Били чоловіка без руки і винесли безпорадного на мороз: у справі з’явився ще один підозрюваний

Били чоловіка без руки і винесли безпорадного на мороз: у справі з’явився ще один підозрюваний
  • На відміну від двох неповнолітніх, яких у січні затримали за підозрою в побитті до смерті, третьому підозрюваному більше 18 років, і він разом з Юрком прийшов того вечора в гості до нових знайомих.  
  • Причиною смерті спортсмена з інвалідністю стало не переохолодження, як припускали одразу після його смерті. Що сказали експерти, дізнавались «20 хвилин».

Чоловіка без руки підлітки жорстоко били і душили — усе знімали на відео. А потім винесли на мороз помирати…

За життя Юрія лікарі боролись майже 10 днів, але серце чоловіка зупинилось. Це трапилось наприкінці 2023 року в одному з будинків на «Сонячному» у Тернополі. Двох неповнолітніх, яких запідозрили у катуваннях «на камеру», взяли під варту. Справа набула неабиякого резонансу.

 

Відео дня

Після кожного удару цілувались

Слідчий відділ Тернопільського райуправління поліції головного управління Нацполіції в області проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за завдання тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті потерпілого та та залишення його у небезпеці.

Як дізнались тоді журналісти «20 хвилин», у квартирі, окрім Юрія та двох неповнолітніх, були ще люди. Тому журналісти поцікавились у поліції, на якому етапі слідство у цій справі і чи відповідатиме ще хтось із присутніх за те, що не зупинили тортури над чоловіком.   

2 січня 2024 року, нагадаємо, Юрій помер у реанімації, — за 10 днів до цього вранці його ледь живого знайшла під вікнами будинку на Збаразькій двірничка. На тілі чоловіка не було живого місця, ще й цілу ніч він пролежав непритомний на морозі, дізнались «20 хвилин» із матеріалів у Судовому реєстрі. 

Після огляду медики констатували, що у чоловіка множинні забої голови та тіла, обмороження обох стоп, оскільки він був без взуття, повідомили поліцейські. 

Підозрюваних у його катуванні затримали майже одразу – це 17-річні підлітки, студенти-першокурсники тернопільських коледжів. Як вдалося дізнатися, Юрій познайомився із кривдниками у соцмережах та прийшов до них у гості зі своїм другом. 

І дівчина, і хлопець — із багатодітних родин. На відео, яке самі ж знімали, і яке лягло в основу кримінального провадження, чітко зафіксовані всі тортури. За власною інформацією «20 хвилин», є там і всі гості вечірки. Ніхто з них не зупинив парочку і не заступився за чоловіка. На фоні закривавленого і непритомного Юрія, у  перервах між побоями і знущаннями, І. із Б. цілуються…  

У ході перевірки поліція з’ясувала, що потерпілий — інвалід з дитинства, розповів речник поліції Тернопільщини Сергій Крета. Чоловіка в гості разом з товаришем запросили неповнолітні друзі. Молоді люди розпивали спиртні напої, а потім між ними виник конфлікт. 

— Неповнолітні почали завдавати удари 22-річному знайомому — били по голові та тілу руками і ногами, ременем й шваброю, — каже Сергій Крета. — Коли чоловік втратив свідомість, вони винесли його у двір будинку і залишили там. Потерпілий пролежав на морозі всю ніч і лише вранці його побачила прибиральниця.

Неповнолітніх взяли під варту без права внесення застави та оголосили підозру відповідно до частини 2 статті 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб) та частини 1 статті 135 (залишення в небезпеці) ККУ.

 

Що відомо про підозрюваних?

— За багато років роботи в поліції бачив різне, але з такою підлітковою жорстокістю зустрічаюся вперше, — написав тоді на власній сторінці у Фейсбук начальник головного управління Нацполіції в області Сергій Зюбаненко. — Двоє неповнолітніх побили свого знайомого. Всі свої дії вони знімали на відео, захоплюючись своїм вчинком, а після того, як їхня жертва втратила свідомість, його непритомне тіло винесли, як якийсь непотріб, на мороз. 

У смерті Юрка слідство запідозрило І. К. та її хлопця Б. М. Обоє першокурсники різних коледжів, приїхали до Тернополя у вересні 2023-го. Б. проживав в гуртожитку, І. винаймала квартиру. Тут все і сталось. 

Обоє підозрюваних, як з'ясували «RIA плюс», – із багатодітних родин. В родині І. що проживає у селі на Чортківщині, було п’ятеро дітей. Життя одного з них забрала онкологія. Ще один з братів Іри зараз несе строкову службу, ще один — боронить Україну у лавах ЗСУ. Інший підозрюваний — Б. М., — старший з трьох дітей у родині, в нього є ще дві молодші сестри. Він із села  колишнього Шумського району. Про обох кажуть — абсолютно адекватні діти…

Хто виносив на мороз непритомного Юрка — спочатку версією була та, що це зробили Б. з І. Хоча, журналісти тоді припускали, навряд чи дівчині під силу було тягнути бездиханне тіло досить кремезного спортсмена. 

У рамках розслідування вже повідомили про підозру ще одному фігуранту. Він повнолітній, звуть Є. П. і того вечора він прийшов з Юрком в гості. За словами речника поліції, чоловік не причетний до побиття, але допомагав виносити Юрка на мороз і залишив на вулиці безпорадного товариша.

— Йому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 135 КК України, — повідомив Сергій Крета. — Підозрюваному суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави.

Як з’ясували «20 хвилин», чоловік вніс заставу і зараз перебуває на волі.

 

Експерти назвали причину смерті

У рамках розслідування вже провели чимало експертиз, зокрема й встановили причину смерті Юрка. Це був набряк та компресія головного мозку. Закрита черепно-мозкова травма з крововиливом, повідомили «20 хвилин» у поліції.

Адвокат І. Павло Дзюба у суді просив домашнього арешту для неповнолітньої підзахисної. Адвокат Б. Тарас Строцень — будь-якої міри запобіжного заходу, не пов’язаної з триманням під вартою, або хоча би визначення суми застави. Суд обом відмовив. І, за інформацією «20 хвилин», обоє неповнолітніх підозрюваних перебувають під вартою. І вони повністю визнають свою вину…

«20 хвилин» і надалі стежитимуть за розвитком цієї справи та повідомлятимуть про все читачів.  

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 121. Умисне тяжке тілесне ушкодження

ч. 2. Умисне тяжке тілесне ушкодження, вчинене способом, що має характер особливого мучення, або вчинене групою осіб, а також з метою залякування потерпілого або інших осіб, чи з мотивів расової, національної або релігійної нетерпимості, або вчинене на замовлення, або таке, що спричинило смерть потерпілого, — карається позбавленням волі на строк від семи до десяти років.

Стаття 135. Залишення в небезпеці

1. Завідоме залишення без допомоги особи, яка перебуває в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження через малолітство, старість, хворобу або внаслідок іншого безпорадного стану, якщо той, хто залишив без допомоги, зобов'язаний був піклуватися про цю особу і мав змогу надати їй допомогу, а також у разі, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан, — карається обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі дії, вчинені матір'ю стосовно новонародженої дитини, якщо матір не перебувала в обумовленому пологами стані, — караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

3. Діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони спричинили смерть особи або інші тяжкі наслідки, — караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олександр

    а як працювали суд мед експерти, що вони спочатку сказали, що чоловік помер від переохолодження ?

keyboard_arrow_up