Біля Петриківських дач розтягнули сильці, які покалічили місцевих собак

Біля Петриківських дач розтягнули сильці, які покалічили місцевих собак
Такі сильці з дроту виявили неподалік Петриківських дач місцеві. Люди кажуть, у подібних травмувались вже кілька собак, тому організували чергування
  • Місцеві кажуть, останнім часом в пастку, розставлену невідомими, потрапили вже пів десятка тварин. Собак рятували волонтери із ветеринарами. 
  • Сильце — це є один зі способів браконьєрства, полювання на тварин із застосуванням заборонених знарядь, наголошують в екоінспекції. За це існує як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. 

«Цього пса нині (25 лютого — прим. ред) знайшли, лікують, поліція зафіксувала, — до редакції наш постійний читач Іван надіслав фото собаки, якому надають допомогу. На знімку сильно травмована тварина, однак журналісти не публікуватимуть це фото в оригіналі з етичних міркувань. — Ті сильці розставляли буквально при виході з лісу, поруч з Петриківськими дачами. 

 

Хтось умисне на псів ставить?

Як розповів журналістам читач, місцеві собаки у сильця, розставлені поруч із дачами, потрапляють не вперше.   

Відео дня

— Хтось на зайців, напевне, понаставляв пастки, а дачні і зайдешні пси потрапляють в них і калічаться, — каже читач Іван. — Але є в людей думка і про те, що хтось зумисне на псів ставить.

Сильце — знаряддя для вилову птахів та дрібної звірини. Це дротяна або мотузяна петля, прикріплена до дерева або кілка.  

Аліна Майовецька, яка вже понад десять років волонтерить і співпрацює з громадськими організаціями «Вірні друзі» та «Ноїв ковчег», підтвердила у розмові із журналісткою «20 хвилин», що випадки каліцтва собак поблизу Петриківських дач, — неодноразові. 

— Ситуація із пастками там й справді є складною, — каже пані Аліна. — Ці сильця з дроту, тому собаки потрапляють в них і серйозно травмуються. Кілька псів вдалось врятувати. Їх забрав і в подальшому опікувався керівник ГО «Ноїв ковчег» Володимир Тукало. Я особисто писала чимало заяв про браконьєрство у поліцію. 

Раніше у цій місцевості траплялись випадки навіть розстрілу собак. Про це теж є заяви, каже волонтерка. 

— Це ще було до Закону про знущання з тварин, — каже волонтерка. — Зараз ситуація змінилась, за знущання над тваринами поліція приїжджає, фіксує, і передає справи до суду. Але саме в Петрикові, на жаль, регулярні випадки вбивства собак. 

 

Рятують волонтери і ветеринари

Володимир Тукало, голова ГО «Ноїв ковчег», розповів «20 хвилин», що до них звернулись опікуни покалічених тварин. Один з них приблизно два тижні тому постраждав через сильці. Собаку прооперували і виходили. Днями — новий випадок з пошкодженою шиєю у тварини, і знову пса рятували волонтери і ветеринари. Це і є той собака, про якого «20 хвилин» повідомили читачі.  

— Вчора (25 лютого — прим. авт.) ми забрали «сестричку» того пса, якого вже вилікували, — каже Володимир Тукало. — Перед тим мама цих двох собак теж потрапила в сильці. Вона не дика, йде до рук. Опікуни самі зняли їй ту петлю. 

З цих трьох собак, які втрапили у пастки, два мали серйозні рани, які потребували хірургічного втручання, додає пан Володимир. 

— Закликаю людей до гуманного ставлення до тварин, а окремо хочу звернутись до голів громад, адже саме вони мають займатись регулюванням чисельності безпритульних тварин і вживати заходів до їхньої ідентифікації на території громад, — каже Володимир Тукало. — Ми готові надати будь-які консультацію і допомогу, що в наших силах. Нагадуємо, браконьєрський вилов тварин сильцем та капканами є забороненим та тягне за собою відповідальність. 

Загрози життю тварин, які потрапили у пастки крайніми днями, немає. Їм вдалось врятувати виключно завдяки уважності опікунів цих тварин, які вчасно звернулись за наданням ветеринарної допомоги, каже Володимир Тукало.  І додає: це були великі капкани, за словами місцевих мешканців, їх розставляли, ймовірно, на козуль. Опікуни собак тепер навіть готові витратити кошти та встановити фотопастки для браконьєрів. 

 

Є штраф та кримінал

Екоінспектори почули про випадки жорстокого поводження із тваринами через розставлені сильці від журналістів. І кажуть: за сильці можуть притягнути як до адміністративної, так і до кримінальної відповідальності. 

— Сильце — це один із способів браконьєрства, — повідомив «20 хвилин» начальник  відділу державного екологічного нагляду природно заповідного фонду рослинного світу та лісів Держекоінспекції в області Михайло Онищук. — Полювання на тварин із застосуванням заборонених знарядь. Це категорично заборонено ст. 20 Закону України «Про полювання та мисливське господарство». І такі дії караються за ст. 85 КУпАП. 

Якщо встановлять особу, яка влаштувала сильці, і наслідком таких дій не було добування тварин — іншими словами, ніяку звірину не впіймали, — винуватець заплатить штраф за ч. 1 ст 85 КУпАП — від 102 до 1020 грн. Якщо буде мати місце добування тварини – то кваліфікація злочину серйозніша, і відповідальність нестиме за ч. 3 ст. 85 КУпАП. Штраф — від 1020 до 2040 грн. 

— Якщо про цей факт було повідомлено поліцію, вони здійснюватимуть слідчі дії та встановлюватимуть, хто це зробив, — каже Михайло Онищук. — Ці матеріали скерують до нашої інспекції, ми їх розглянемо і притягнемо винну особу до  відповідальності. Такі дії (розставляння сильців — прим. авт.) категорично  заборонені чинним законодавством, наносять непоправну шкоду тваринному світу. 

Якщо сильці розставили на території об’єктів природо-заповідного фонду за це вже буде  кримінальна відповідальність. 

— Тому ми чекаємо матеріалів поліції, — каже Михайло Онищук. — І закликаємо всіх, кому щось відомо про ці випадки, надавати правоохоронцям фото, відео, докази. Аби притягнути винуватців до відповідальності. І найголовніше —  припинити ці дії. 

У поліції «20 хвилин» кажуть, і раніше були звернення громадян про травмування тварин. 

— За повідомленням у ЗМІ і у вашому виданні зокрема, поліція відпрацьовуватиме всю інформацію, — запевнив речник поліції Тернопільщини Сергій Крета. — Раніше подібні звернення були, і поліція проводила перевірки за даними фактами. Після публікації поліцейські внесуть отриману інформацію до журналу єдиного обліку про скоєні злочини та правопорушення і проведуть перевірку. Якщо інформація підтвердиться, встановлюватимуть причетних осіб. 

Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» визначено, що таке жорстоке поводження з тваринами, повідомляють на офіційному сайті Міністерства юстиції.

— Так, жорстоке поводження з тваринами – це знущання над тваринами, у тому числі безпритульними, що спричинило мучення, завдало їм фізичного страждання, тілесні ушкодження, каліцтво або призвело до загибелі, нацьковування тварин одна на одну та на інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, залишення домашніх та сільськогосподарських тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин, — йдеться у повідомленні. 

Кримінальна відповідальність за жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, у тому числі безпритульними тваринами, що вчинене умисно та призвело до каліцтва чи загибелі тварини, несе покарання – у виді  штрафу або арешту на строк до 6 місяців або обмеженням волі на строк до 3 років.

Коли матеріал готувався до друку, «20 хвилин» стало відомо, що в дачних групах домовились про спільну інспекцію лісу. Люди планують йти, виявляти ті сильця і демонтовувати.

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 299. Жорстоке поводження з тваринами

1. Жорстоке поводження з тваринами, що належать до хребетних, у тому числі з безпритульними тваринами, порушення правил транспортування тварин, якщо такі дії призвели до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі тварини, нацьковування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, а також пропаганда, публічні заклики до вчинення дій, що мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій — караються обмеженням волі на строк від одного до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до трьох років з конфіскацією тварини.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Nik Nikon

    А чому місцеві собаки по дачах шастають? На даний час собак на вулицях, більше ніж людей.

    Nik Nikon reply Nik Nikon

    Инна Мельничук
    Я тобі можу яйця в одне місце закачати. Правда курячі.

    Інна Бебко reply Nik Nikon

    Likos Nik безвідповідальність людиськ призводить до того, що собак більше, ніж людей!

    Helen Helenka reply Nik Nikon

    Likos Nik це собаки нашого кооперативу, вони там живуть!!!Шастають сволочі, які понаставляли ті пастки!!

    Инна Мельничук reply Nik Nikon

    Likos Nik а чому людей менше ніж собак,від ТЦК ховаються ?І чим тобі не подобається те що собаки бігають ,маєш страх йди яйця до бабки викачай

    myvova83 reply Nik Nikon

    Те саме хотів спитати

keyboard_arrow_up