і сидить у вязниці...
  • Каріна Савчук

    Не думала що в мене в місці є такі дауни
  • Дима Форсюк

    Виродки

keyboard_arrow_up