Азербайджанцям, які нападали на валютників, суд змінив терміни ув’язнення. Але вони все одно йдуть в касацію

Азербайджанцям, які нападали на валютників, суд змінив терміни ув’язнення. Але вони все одно йдуть в касацію
  • Зловмисники ретельно стежили за потенційними жертвами. Знали, де живуть, місяцями вивчали їхні маршрути на роботу і додому, яким транспортом їздять, куди ходять. А ще — обирали місця, де не потраплятимуть в поле зору камер відеоспостереження.
  • Адвокат трьох засуджених вже повідомив, що касаційну скаргу до Верховного суду подаватимуть, і пояснив, чому.

Тернопільський апеляційний суд змінив вирок суду першої інстанції, на рік-два зменшивши терміни ув’язнення для трьох фігурантів угруповання іноземців, які нападали на валютників у Тернополі.

Якщо міськрайсуд засудив Канана І. до 11 років позбавлення волі, то апеляція зменшила термін до 9. Його брата, Камрана І., міськрайсуд засудив до 10 років тюрми, апеляція – до 8. Спільник братів у суді першої інстанції отримав 9 років тюрми, апеляція зменшила цей вирок до 8. Проте в усіх трьох фігурантів, за рішенням судів, конфіскують усе належне майно. В решті вирок залишено без змін, повідомили у прес-службі Тернопільського апеляційного суду.

Касаційну скаргу подаватимуть - адвокат

Адвокат трьох засуджених Ігор Грода повідомив «20 хвилин», що подаватимуть касаційну скаргу до Верховного суду України.

Відео дня

— Як вироком суду першої інстанції, так і постановою апеляційної, злочин кваліфіковано неправильно, не встановлено стійкості об’єднання, не довелено, що існував план — ми не можемо зробити однозначного висновку про те, що зловмисники діяли з умислом. За таких обставин виключена можливість вчинення злочину організованою злочинною групою, — пояснив адвокат Ігор Грода. — Сторона захисту в суді погодилась щодо обвинувачення за ч. 2 ст. 186 ККУ – йдеться про відкрите викрадення чудого майна. Попередня змова була, але не було організованої злочинної групи , оскільки не було доведено  стійкості, наявності плану та повідомлення його учасникам, і стійкого повідомлення ролей кожному з учасників.

Строк подачі касаційної скарги до Верховного суду — 3 місяці. Однак адвокат запевнив, що її подадуть вже найближчим часом.

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду розглянула апеляційну скаргу сторони захисту обвинувачених Канана І., Камрана І. та Васіфа С. на вирок Тернопільського міськрайонного суду від 28 грудня 2021 року, яким обвинувачених визнано винними за ч.5 ст. 186 Кримінального кодексу України (відкрите викрадення чужого майна (грабіж), поєднане з насильством, яке не є небезпечним для життя та здоров’я потерпілого, у великому розмірі, вчинене повторно організованою групою) та призначено покарання: Канану І. – 11 років, Камрану І. – 10 років, Васіфу С. – 9 років, усім – із конфіскацією майна.

Також задоволено цивільні позови потерпілих Івана К. та Надії М. і солідарно з обвинувачених на їхню користь стягнуто відповідно 80 тис. грн і 60 тис грн. Оскільки потерпілій Уляні З. обвинувачені повністю відшкодували завдану шкоду, її позов залишено без розгляду, повідомляє прес-служба Тернопільського апеляційного суду.

Чому зменшили терміни ув’язнень

Не погодившись із рішенням суду першої інстанції, захисник обвинувачених подав апеляційну скаргу, в якій просив вирок скасувати та ухвалити новий, яким дії фігурантів справи перекваліфікувати на ч.2 ст. 186 КК України і призначити їм покарання у виді 4 років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України звільнити його підзахисних від відбування реального покарання, встановивши кожному іспитовий строк терміном на 3 роки.

Колегія суддів натомість дійшла висновку, що суд першої інстанції правильно встановив фактичні обставини кримінального провадження і обґрунтовано визнав Канана І., Камрана І., Васіфа С. винуватими у вчиненні інкримінованих їм злочинів. Вказав апеляційний суд і на безпідставність доводів апелянта щодо відсутності ознак складу організованої групи в діях його підзахисних.

— Разом із тим, при призначенні покарання місцевим судом належним чином не враховано загальні засади призначення покарання, зокрема п. 3 ч. 1, ч. 2 ст. 65 КК України. А саме, що призначене покарання повинно бути необхідним й достатнім для виправлення особи та попередження нових злочинів, — повідомляє прес-служба Тернопільського апеляційного суду. — У разі, якщо обвинувачені активно сприяли розкриттю злочину, відшкодували завдані збитки, суд вправі призначити менш суворе покарання. Оскільки в судовому засіданні Тернопільського апеляційного суду обвинувачені частково визнали вину, а потерпілі не наполягали на призначенні суворого покарання, а одній з потерпілих повністю відшкодовано спричинену шкоду, колегія суддів прийшла до висновку, до апеляційну скаргу захисника слід задовольнила частково і пом’якшити обвинуваченим покарання.

З урахуванням наведеного, Тернопільський апеляційний суд змінив вирок місцевого суду в частині призначеного покарання, призначивши Канану І. – 9 років позбавлення волі, Васіфу С. і Камрану І. – по 8 років позбавлення волі, усім – із конфіскацією майна. В решті вирок залишено без змін, повідомили у прес-службі Тернопільського апеляційного суду.

Нагадаємо, вирок трьом азербайджанцям, які у Тернополі нападали на валютників, проголосив напередодні новорічних свят міськрайсуд. І двох братів, і їхнього спільника суд надовго відправив за грати, з конфіскацією всього належного їм майна. Затримували членів групи посеред білого дня, поблизу Шостого магазину, і свідками спецоперації тоді стало чимало тернополян.

Тоді у поліції заявили, що фігурантів у справі п’ятеро. Майже рік банда орудувала у Тернополі, і напади скоювали саме на валютників, які працювали в районі Автовокзалу. До суду справа дійшла з трьома фігурантами. Що нам вдалось дізнатись про нападників, читайте.  

Били і викрали понад пів мільйона

Слідством встановлено, що у 2020 році група осіб у незаконний спосіб заволоділа майном потерпілих на загальну суму 545 тис грн.

Нападники заїхали до нашого міста на початку 2020-го і винайняли помешкання у Тернополі.

За словами начальника управління Василя Джиджори, до групи увійшло п'ятеро людей, уродженці однієї з пострадянських республік. Організатори – двоє рідних братів. Двоє спільників угруповання – зі Львова та Черкас, вони виконували функції водіїв.

До злочину, каже Василь Джиджора, підозрювані готувалися впродовж тривалого часу: стежили за своїми жертвами, вивчали їхній щоденний маршрут, а також аналізували шлях, аби не потрапляти в поле зору камер спостереження.

— Коли про жертву було все відомо, вони обирали місце без зайвих свідків, нападали й відбирали кошти, — повідомили у поліції. — Перша жертва звернулася до поліції ще у травні. Нападники завдали чоловікові понад сорок ударів і відібрали 80 тисяч гривень. У серпні ще один тернополянин втратив 15 тисяч доларів, а остання жертва, пограбована 22 листопада, позбулася 50 тисяч гривень.

Після кожного нападу зловмисники змінювали місце проживання, впродовж кількох днів організатор незаконного збагачення забороняв "підлеглим" виходити з помешкання, з'являтися в людних місцях і в закладах громадського харчування.

Співробітники управління стратегічних розслідувань спільно з слідчими ГУНП в Тернопільській області та патрульною поліцією під процесуальним керівництвом обласної прокуратури, а також за силової підтримки бійців КОРД провели масштабну спецоперацію з ліквідації цієї групи. У підсумку обшуків правоохоронці вилучили речові докази з останнього злочину.

Трьом основним фігурантам справи після затримання оголосили підозру, згідно зі статтею 187 ч. 2 Кримінального кодексу України – розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб та 186 ч. 4 ККУ – грабіж, вчинений у великих розмірах. Суд тоді обрав їм міру запобіжного заходу – тримання під вартою.

Під вартою і брати, і їхній спільник перебувають досі. Цей термін, а це рік і місяць, їм порахують фактично як відбуте покарання. Проте сидітимуть брати, якщо вирок не змінять в апеляційній інстанції, ще довго.

За словами Василя Джиджори, після останнього нападу зловмисники планували залишити Україну – вони придбали квитки на літак "Львів – Баку". Вчасно проведена спецоперація, каже пан Джиджора, завадила грабіжникам уникнути покарання.

Як затримували злочинців

 

Що відомо про братів, спільника і їхніх жертв?

Як вдалось дізнатись «20 хвилин», у страху всіх валютників Тернополя майже рік тримали брати Канан І., Камран І. та їхній поплічник Васіф С. (прізвища не називаємо, доки вирок суду не вступив в законну силу – прим. ред.). Старшому з братів, Канану, — 31 рік. Молодшому, Камрану, — виповнилось 28 саме у день, коли суд обрав затриманим міру запобіжного заходу у виді тримання під вартою. Васіфу – 32. Він в цій кагорті був найстаршим.  Всі троє уродженці та громадяни Азербайджану. Не мають судимостей в Україні, але насправді у кожного багате кримінальне минуле. До речі, стосовно 2 братів-іноземців, відповідно до Указу Президента України№203/2021, застосовані персональні обмежувальні заходи (санкції).

Протягом майже року усі троє працювали кальянщиками в одному з клубів на «Дружбі».

В ОЗГ кожен виконував чітко поставленні завдання. Організатор, старший з братів, планував майбутні незаконні заробітки, шукав жертв, координував усі дії та вивчав маршрути потерпілих й місця концентрації камер відеоспостереження. Окрім цього він займався і фінансовими питаннями та транспортом. По телефонам між собою тріо спілкувалося лише на іноземній мові.
Усі потерпілі мали відношення до проведення валютних операцій. Нам відомі прізвища та імена всіх жертв, проте ми не називатимемо їх з етичних міркувань. Зазначимо лише, що на одну з валютниць напали у її ж будинку на «Східному». Злочині навіть знали, що вона пересувається на двох автівках — Mitsubishi чорного кольору або Toyota Camry темно синього кольору. Що приїжджає на роботу і залишає авто на паркові біля ТЦ «Rich Town», що на вул. Живова. Що додому повертається близько 17 год., автівку ж паркує біля буинку. Гроші зберігає при собі у ручній сумці. Знали все — про поведінку жертви, зовнішні риси, одяг, в який остання одягається, та її графік роботи.

Того вечора жінку підстерегли біля під’їзду. Один з нападників вдарив валютницю ногою в живіт, з рук вирвали сумку «Victorіa Secret», в якій була валюта: 10 000 доларів США, 1 100 доларів Канади, 3 000 польських злотих, 38 500 російських рублів, 200 фунтів стерлінгів та 50 000 гривень. А також срібний ланцюжок із кулоном вартістю 500 гривень, два павербанки.

Вісім місяців спостерігали зловмисники ще за однією жертвою. Жінку чекали неподалік будинку. Знали, що на роботу вона дістається з «Дружби» маршруткою. І коли валютниця  підійшла до будинку, вирвали з рук сумку та втекли. Тоді тріо збагатилося майже на 75 тисяч гривень. Третьою жертвою був чоловік. Його маршрут, який долав велосипедом з провулку Цегельний в бік Карпенка, вивчили досконало. В день нападу чоловіка біля будинку просто вдарили по голові, а коли потерпілий впав, почав наносити тілесні ушкодження, поки він не втратив свідомість. Після цього зловмисники перерізали ремінь сумки та втекли, прихопивши 80 тисяч гривень.
Васіф у суді розповів, що приїхав в Україну ще в 2019-му, саме на лікування, бо тут йому обійшлось би дешевше, ніж в Азербайджані. Проте за два роки до лікаря так і не звернувся. Торгував овочами і фруктами в орендованому кіоску. Вину у вчиненні інкримінованих йому злочинів визнав частково.

Старший з братів приїхав в Україну ще в 2015 році – до коханої дівчини. Роком раніше, до речі, його звільнили з місць позбавлення волі – вийшов достроково.

В Україні займався купівлею-продажем вживаних авто та мав кіоск з шаурмою на  вул. Шептицького. Нападу на потерпілу, стверджував, не вчиняв. Можливо, неподалік місця нападу пив каву, а потім сів в авто до брата. Проте звідки той їхав, мовляв, не питав.

Молодший з братів приїхав в Україну у 2017 – в гості до брата. За цей час кілька разів виїжджав з України, потім знову повертався. Востаннє повернувся в березні 2020 року. До нього застосовувалося видворення, з цієї причини оплачував штраф та поїхав. З березня 2020 року ніде не працював, проживав у квартирі, яку орендував брат. З усіх потерпілих, запевняв, йому знайома лише одна жінка, з якою познайомилися спонтанно влітку. Вину у вчиненні інкримінованих злочинів визнав частково.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Андрій Філіпчук

    А хто такі валютники ???
  • Іван Вальків

    банда грабувала банду, блять каламбур
  • Володимир Тернопільський

    а валютникам що ?
  • Люда Горуц

    Це про тих, що там ходять просять долари, євро? - це валютники?

keyboard_arrow_up